Nike Free Run + 2 - Daleko od minimalizmu

Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Svolken pisze:Jeszcze nie przeczytałem całości, ale patrząc na podeszwy tych Free, to niech mi ktoś powie, że nie łapią kamieni i że to wcale nie wkurza ;)
Przecież nawet umieściłem zdjęcie kamieni wciśniętych w podeszwę, więc nikt tak nie mówi.
PKO
jang
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dla mnie Free Run +2, których też jestem użytkownikiem, to chyba najbardziej udany produkt obuwniczej myśli Nike. Choćby w zestawieniu z obecnie bardzo silnie promowanym modelem tej samej firmy. Sam, Adam, zwracałeś uwagę na to, że Free to but naprawdę ładny, a o to ciężko wśród butów biegowych. Ja mam chyba stopę szerszą niż ty, bo dla mnie Free jest dopasowany pod względem szerokości z przodu idealnie. Jak się ląduje na śródstopiu, to trzeba mieć z przodu szeroko, co by palce "rozcapierzyć". Wyjątkowe jest u Free to, że podpiera od spodu podłużny łuk śródstopia (a mi tego w bieganiu bardzo potrzeba), czego nie da się powiedzieć o innych "płaskopodłogowych" Nike'ach, choćby właśnie o obecnie promowanym modelu. Pod względem przewiewności też hit promocji wiosennej przewyższa hit jesienny.

Ja jestem piętolądowacz przyzwyczajony do mocno amortyzowanych butów, ostatnio właściwie tylko trailowych (Columbia Ravenous i Cascadia 6). Ty to pewnie bardziej forefootrunner po Biomie jesteś. Więc patrzymy na Free z dwóch zupełnie różnych punktów widzenia. Dla mnie Free to jednak but minimalistyczny, mimo tych centymetrów pod podeszwą. Bo to jednak tylko pianka, i do tego porżnięta, a więc uciekająca na boki przy uderzeniu piętą o podłoże. Więc we Free biegam stosunkowo rzadko, za to sporo chodzę, jeżdżę na rowerze, czasem spędzam w nich i 10 godzin dziennie (np. w robocie). Robię czasem treningi krótsze (do kilkunastu kilometrów), miękkie (las) i równiejsze (bez podbiegów) i fajnie się w nich biegnie. Dokładnie tak jak producent sugeruje - trening uzupełniający. To buty zdecydowanie bardziej dynamiczne niż te, których zwykle używam. Czuję w nich "power". Wystartowałem w nich raz w biegu asfaltowym (10 km w Ożarowie Maz.) i prawie życiówkę wykręciłem, wygrywając kategorię wiekową (choć w generalce byłem 15). To nie jest but startowy, zbyt elastyczny, ale w porównaniu za cascadiami czy columbiami dobrze się odbija od podłoża.

To fajne buty, lubię je, ale w swojej specjalności (czyli trail ultra) raczej wolę używać innych. Ale żeby stopę potrenować, umięśnić, popróbować troszku forefootrunningu (czasem to robię, ale nawracać się na to nie będę) to są super.
Aby tylko nogi nieśli...
Awatar użytkownika
Svolken
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:08
Życiówka w maratonie: 3:51:50

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:
Svolken pisze:Jeszcze nie przeczytałem całości, ale patrząc na podeszwy tych Free, to niech mi ktoś powie, że nie łapią kamieni i że to wcale nie wkurza ;)
Przecież nawet umieściłem zdjęcie kamieni wciśniętych w podeszwę, więc nikt tak nie mówi.
Przecież napisałem, że jeszcze nie przeczytałem całości, czyli fotek też nie obejrzałem :D Ale to już przeszłość :)
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

jang pisze: To fajne buty, lubię je, ....Ale żeby stopę potrenować, umięśnić, popróbować troszku forefootrunningu (czasem to robię, ale nawracać się na to nie będę)
Z tym nawracaniem się lub nie - to możesz nie mieć wyjścia. :)
Ja też nie planowałem nawracania się a jak ostatnio dostałem do testów but "klasyczny" - to mam problem.
Bo po prostu nie potrafię w nich biegać. Gruba pianka pod piętą nie pozwala zejść tak nisko jak by tego oczekiwała moja stopa.
Awatar użytkownika
rockduck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

z czystej ciekawości zapytam o to jaki przebieg mają te NIKE Free ? może źle doczytałem ale nie widzę tej informacji :)
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kilka firm juz wypuscilo cos na wzor Nike Free.

Zobaczcie Reebok Realflex

Obrazek

Albo Skechers GOrun:
http://www.examiner.com/atlanta-sports- ... cing-flats

Lub LAGear

Obrazek

W dodatku pojawia sie problem terminologiczny - bieganie boso, minimalistyczne i bieganie ze srodstopia, naturalne.
Bieganie naturalne moze , choc nie musi, byc bieganiem boso. Dlatego tez buty minimalistyczne sa do imitacji biegania boso a buty naturalne juz nie zawsze.
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
jang
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Mi nie pasuje określenie "naturalne" do butów, które przeznaczone są do lądowania na śródstopiu. Dla mnie naturalne jest lądowanie na pięcie.
Aby tylko nogi nieśli...
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

rockduck pisze:z czystej ciekawości zapytam o to jaki przebieg mają te NIKE Free ? może źle doczytałem ale nie widzę tej informacji :)
W momencie testu miały około 400 km.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ