Anemia

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

F@E pisze: Te rozwiązanie jest pewnikiem dobre bo poziom wiedzy jaką trzeba dysponować to przedstawiciel który więcej płaci za wypisywanie produktów kutemu potrzebnych. Albo wymiana informacji między lekarzami którzy zauważali lepsze wyniki po jakimś preparacie i go przepisują. Suma sumarum anemia nie jest chorobą o wysokim skill-u leczenia. Istnieją jakoby dwie formy tego pierwiastka i trzeba wiedzieć jedynie która z tych form jest lepiej przyswajalna nie negując tej drugiej.

pozdro
Akurat we Francji pierwszy wymieniony problem nie jest tak istotny, bo farmaceuta ma prawo sam zamienić lek na generyczny czy o tę samą substancję innej firmy, chyba że na recepcie lekarz wyraźnie zaznaczy niezamienialność (rzadko to jest stosowane).

Miałam bardziej na myśli zalecenia jak długo i w jakich dawkach preparat trzeba brać, jak to pogodzić z innymi przyjmowanymi lekami + kontrolę, czy problem nie leży gdzie indziej (kwas foliowy, B12 etc.)
PKO
pawwik
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

F@E pisze:
strasb pisze:Zastosowałam taką "terapię alternatywną" i od jakiegoś czasu to się już moją krwią nawet dzielę. :oczko:
Te rozwiązanie jest pewnikiem dobre bo poziom wiedzy jaką trzeba dysponować to przedstawiciel który więcej płaci za wypisywanie produktów kutemu potrzebnych. Albo wymiana informacji między lekarzami którzy zauważali lepsze wyniki po jakimś preparacie i go przepisują. Suma sumarum anemia nie jest chorobą o wysokim skill-u leczenia. Istnieją jakoby dwie formy tego pierwiastka i trzeba wiedzieć jedynie która z tych form jest lepiej przyswajalna nie negując tej drugiej.

pozdro
no podobno chelatowa forma żelaza się lepiej przyswaja
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja osobiście nigdy nie biorę generyków taką mam zasadę i tyle dobrze że można w tym kraju jeszcze mieć tą możliwość.
Co do żelaza to już nie będę pisał tylko przekopiuję bo tylko tyle wystarczy wiedzieć:
NutriAdvicerka pisze:Żelazo w żywności występuje w dwóch postaciach: w produktach roślinnych jako trudno przyswajalne, trójwartościowe żelazo niehemowe, a w produktach pochodzenia zwierzęcego – łatwiejsze do przyswojenia, dwuwartościowe żelazo hemowe. Przemiana żelaza składa się z kilku etapów: wchłaniania, transportu i udziału w procesach metabolicznych i magazynowania. Żelazo wchłania się w dwunastnicy i jelicie cienkim w postaci dwuwartościowej. Śluzówka żołądka też ma zdolność wchłaniania żelaza dwuwartościowego. Sok trzustkowy hamuje procesy wchłaniania żelaza, dlatego w przypadkach uszkodzenia trzustki można zaobserwować wzmożone jego wchłanianie. Po wchłonięciu żelazo wiązane jest przez apoferrytynę w błonie śluzowej przewodu pokarmowego. Powstaje ferrytyna, a żelazo znajduje się wtedy w postaci trójwartościowej. We krwi transportowane jest przez transferynę. Magazynowane jest w wątrobie również w postaci ferrytyny oraz w śledzionie w postaci hemosyderyny. Stopień wchłaniania żelaza z pożywienia jest zróżnicowany. Oprócz stopnia wysycenia organizmu ważną rolę odgrywają tu czynniki dotyczące rodzaju produktu, postaci chemicznej żelaza czy też interakcje między składnikami diety. W pożywieniu występują dwa rodzaje żelaza: hemowe, znajdujące się w produktach zwierzęcych oraz niehemowe, zawierające się głównie w produktach roślinnych (uwaga: około 1/3 żelaza w tkankach zwierzęcych stanowi żelazo hemowe, pozostałe 2/3 to żelazo niehemowe). Biodostępność żelaza hemowego może dochodzić nawet do 30% u osób z niedoborem tego składnika, natomiast przyswajanie żelaza niehemowego jest rzędu kilku procent (od 2%). Wahania w poziomie przyswajania żelaza hemowego są małe, natomiast przyswajalność żelaza niehemowego uzależniona jest od szeregu czynników. Czynnikami podwyższającymi wchłanianie żelaza są: niska zawartość żelaza w organizmie, obecność w posiłku mięsa oraz produktów z wysoką zawartością witaminy C, kwas foliowy, aminokwasy (histydyna, L-cysteina), miedź. Do czynników obniżających wchłanianie żelaza należą: wysoki poziom tłuszczów i białka w diecie, niektóre produkty spożywcze (żółtko jaja), fityniany, szczawiany, taniny, fosforany, zasadowe pH, niektóre składniki mineralne, jak wapń, cynk, mangan.
W przypadku przyjmowania razem z innymi lekami potrzebny jest fachowiec ale tak sobie myślę że raczej niebezpieczeństw nie ma.

pozdro
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
pawwik
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

F@E pisze:
NutriAdvicerka pisze:Żelazo w żywności występuje w dwóch postaciach: w produktach roślinnych jako trudno przyswajalne, trójwartościowe żelazo niehemowe, a w produktach pochodzenia zwierzęcego – łatwiejsze do przyswojenia, dwuwartościowe żelazo hemowe.

pozdro
to prawda to samo mówił mi lekarz, istnieją na rynku tabletki żelaza robione z tej zwierzącej wersji
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wystarczy dziabać więcej wołowinkę i nie trzeba wcale dziabać tabletek jeżeli nie jest to jakaś wielka anemia, istnieje jeszcze wiele powodów kiedy żelazo jest słabo przyswajane, je też trzeba wyeliminować :)
anna_27
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 53.58

Nieprzeczytany post

Hej, ja zaczelam te watek:-) No i jutro w koncu ide do lekarza, i zobacze co mi doradzi z ta anemia:-)))) Ale czuje ze cos jest nie tak, a ja tak baaaardzo chce biegac!!!
Run to live, live to run!
laborant
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jasne, zelazo wystepuje w czerwonym miesie i mozna zwiekszyc jego dawke aby uzupelnic jego braki ale co jesli ktos jest np wegetarianinem?
Pozostaje sok z buraków pietruszka i ewentrualnie opcja z zelazem jako suplement.
Co do chelatowej formy to polecaja ja coraz czesciej, juz chyba wspomnialem wczesniej ze przyswaja sie okolo 10 razy lepiej niz normalna. Cytujac klasyka " nie ma lipyyy"
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

laborant pisze:Jasne, zelazo wystepuje w czerwonym miesie i mozna zwiekszyc jego dawke aby uzupelnic jego braki ale co jesli ktos jest np wegetarianinem?
Pozostaje sok z buraków pietruszka i ewentrualnie opcja z zelazem jako suplement.
Co do chelatowej formy to polecaja ja coraz czesciej, juz chyba wspomnialem wczesniej ze przyswaja sie okolo 10 razy lepiej niz normalna. Cytujac klasyka " nie ma lipyyy"
to ma pecha :)
Domisia
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

hehe no ma pecha ale sa tez tacy ludzie i maja rozne upodobania :) ja sama bardzo zadko jadam mieso, zwyczajnie nie po drodze mi z gotowaniem i wole zjesc cos lekkiego nie mam nigdy pomyslu na jakies przepisy...Ale pocieszam sie wlasnie tym ze teraz leczenie anemii jest na coraz lepszym poziomie i dostepne sa suplementy zblizone wartoscia do produktow zwierzecych tak jak zelazo hemowe uff ;)
Ostatnio zmieniony 23 lis 2011, 00:35 przez Domisia, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A nie przyszło Cobie do głowy że to nie suplementy tylko pożywienie daje nam składniki do poprawnego funkcjonowania organizmu a suplementy mają tylko wzbogacać naszą dietę a nie być bazą tych składników mineralnych.

Gotowana fasola
Płatki śniadaniowe
Suszone figi
Ziarno sezamu

Najwięcej w sardynkach i w wołowinie.
Awatar użytkownika
Deck
Ekspert/Fizjologia

Nieprzeczytany post

anemia to nie tylko brak żelaza, warto byłoby mimo wszystko rzucić okiem na wyniki badań.
kto biega ten nie lebiega
ENTRE.PL Team
SBBP.waw.pl
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Deck pisze:anemia to nie tylko brak żelaza, warto byłoby mimo wszystko rzucić okiem na wyniki badań.
Wiadomo że jest wiele przyczyn, niemniej jednak brak żelaza jest najczęstszą przyczyną anemii :)
Wyniki zawsze są potrzebne do określenia odmiany anemii

pozdro
laborant
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

sluszne stwierdzenie, moze poprostu kolezanka sie rozpedzila w swoich wypowiedziach.
Jednak jakby nie bylo chelat jest dobrym srodkiem, słyszalem w radio ich reklame i to olimp wrzucil na rynek ten chellaferr
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ