Lody - zdrowe czy nie? Tuczą czy nie tuczą?
-
- Rozgrzewający Się
- Posty: 1
- Rejestracja: 20 cze 2011, 21:43
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Lody spożywane w odpowiednich ilościach nie powinny przyczynić się do przyrostu wagi! Desery lodowe stanowią doskonałą alternatywę, dla naprawdę kalorycznych produktów jak inne słodycze na przykład batonik, czy czekolada. Lody śmietankowe mogą stanowić doskonałą przekąskę i z powodzeniem mogą zastąpić produkty o nieporównywalnie większej wartości energetycznej, a nie wspominając już o sorbetach, które niemal pozbawione są tłuszczów. Jeśli dbasz o linie, spróbuj wybierać także takie lody, które sprzedawane są w porcjach - dużo łatwiej jest obliczyć wtedy ich kaloryczność. Zyskasz wtedy świadomość związaną z ilością spożywanego deseru. Poza tym na każdym opakowaniu znajduje się informacja na temat składu danego produktu, który informuje o zawartości kalorii, tłuszczów, cukrów i węglowodanów.
-
- Wyga
- Posty: 135
- Rejestracja: 06 wrz 2010, 18:28
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Lokalizacja: Łorsoł
Jaja sobie robicie, czy was pogięło? Czy może ten post tu Grycan wlepił pod waszą nazwą?Zielona_Budka pisze:Lody spożywane w odpowiednich ilościach nie powinny przyczynić się do przyrostu wagi! Desery lodowe stanowią doskonałą alternatywę, dla naprawdę kalorycznych produktów ...
N E G I U
-
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 455
- Rejestracja: 27 sie 2010, 17:58
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Lokalizacja: Opole
- Kontakt:
Coraz więcej tu takich reklam... :>
[url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=27&t=19922]Mój blog biegowy[/url]
[url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=28&t=19926]Komentarze do bloga[/url]
[url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=28&t=19926]Komentarze do bloga[/url]
- kisio
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 1774
- Rejestracja: 26 sie 2010, 08:34
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Pseudo-PR posuwa się do granic absurdu... ;/
Tak na marginesie. Zauważyłem, że ostatnio coraz więcej firm próbuje wmawiać ludziom, że tyje się od tłuszczy, a cukier to całkiem niegroźny.
Tak na marginesie. Zauważyłem, że ostatnio coraz więcej firm próbuje wmawiać ludziom, że tyje się od tłuszczy, a cukier to całkiem niegroźny.
- F@E
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 2302
- Rejestracja: 16 paź 2009, 17:09
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Lokalizacja: TG
Tuczy wszystko ponad normę, lody 2-3x na tydzień w normalnej porcji nie tuczą, a co to za słowo w ogólestepow pisze:Przerzuć się na sorbety, są trochę mniej kaloryczne.
No cóż, tak czy owak - lody TUCZĄ.
Pozdrawiam,


"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
-
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 295
- Rejestracja: 12 kwie 2011, 20:45
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
i w ten sposob Amerykanie rozrosli sie do rozmiarow XXXXX jak na rynku pojawily sie produkty low-fat, fat free.kisio pisze:Pseudo-PR posuwa się do granic absurdu... ;/
Tak na marginesie. Zauważyłem, że ostatnio coraz więcej firm próbuje wmawiać ludziom, że tyje się od tłuszczy, a cukier to całkiem niegroźny.
Coraz wiecej jest glosow, ze to cukier jest przyczyna, nie tluszcz, a najlepiej to po prostu kontrolowac porcje.
"You don't stop running because you get old. You get old because you stop running..."
Jack Kirk aka. Dipsea Demon
Jack Kirk aka. Dipsea Demon
-
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 522
- Rejestracja: 19 lip 2009, 18:45
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Lokalizacja: Kraków
czegokolwiek za dużo - to niezdrowo, niemniej - jeśli wierzyć książkom - tłuszcze jednak utleniają się nieco odmiennie niż białka i węglowodany; zwiększone spożycie tych dwóch ostatnich składników pobudza ich utlenianie, natomiast w przypadku tłuszczów - nie;kisio pisze:. Zauważyłem, że ostatnio coraz więcej firm próbuje wmawiać ludziom, że tyje się od tłuszczy,.
pzdr
gl
gl
- kisio
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 1774
- Rejestracja: 26 sie 2010, 08:34
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Zgadza się, ale jak w radiowej reklamie słyszę: 'wykonałam badanie na stronie X i teraz wiem, że tyję od tłuszczy. <specyfik> pozwala mi ograniczyć wchłanianie tłuszczy i dzięki temu chudnę' to sobie wyobrażam taką dziunię wcinającą ciastka i zdziwioną, że nie chudnie - a przecież ograniczyła wchłanianie tłuszczy. Najprostszy sposób na dodatkowe gramy tłuszczu w organizmie to solidna dawka cukru.
- F@E
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 2302
- Rejestracja: 16 paź 2009, 17:09
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Lokalizacja: TG
Czy uzależnienie od słodyczy to przypadłość fizyczna czy też wszystko tkwi w psychice? Jakie konsekwencje poza tyciem może takie uzależnienie powodować? Jak się od niego uwolnić? O tym krótko poniżej.
Zacznijmy od definicji cukrów, z nich wszakże głównie składają się słodycze.
Istnieje wiele form cukrów, warto dowiedzieć się czegoś więcej o nich:
Glukoza to najprostsza forma cukrów, krew rozprowadza ją w organixmie do tkanek, jak źródło energii.
Fruktoza znajduje się w owocach, niektórych warzywach oraz w miodzie, organizm rozkłada ją do glukozy.
Galaktoza pochodzi z rozkładu laktozy, obecna jest w nabiale, konwertuje do glukozy.
Laktoza - jedyny cukier pochodzenia zwierzęcego, znany głównie z mleka i jego przetworów.
Sacharoza - nasz ulubiony cukier biały lub trzcinowy, kochamy go! Jest w ciastkach, słodyczach, syropach, sokach sztucznie słodzonych, w większości przetworzonych produktów spożywczych.
Maltoza wreszcie to cukier powstający w procesie rozkładu skrobii, uwalniany powoli w procesach trawienia.
Z punktu widzenia naszego ciała, podstawą jest glukoza, wykorzystywana jako źródło energii. Nadmiar glukozy organizm konwertuje do kwasów tłuszczowych i odkłada z reguły tam, gdzie najmniej bysmy chcieli. Spożycie cukrów powoduje gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi, który równie gwałtownie opada, mniej więcej w 20 minut od końca posiłku. Wraz ze spadkiem przychodzi uczucie zmęczenia i ociężałość. Aby temu zapobiec, sięgamy znowu po coś słodkiego ...
Trzeba przerwać ten zaklęty krąg, ale łatwiej to powiedziec niż zrobić. Na przeszkodzie często stoją przyzwyczajenia z dzieciństwa gdy słodyczami nagradzano nasze dobre zachowanie lub darując je nam okazywano nam uczucia. Najmniej drastyczną a skuteczną metodą odzwyczajania sie od słodyczy jest stopniowe zastępowanie ich innymi produktami spożywczymi.
Przede wszystkim powinniśmy z naszej diety wyeliminować nadmiar białego cukru, cukru trzcinowego, słodzonych soków, syropu kukurydzianego zastępując produkty zawierające takie składniki innymi, najlepiej słodkimi warzywami lub owocami.
Spożycie przetworzonych cukrów warto ograniczać gdyż:
Przetworzone cukry mają niekorzystny wpływ na pracę nadnerczy - ich wysokie spożycie wpływa na produkcję kortyzolu, co z kolei spowalnia metabolizm białek, tłuszczy i węglowodanów.
Cukry przetworzone praktycznie nie zawieraja żadnych składników odżywczych - ani witamin, ani minerałów.
Duża dawka białego cukru potrafi zablokować odporność organizmu na czas do sześciu godzin, czyniąc nas bardziej podatnymi na infekcje.
Cukry są doskonałą pożywką dla drobnoustrojów, w tym dla tych szkodliwych.
Na rynku istnieje cała gama zamienników cukru - te najbardziej słodkie: acesulfam K, aspartam, sacharyna są wytwarzane sztucznie na drodze syntezy chemicznej. Semi-naturalne słodziki, takie jak sorbitol, mannitol czy ksylitol, choć naturalnie w przyrodzie występują, to jednak produkowane są podobnie jak te pierwsze, na drodze syntezy. Naturalne substancje słodzące, takie jak fruktoza czy miód, wydają się najbardziej godne polecenia, ale muszą być stosowane z wielkim umiarem.
Warto monitorować ilość spożywanych cukrów - uważnie czytając etykiety spożywcze i wybierając żywność świadomie. W przypadku cukrów tak jak i w każdym innym związanym z doborem pokarmów - im bardziej naturalne jest źródło z którego produkt pochodzi, oraz im mniej jest przetworzony, tym większa jego wartość odżywcza. Pospolity cukier, a szczególnie jego biała forma rafinowana jest dokładnym tej zasady przeciwieństwem i z tej przyczyny warto jego spożycie drastycznie ograniczać.
Zacznijmy od definicji cukrów, z nich wszakże głównie składają się słodycze.
Istnieje wiele form cukrów, warto dowiedzieć się czegoś więcej o nich:
Glukoza to najprostsza forma cukrów, krew rozprowadza ją w organixmie do tkanek, jak źródło energii.
Fruktoza znajduje się w owocach, niektórych warzywach oraz w miodzie, organizm rozkłada ją do glukozy.
Galaktoza pochodzi z rozkładu laktozy, obecna jest w nabiale, konwertuje do glukozy.
Laktoza - jedyny cukier pochodzenia zwierzęcego, znany głównie z mleka i jego przetworów.
Sacharoza - nasz ulubiony cukier biały lub trzcinowy, kochamy go! Jest w ciastkach, słodyczach, syropach, sokach sztucznie słodzonych, w większości przetworzonych produktów spożywczych.
Maltoza wreszcie to cukier powstający w procesie rozkładu skrobii, uwalniany powoli w procesach trawienia.
Z punktu widzenia naszego ciała, podstawą jest glukoza, wykorzystywana jako źródło energii. Nadmiar glukozy organizm konwertuje do kwasów tłuszczowych i odkłada z reguły tam, gdzie najmniej bysmy chcieli. Spożycie cukrów powoduje gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi, który równie gwałtownie opada, mniej więcej w 20 minut od końca posiłku. Wraz ze spadkiem przychodzi uczucie zmęczenia i ociężałość. Aby temu zapobiec, sięgamy znowu po coś słodkiego ...
Trzeba przerwać ten zaklęty krąg, ale łatwiej to powiedziec niż zrobić. Na przeszkodzie często stoją przyzwyczajenia z dzieciństwa gdy słodyczami nagradzano nasze dobre zachowanie lub darując je nam okazywano nam uczucia. Najmniej drastyczną a skuteczną metodą odzwyczajania sie od słodyczy jest stopniowe zastępowanie ich innymi produktami spożywczymi.
Przede wszystkim powinniśmy z naszej diety wyeliminować nadmiar białego cukru, cukru trzcinowego, słodzonych soków, syropu kukurydzianego zastępując produkty zawierające takie składniki innymi, najlepiej słodkimi warzywami lub owocami.
Spożycie przetworzonych cukrów warto ograniczać gdyż:
Przetworzone cukry mają niekorzystny wpływ na pracę nadnerczy - ich wysokie spożycie wpływa na produkcję kortyzolu, co z kolei spowalnia metabolizm białek, tłuszczy i węglowodanów.
Cukry przetworzone praktycznie nie zawieraja żadnych składników odżywczych - ani witamin, ani minerałów.
Duża dawka białego cukru potrafi zablokować odporność organizmu na czas do sześciu godzin, czyniąc nas bardziej podatnymi na infekcje.
Cukry są doskonałą pożywką dla drobnoustrojów, w tym dla tych szkodliwych.
Na rynku istnieje cała gama zamienników cukru - te najbardziej słodkie: acesulfam K, aspartam, sacharyna są wytwarzane sztucznie na drodze syntezy chemicznej. Semi-naturalne słodziki, takie jak sorbitol, mannitol czy ksylitol, choć naturalnie w przyrodzie występują, to jednak produkowane są podobnie jak te pierwsze, na drodze syntezy. Naturalne substancje słodzące, takie jak fruktoza czy miód, wydają się najbardziej godne polecenia, ale muszą być stosowane z wielkim umiarem.
Warto monitorować ilość spożywanych cukrów - uważnie czytając etykiety spożywcze i wybierając żywność świadomie. W przypadku cukrów tak jak i w każdym innym związanym z doborem pokarmów - im bardziej naturalne jest źródło z którego produkt pochodzi, oraz im mniej jest przetworzony, tym większa jego wartość odżywcza. Pospolity cukier, a szczególnie jego biała forma rafinowana jest dokładnym tej zasady przeciwieństwem i z tej przyczyny warto jego spożycie drastycznie ograniczać.
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
- smopi
- Stary Wyga
- Posty: 221
- Rejestracja: 16 wrz 2010, 08:36
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Lokalizacja: Gdańsk
Fruktoza jest monocukrem więc raczej trudno ją "rozłożyć" na inny monocukier: http://pl.wikipedia.org/wiki/Fruktoza#M ... m_fruktozyF@E pisze: Fruktoza znajduje się w owocach, niektórych warzywach oraz w miodzie, organizm rozkłada ją do glukozy.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 284
- Rejestracja: 18 wrz 2009, 08:01
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Lokalizacja: Busko Zdrój
- Kontakt:
Szybko i na temat - cukier to syf.
- F@E
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 2302
- Rejestracja: 16 paź 2009, 17:09
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Lokalizacja: TG
Oooo wikipedia bardzo dobre źródło informacji, cukier ten musi zostać rozłożony do glukozy by dalej mógł być metabolizowany hrhrsmopi pisze:Fruktoza jest monocukrem więc raczej trudno ją "rozłożyć" na inny monocukier: http://pl.wikipedia.org/wiki/Fruktoza#M ... m_fruktozyF@E pisze: Fruktoza znajduje się w owocach, niektórych warzywach oraz w miodzie, organizm rozkłada ją do glukozy.
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
- smopi
- Stary Wyga
- Posty: 221
- Rejestracja: 16 wrz 2010, 08:36
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Lokalizacja: Gdańsk
Nie pisz bzdur, że fruktoza jest "rozkładana" bo fruktoza to monosacharyd - węglowodan, który nie ulega hydrolizie do form prostszych. Metabolizm tego cukru jest zdecydowanie bardziej złożony. Ktoś to przeczyta i później będzie powtarzał. Natomiast produktem końcowym tego procesu jest glukoza i tu wszystko się zgadza.F@E pisze:Oooo wikipedia bardzo dobre źródło informacji, cukier ten musi zostać rozłożony do glukozy by dalej mógł być metabolizowany hrhrsmopi pisze:Fruktoza jest monocukrem więc raczej trudno ją "rozłożyć" na inny monocukier: http://pl.wikipedia.org/wiki/Fruktoza#M ... m_fruktozyF@E pisze: Fruktoza znajduje się w owocach, niektórych warzywach oraz w miodzie, organizm rozkłada ją do glukozy.
To lepsze źródło informacji?
http://www.czytelniamedyczna.pl/496,zab ... terap.html
Leszek Szablewski1, Anna Skopińska2
Zaburzenia metabolizmu węglowodanów powodowane mutacjami i rola diety jako terapii. Część II. Fruktozemia
Metabolic disorders of saccharides due to mutations and role of a diet as a mode of therapy. part Ii. Fructosemia
1z Zakładu Biologii Ogólnej i Parazytologii
Kierownik Zakładu: dr hab. prof. nadzw. Barbara Grytner-Zięcina 2ze Studenckiego Koła Naukowego przy Zakładzie Biologii z Centrum Biostruktury Akademii Medycznej w Warszawie Opiekun Koła: dr n. med. Monika Turkowicz
"Fruktoza, cukier owocowy, może być dostarczana do organizmu w formie wolnej (jest podstawowym cukrem w owocach i miodzie) oraz w formie związanej, jako składowa sacharozy. Sacharoza ulega w jelicie hydrolizie enzymatycznej, w wyniku czego powstaje glukoza i fruktoza. Istnieją dwie drogi metabolizmu fruktozy. Jeden ze szlaków zachodzi w mięśniach i tkance tłuszczowej, a drugi w wątrobie (główna droga zużytkowania fruktozy).
W mięśniach i tkance tłuszczowej fruktoza może ulec fosforylacji do fruktozo-1-fosforanu (metabolit glikolizy) pod wpływem heksokinazy. Heksokinaza może fosforylować zarówno glukozę, jak i fruktozę. Jednak powinowactwo enzymu do glukozy jest znacznie wyższe w porównaniu z fruktozą, dlatego reakcja ta zachodzi z małą wydajnością (1).
Zdecydowana większość fruktozy włączana jest do glikolizy przez fruktozo-1-fosforan. Fosforylacja fruktozy do fruktozo-1-fosforanu zachodzi pod wpływem fruktokinazy, enzymu funkcjonującego w wątrobie, który nie fosforyluje glukozy (2). Fruktozo-1-fosforan zostaje następnie rozłożony przez aldolazę fruktozo-1-fosforanową na aldehyd glicerynowy i fosfodihydroksyaceton. Aldehyd glicerynowy pod wpływem triokinazy ulega fosforylacji do aldehydu 3-fosfoglicerynowego, po czym jest włączany do glikolizy. Fosfodihydroksyaceton i aldehyd 3-fosfoglicerynowy mogą być katalizowane w procesie glikolizy, bądź łączyć się ze sobą pod wpływem aldolazy, tworząc w ten sposób glukozę. Drugi szlak dotyczy większości fruktozy metabolizowanej w wątrobie (1)."
Dobre podsumowanieColin2000 pisze:Szybko i na temat - cukier to syf.
