Otyłość a problemy zdrowotne związane z bieganiem

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Fatman
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jestem osobą otyłą, przy 185 cm ważę 115 kg. Od pewnego czasu biegam, dosyć intensywnie, 60 min. 5x w tygodniu (jakieś 8-10 km na trening). W związku z tym, chciałbym dowiedzieć się, czy przy mojej wadze, w połączeniu z uprawianym wysiłkiem, mogę być narażony na jakieś problemy zdrowotne, a jeśli tak, to jak zminimalizować ich ryzyko? Z kondycją nigdy nie miałem specjalnych problemów, ale były wuefista powiedział mi, że takie coś jest zabójcze dla mojego serca. Powinienem przestać, biegać czy może np. intensywność treningu?
Pozdrawiam
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

E, dla serca nic nie jest zabójcze jeśli tylko nie czujesz, że dzieje się coś złego.
Dla serca to super sprawa, natomiast jest ryzyko, że zrobisz sobie coś z układem ruchu - że Twoje mięśnie (a w konsekwencji i stawy) nie są jeszcze przygotowane na tak dużo biegania przy tak dużej wadze.
Widać, że masz potencjał ale próbowałbym zrobić wszystko, żeby zrzucić wagę (choć rozumiem, że między innymi dlatego zaczałeś biegać) - dieta - super ważna sprawa.
Awatar użytkownika
ExVire
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Najlepiej od razu zrób kompleksowe badania.

Najpierw dieta ale biegać zacząć możesz od razu. No może nie biegać ale przynajmniej dłuższe spacery ew. wolne truchtanie :). Najważniejsze to dieta bo efekty od razu mobilizują do dalszego działania. Sam miałem kiedyś podobne parametry (183/116) więc zacznij od teraz a nie od jutra by to zmienić.

Na pewno jakieś dobre buty by się przydały. Od siebie polecę Nike Moto8+ (AirMax) , Saucony Triumph 6. Ale to i tak zależy od twojej stopy (moja neutralna z tendencją do supinacji).
Nina0007
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Polecam znaleźć dobrego dietetyka (np. tu http://www.dbajosiebie.info.pl/poradnie-dietetyczne), najlepiej sportowego, czyli takiego, który oprócz diety weźmie także pod uwagę Twoje bieganie. Powodzenia!
Awatar użytkownika
hugra
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 43:40 Bieg Niepodleś
Życiówka w maratonie: 4:07:51

Nieprzeczytany post

Przy Twojej wadze polecam marszobieg a dokladniej marszotrucht. Nie warto przy Twojej wadze nadmiernie obciążać stawów.I nie patrz na pogodę. :hejhej:
5km--19:56, 10km--43:40 , 21.097km--1:40:36 ,42.195km--4:07:51
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ