Po biegu zrób przerwę na rozciąganie i delikatny odpoczynek. Przebieżki to taki element treningu, który powinno się robić na pełnym wypoczynku. Przebieżki nie biegaj "sprintem", ale szybko to ma być mniej więcej prędkość wyścigu na 1 km ale nie masz tego monitorować tylko biegać na nosa. A przerwa pomiędzy przebieżkami ma być bardzo spokojna tak aby do kolejnego odcinka przystępować wypoczętym i wykonać go równie dobrze jakościowo jak poprzedni.ktos345 pisze:Dzieki bardzo, a i mam pytanie do tego treningu otoz wezmy np taki dzien:
30'-40' + P 8x20s/p. 40s trucht
ja rozumiem ze po tym biegu nie ma zadnej przerwy (po tym 30-40min) a z tymi przebiezkami to jak to ma wygladac?czy ten trucht 40s ma byc pomiedzy nimi jako przerwa?
Trening na 1km i wahadlowy 10x10m
- Krzysztof Janik
- Ekspert/Trener
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
- Krzysztof Janik
- Ekspert/Trener
- Kontakt:
Bieg 10x10 to bardziej zwinność niż szybkość. Szybkość na tak krótkim odcinku trudno wytrenować, to bardziej cecha wrodzona, albo ją masz albo nie. Powyższy trening na pewno pozwoli ci wzmocnić nogi, a co za tym idzie będzie ci łatwiej biegać taki sprawdzian. Raz za czas powinieneś przebiec sobie taki bieg ale nie po to żeby "wytrenować szybkość" tylko skupić się na taktyce i technice pokonywania zwrotów, bo w tym elemencie traci się najwięcej czasu.ktos345 pisze:A i takie pytanie, bo to ma mi pomoc w biegu na 1km, a czy jak zwiekszy mi sie tempo na 1km to powinno w biegu wahadlowym 10x10m? I czy wie ktos mzoe jaki wszkole oficerskiej powinno sie eimc czas w biegu wahadlowym?
Kolega do Formozy nie miał planu. Wchodził na trase i biegł swoim tempem tyle ile dawał rady. Tak sobie dreptał aż do czasu jak 50 km po górkach dawał radę zrobić.
Ja w biegu wahadłowym 10x10m miałem bodajże w granicy 28s. z własnego doświadczenia wiem że nie trzeba być tutaj jakoś bardzo szybkim dużo można stracić albo zyskać na nawracaniu się za pachołkami.
To byl plan, tzn biegl okreslonym tempem jak najwiecej mogl a nie biegl nieokreslonym tempem nie wiadomo ile. A 2 rzecz to taka ze zapewne juz wczesniej mial kondycje bo nie uwierze ze mial taka slaba jak ja. Chociaz w sumie nie powiedziales tez jak dlugo on tak biegal. W sensie czy trwalo to miesiac czy 5lat np.
A takie jeszcze pytanie, jak podczas takiego biegu na 1km powinno sie oddychac? W sensie czy jest jakas specjalna technika czy jak wyjdzie?
- Krzysztof Janik
- Ekspert/Trener
- Kontakt:
Mam jeszcze takie pytanie odnosnie tego treinngu co go dostalem. Otoz jest sobie taki dzien: 10'-20' + [T60] 20' + [T20] 10'
czy powinny byc przerwy pomiedzy tymi tempami czy nie?
A i jak soatnio biegalem to mialo byc 40min wolnym tempem i przebieglem z 6,9km i pytanie czy takei tempo bylo wystarczajaco dobre?
czy powinny byc przerwy pomiedzy tymi tempami czy nie?
A i jak soatnio biegalem to mialo byc 40min wolnym tempem i przebieglem z 6,9km i pytanie czy takei tempo bylo wystarczajaco dobre?
- Krzysztof Janik
- Ekspert/Trener
- Kontakt:
Wolne tempo to wolne tempo, każdy ma inne. Nie chodzi tutaj o windowanie prędkości tylko bieganie spokojnie. W tym treningu 10'-20' + [T60] 20' + [T20] 10' , możesz zrobić przerwę po 10'-20' a w drugiej części przejść bez przerwy, chyba że przesadzisz z tempem to będziesz musiał się zatrzymać.
jak mam taki trening: 30' + Podbiegi 6-8x100m/ p.1-2' (czyt. oznaczenia)
to te podbiegi to w jakim tempie powinny byc?sprint czy jak? bo tam pisze ze to ma byc trening silowy a nie wytrzymalosciowy i sam nie wiem jak mam biegac
to te podbiegi to w jakim tempie powinny byc?sprint czy jak? bo tam pisze ze to ma byc trening silowy a nie wytrzymalosciowy i sam nie wiem jak mam biegac
- Krzysztof Janik
- Ekspert/Trener
- Kontakt:
[Podbiegi] - w przypadku podbiegów limituje nas zazwyczaj miejsce jakim dysponujemy - powyżej rozpisany jest trening na odcinkach 100m ale jeśli nie dysponujecie taką długością podbiegu to możecie wykonywać ten trening na krótszych odcinkach. Wtedy prędkość powinna być wyższa ale odpoczynek taki aby nie robić kolejnego podbiegu na zmęczeniu. Pamiętajcie, że praca na podbiegu jest elementem siły biegowej i ma być to praca nad siłą a nie wytrzymałością. Koncentrujcie się nad pracą konkretnych grupy mięśni odpowiedzialnych za bieg po płaskim, a zatem mięśniami dwugłowym i pośladkowym (wyprostowana sylwetka, wysoko trzymane biodra). Starajcie się jak najmniej zmęczyć w trakcie takiego treningu - pamiętajcie - to ma być trening siły, a nie wytrzymałości.ktos345 pisze:jak mam taki trening: 30' + Podbiegi 6-8x100m/ p.1-2' (czyt. oznaczenia)
Biegaj taką prędkością jaką pozwala ci podbieg, im bardziej stromy tym wolniej. Ale jak jest zbyt płaski to nie biegaj sprintów. To ma być bieg mocny ale siłowy.