2 kilometry - porady

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
mjz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam serdecznie.

Już za tydzień mam zawody z lekkiej na 2 kilometry. Jako tako biegam 4-5 razy w tygodniu na trasie 3,7 km. Średnio uzyskuje czas 18-20 minut. Mam 18 lat, 192 cm wzrostu i 80 kilo wagi.

Zwracam się związku z tym z pytaniem do Was - jak najlepiej przygotować się na te zawody.
Jak przez te 7 dni podszkolić formę, by była najlepsza.
Co jeść, czego unikać.
Zacząć trenować mocniej, a później dzień przed na odpoczynek? Chciałbym usłyszeć Wasze opinie.
I już na dzień przed samymi zawodami no i oczywiście, w dniu zawodów - co robić.

Z góry dziękuję za każdą radę.

Pozdrawiam,
Mateusz.
PKO
Awatar użytkownika
niuniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:46
Kontakt:

Nieprzeczytany post

proponuje biegac tak jak to robiles do tej pory, lecz mozesz zrobic tak
1 dzien - to samo co do tej pory
2 - to samo + przebiezki
3 - mocny akcent - moze to byc np 3 km tempem lekko szxybszym, potem przebiezki 4 x 100 metrow na 90% mozliwosci, i z 4 x 300/400 m na 60/75% mozliwosci
4 - 4 km spokojnie + 4 x 500 tempem takim jakie masz na 1 km(jesli dasz rade)
5 - 2 km spokojnie (lekki trucht)
6 - odpoczynek
7 - start
staraj sie spozywać duzo weglowodanow np z makaronu:P na 3-4 godziny przed startem lekkie ale pozywne sniadanie i tyle
Pozdrawiam niuniek
PS jak ktos uwaza inaczej co do mojego planu niech napisze
- To niemożliwe!!
- Tylko jeśli w to wierzysz.
runner2010
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:00

Nieprzeczytany post

Hmm w sumie ja myślę, że w 2 km to niewiele jesteś w stanie zdziałać, ale zakładając że zawody masz w środę (21) to ja ci proponuję takie przygotowanie: Piątek: rozbieganie 15' + rozgrzewka + 8X(1'szybko, 2'przerwy) + 8X(30sek szybko, 1' przerwy) + trucht 10' sobota: 3X(10 min trucht + 5 przebieżek(po 20-30 sek)), niedziela: wybieganie 30-40min(spokojnie), poniedziałek: rozbieganie 20' + rozgrzewka + 3X1km (tempo o 10s wolniejsze niż rekord na 2km - np. jeśli na 2km masz 6min, to robisz 1km w 3:10) po każdym 1km przerwa 2 min. + 5X120m szybko. wtorek: rozruch, środa: start 2km.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ