Bieg długi vs krótki. Jak trenować?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
jaczmy
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 54:57
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mam taki dylemat, od roku z małymi przerwami biegam regularnie. obecnie od wiosny. Miesiąc temu zacząłem realizację planu przygotowującego do przebiegnięcia półmaratonu w czasie poniżej 2 godzin. Jak narazie wszystko idzie zgodnie z planem. Ogólnie rzecz biorąc nastawiam się na biegi długie i do nich staram się trenować jednak raz w roku mam w pracy egzamin sprawnościowy, w skład którego wchodzi bieg na 1000 metrów. W tym roku wystartowałem w biegu ulicznym na 1500 metrów w Oleśnicy ponieważ udział w tym biegu i osiągnięcie wyniku poniżej 7 minut daje mi zaliczenie. Generalnie zawsze jakoś daję sobie radę i mój tegoroczny wynik na 1500 to 6:19 a ubiegłoroczny na 1000 metrów to 4:00. A teraz do rzeczy. Chodzi o to czy trenując zgodnie z planem do biegów długich poprawię swoje wyniki w przyszłym roku w biegu na 1000 lub 1500 metrów? Czy może powinienem wpleść w moje treningi jakieś inne, przygotowujące do biegów krótszych? Dodam, że mam 36 lat, 178cm wzrostu i 80kg wagi.
PKO
Awatar użytkownika
Maciej_J
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 0:38:25
Życiówka w maratonie: 3:19:07

Nieprzeczytany post

zależy co dokładnie biegasz w ramach tego tzw. "treningu do biegów długich". Biegasz jakieś interwały, tempówki? Jaki plan realizujesz?
Obrazek
jaczmy
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Biegam interwaly, tempówki i dlugie wybiegania. W sumie 3 razy w tygodniu, wtorwk, czwartek i sobota. W tej chwili okolo 35km tygodniowo ale dystans co tydzień wlasciwie sie zwieksza.
bati
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Bez wchodzenia w szczegóły tego treningu, powinien on polepszyć także twój wynik na 1000/1500m. Jeżeli zależałoby ci na tych biegach to na kilka tygodni przed sprawdzianem możesz zrobić taki BPS - trening z akcentami dopasowanymi do tych krótszych dystansach (baza powinna być z treningu do półmaratonu).
jaczmy
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dziekuje za odpowiedz. Mam rok do nastepnych egzaminow wiec powinienem spokojnie zdazyc z poprawieniem wyniku:) Przepraszam za pisownie ale w telefonie nie mam polskich znakow.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ