Buty, a ścięgno.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Cześć, nie biegam zawodniczo, ani nic w tym rodzaju, ale mam 15 lat więc biegam dość często. Od kilku dni boli mnie ścięgno achillesa (uczucie zakwasów). Nie ma opuchlizny ani zaczerwienienia, ale wyczuwam lekkie skrzypienie. Już kiedyś miałem takie coś, ale szybko przechodziło. Tymczasem przy zwykłym chodzeniu ścięgno mnie boli. Chodzę od roku w luźnych Vansach i myślę, że to może przez nie wystąpił ten problem, bo nie trzymają kostki. Czy zmiana butów pomoże ?
- Buniek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:35
- Życiówka w maratonie: 2:57:09
jak "skrzypi" to najprawdopodobniej wdał się stan zapalny, jeżeli to się powtarza to kiepska sprawa, MUSISZ zrobić przerwę od biegania, ze trzy tygodnie, w tym czasie rozciągać łydkę (i z przodu i z tyłu), robić okłady chłodzące i liczyć, że przejdzie. Jak nie przejdzie to do lekarza.
Z achillesem nie ma żartów, jak stan zapalny się będzie utrzymywał to przejdzie w chroniczny i już wtedy będziesz liczy nie tygodnie a miesiące w plecy, dlatego jeszcze raz powtarzam musisz zrobić przerwę.
Co do butów to raczej takie które uciskają achillesa mogą powodować takie dolegliwości. Nie trzymanie kostki miłoby znaczenie jeżeli byś co chwilę wykręcał sobie kostkę.
pozdrawiam i życze powodzenia
Z achillesem nie ma żartów, jak stan zapalny się będzie utrzymywał to przejdzie w chroniczny i już wtedy będziesz liczy nie tygodnie a miesiące w plecy, dlatego jeszcze raz powtarzam musisz zrobić przerwę.
Co do butów to raczej takie które uciskają achillesa mogą powodować takie dolegliwości. Nie trzymanie kostki miłoby znaczenie jeżeli byś co chwilę wykręcał sobie kostkę.
pozdrawiam i życze powodzenia
Krzysiek