Pomoc w trenigu

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Quincy
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam Was bardzo serdecznie drogie Panie i Panowie :oczko:
Bez zbędnego gadania, przechodzę do meritum :

Stosuję 6-cio tygodniowy plan PUMA i w czwartek oficjalnie mam zamiar przebiec 30 minut. Jeżeli mi się to uda, a mam nadzieję, że tak to pojawia się pytanie "co dalej?".
Chcę cały czas poprawiać moją kondycję. Czy mam biegać tym samym tempem, ale dłużej ? Np. co tydz. zwiększać sobie czas o 5 min, biegając przy tym cały czas 4 dni w tyg. ?
Czy może biegać 30 min., ale zwiększyć tempo ?

To sprawa numer jeden, a teraz przechodzimy do innej kwestii.

Zdarza się, że podczas biegu bolą mnie nogi, ale nie ze względu na złe obuwie, bowiem jeżeli o to chodzi to jestem dobrze wyposażony. Nie jest to ból nie do wytrzymania, ponieważ mogę z nim biegać, ale czuję to obciążenie i jak nogi stają się ciężkie.
Czy prócz biegania mam robić jakieś ćwiczenia ? Pompki, brzuszki, przysiady ? Chciałbym by całe moje ciało na co dzień było przystosowane do wszelkich ćwiczeń i wysiłku.

4 dni w tyg. biegania, 2 dni w tyg. ćwiczeń i 1 dzień odpoczynku od wszystkiego ??

Liczę na Waszą pomoc.
Pozdrawiam :oczko:
PKO
Quincy
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Bardzo dziękuje za pomoc. Rozwiał Pan wiele moich wątpiliwości :taktak:

Postanowiłem wybrać sobie ten trening : http://bieganie.pl/?cat=15&id=105&show=1
Moje pytanie jest jednak następujące :

Obciążenie sobie jakoś tam do siebie dostosuje, ale chodzi mi o to ile razy mam taki trening wykonywać w tygodniu. Przypominam, że 4 razy w tyg. biegam i nie wiem czy ten trening robić w pozostałe 3, czy może 2 i jeden dzień na odpoczynek ?? A może robić też w te dni co biegam ?? Wtedy się jednak boję, że za bardzo sforsuję sobie nogi i nie dam rady pobiec tyle ile zamierzam.

Aha i jeszcze jedna sprawa : Jak podbudować się tlenowo i wytrzymałościowo ??

Z góry dziękuje za odpowiedź.
Pozdrawiam :oczko:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ