Witam,
Zwracam się z pytaniem jak najlepiej się przygotować do biegu na 6 km ? Bieg odbędzie się za 2 tyg.
Na chwilę obecną czasy mam liche 6 km - 35 min. Może to za wcześnie dla mnie, żeby startować w biegu i lepiej sobie jeszcze pośmigać po parku ?
Moja przygoda z bieganiem rozpoczeła się 1,5 m-ca temu ( program treningowy - PUMA 6 tyg.)
Zastanawiałem się też o rozpoczęciu kolejnego programu treningowego PUMA 15-21 KM.
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie rady i wskazówki.
Pozdrawiam,
ToM.
bieg na 6 km
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Możesz śmigać po parku a możesz i wystartować, starty to fajna forma treningu. Musisz po prostu biegać, ten Plan PUMA 15-21 jest ok dla Ciebie. Ale nie ma tutaj sensu udzielać Ci jakichś rad co masz robić przygotowując się do biegu który masz za dwa tygodnie. Możesz w tym czasie zrobić ze dwa szybsze biegi - np 3x7 minut, 4x5 minut w tempie jakie teoretycznie byłbyś utrzymać w warunkach wyścigu przez około 30 minut (przerwa 3-4 minuty).
- cook74
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
dzięki za odpowiedź. Od wtorku ruszam w takim razie z planem 15-21 km.
i faktycznie spróbuję jeszcze trochę szybszego biegania - opcja 4x5 wydaję mi się, że będzie ok.
a co do mojego I startu na 6 km to podjąłem już decyzję, że nie odpuszczam.
zobaczymy co z tego wyjdzie ? odległość pokonam - tylko ten upływający czas...
Pozdrawiam,
ToM.
i faktycznie spróbuję jeszcze trochę szybszego biegania - opcja 4x5 wydaję mi się, że będzie ok.
a co do mojego I startu na 6 km to podjąłem już decyzję, że nie odpuszczam.
zobaczymy co z tego wyjdzie ? odległość pokonam - tylko ten upływający czas...

Pozdrawiam,
ToM.