Witam,
Odrazu zaznaczę, że super biegaczem nie jestem i wręcz z bieganiem mimo nie tak młodego wieku dopiero zaczynam, a i kondycję mam bardzo słabą ale jedna rzecz nie daje mi spokoju
Otóż biegnąć spokojnym tempem 6/7 minut na kilometr mogę przebiec 3-4 kilometry i jeszcze jakoś "żyje" ale w momencie kiedy próbuje zrobić bieg interwałowy (150 metrow w 30 sekund, potem 50 metrów chodem w 45 sekund) to po 3-4 powtórzeniach gaśnie światło i nie mogę dalej biec.
Czy aby to poprawić biegać tylko w ten sposób interwałowo czy biegi długodystansowe też mają sens ?
Odrazu podam, że celem jest zrobić w takim czasie 20 okrążeń 200 - metrowych
Pozdrawiam
problem z intensywnym biegiem
- Flapjack
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 43:00
- Życiówka w maratonie: brak
wydaje mi sie ze jak na poczatek robisz troche za krotkie przerwy, jezeli masz pulsometr to postaraj sie je robic tak dlugo az puls wroci np do pierwszej strefy.
Bieganie w tempie 6 czy 7 minut na kilometr na pewno Ci w tym nie pomoze.
Przeczytaj ten artykul (http://bieganie.pl/?cat=2&id=1597&show=1)
I poszukaj jakiegos treningu interwalowego, zeby zobaczyc jak i kiedy powinno sie je stosowac a takze jaki jest zalecany progress. Poszukaj np treningu HIIT i zmodyfikuj go (bo sam w sobie jest ponoc hardcorowy) zmniejsz czas zwieksz przerwy itp itd.
A i gdzies czytalem ze dobrze jest pochodzic na basen gdyz plywanie (poprawne i odpowiednich dystansow) znacznie szybciej podnosi VO2max w porownaniu do biegania.
Bieganie w tempie 6 czy 7 minut na kilometr na pewno Ci w tym nie pomoze.
Przeczytaj ten artykul (http://bieganie.pl/?cat=2&id=1597&show=1)
I poszukaj jakiegos treningu interwalowego, zeby zobaczyc jak i kiedy powinno sie je stosowac a takze jaki jest zalecany progress. Poszukaj np treningu HIIT i zmodyfikuj go (bo sam w sobie jest ponoc hardcorowy) zmniejsz czas zwieksz przerwy itp itd.
A i gdzies czytalem ze dobrze jest pochodzic na basen gdyz plywanie (poprawne i odpowiednich dystansow) znacznie szybciej podnosi VO2max w porownaniu do biegania.
- Bawareczka
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 59'47''
wtedy to juz nie bedzie interwal, bo interwal jest na niepelnym wypoczynku.Flapjack pisze:wydaje mi sie ze jak na poczatek robisz troche za krotkie przerwy, jezeli masz pulsometr to postaraj sie je robic tak dlugo az puls wroci np do pierwszej strefy.
Przeplataj treningi, raz dluzej powoli, raz krocej szybciej, raz interwal, czasami trening slilowy. Bedzie na pewni lepiej, nie od razu Krakow zbudowanu. Za ktoryms tam interwalowym treningiem az sie zdziwisz, ze jeszcze mozesz. Interwaly to dobry srodek treningowy, wiec z niego nie rezygnuj.
- Katarina
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
nic dziwnego, bo dla kogoś kto po 3-4km w tempie 6-7min/km "jakoś żyje" takie (150m w 30s)*x może być po prostu zbyt intensywnym wysiłkiem
więc aby to poprawić, owszem, można biegać i dłużej i interwałowo, jednak szczególnie te ostatnie mniej intensywnie. na początek może być nawet na prawie pełnym wypoczynku, interwał to bardzo mocny akcent i warto z tym poczekać, żeby zrobić porządnie
więc aby to poprawić, owszem, można biegać i dłużej i interwałowo, jednak szczególnie te ostatnie mniej intensywnie. na początek może być nawet na prawie pełnym wypoczynku, interwał to bardzo mocny akcent i warto z tym poczekać, żeby zrobić porządnie

- Maciej_J
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 0:38:25
- Życiówka w maratonie: 3:19:07
to, co koleżanka biega (150m, 30s i 45 s przerwy) to po pierwsze nie są interwały, a raczej jakies powtórzenia czy przebieżki. Przerwy w interwałach nie trwają więcej niż sam bieg. Rób sobie dłuższe przerwy tak, aby wypoczynek był pełniejszy, czemu tylko 45 sekund odpoczywasz? Zrób przerwę trwającą nawet do 4-5 razy dłużej niż sam akcent.
- Alexia
- Zaprawiony W Bojach
Ja biegam w tempie około 6-7 min./km znacznie dłuższe dystanse niż 3-4 km i jeszcze jakoś "żyję", ale jak byłam na obozie biegowym, to tempo, które zostało mi wyznaczone na interwały było znacznie wolniejsze od Twojego. Czyli prawdopodobnie za szybko biegasz. Ja miałam przebiec 400 m w 2 minuty. I odpoczynek w truchcie 200 m (co wychodziło po około 1:25). Po 10 takich interwałach światło jeszcze nie zgasłomroku pisze: Otóż biegnąć spokojnym tempem 6/7 minut na kilometr mogę przebiec 3-4 kilometry i jeszcze jakoś "żyje" ale w momencie kiedy próbuje zrobić bieg interwałowy (150 metrow w 30 sekund, potem 50 metrów chodem w 45 sekund) to po 3-4 powtórzeniach gaśnie światło i nie mogę dalej biec.

Zwolnij, poćwicz, efekty przyjdą bardzo szybko. Powodzenia

-
- Rozgrzewający Się
Dzięki za odpowiedzi
Biegam takie coś bo moim celem jest zaliczenie testu sprawnościowego na sędziego piłkarskiego który własnie tak wygląda, ale widze że nie tędy droga żeby odrazu probować biegać tę trase

Biegam takie coś bo moim celem jest zaliczenie testu sprawnościowego na sędziego piłkarskiego który własnie tak wygląda, ale widze że nie tędy droga żeby odrazu probować biegać tę trase