prosze o pomoc w decyzji
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
witam
biegam juz jakis czas, wczesniej by zgubic kg, teraz dla przyjemnosci
mam 189 cm wzrosru, waga teraz to okolo 77 kg,
biegam 5-7 x w tyg, przewaznie okolo 11km, ktore to zajmuje mi godzine, czasem biegne mniej ale szybciej, czasem ciut wiecej
moje nieoficjalne rekordy to:
10 km-52:53
15 km - 1:21:02
20 km - 1:49:52(oficjalny 1:52:04)
mam 3 miesiace do kolejnych biegow, do wyboru maraton i polmaraton i nie wiem co zrobic
czy probowac trenowac do maratonu? normalnie biegam tempem 5:30 i takim chcialbym zrobic maraton, czy tez probowac zrobic 20tke lub polmaraton tempem w okolicach 5:00 a najlepiej 4:30?
da sie w ogole tak przyspieszyc w 3 miesiace?
w tym momencie jestem w stanie zrobic tempem w okolicach 4:30 5 km, 10 na pewno nie dam rady
z jednej strony chcialbym biegac szybciej, a z drugiej maraton kusi...
mam akurat okolo 14 tygodni, wiec korzystalbym chyba z tego planu http://bieganie.pl/?cat=19&id=1277&show=1
inne jakie znalazlem sa 24 tygodniowe...
z gory dzieki za porady, wiem ze zawsze moge maraton robic w przyszlym roku, ale chcialem sie zapytac bardziej doswiadczonych co uwazaja za lepszy plan...
biegam juz jakis czas, wczesniej by zgubic kg, teraz dla przyjemnosci
mam 189 cm wzrosru, waga teraz to okolo 77 kg,
biegam 5-7 x w tyg, przewaznie okolo 11km, ktore to zajmuje mi godzine, czasem biegne mniej ale szybciej, czasem ciut wiecej
moje nieoficjalne rekordy to:
10 km-52:53
15 km - 1:21:02
20 km - 1:49:52(oficjalny 1:52:04)
mam 3 miesiace do kolejnych biegow, do wyboru maraton i polmaraton i nie wiem co zrobic
czy probowac trenowac do maratonu? normalnie biegam tempem 5:30 i takim chcialbym zrobic maraton, czy tez probowac zrobic 20tke lub polmaraton tempem w okolicach 5:00 a najlepiej 4:30?
da sie w ogole tak przyspieszyc w 3 miesiace?
w tym momencie jestem w stanie zrobic tempem w okolicach 4:30 5 km, 10 na pewno nie dam rady
z jednej strony chcialbym biegac szybciej, a z drugiej maraton kusi...
mam akurat okolo 14 tygodni, wiec korzystalbym chyba z tego planu http://bieganie.pl/?cat=19&id=1277&show=1
inne jakie znalazlem sa 24 tygodniowe...
z gory dzieki za porady, wiem ze zawsze moge maraton robic w przyszlym roku, ale chcialem sie zapytac bardziej doswiadczonych co uwazaja za lepszy plan...
- Bawareczka
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 59'47''
skoro do teraz biegasz na treningu nie wiecej jak 12 km to nie wiem czy za 3 miesiace dasz rade nagle ponad 40 przebiec i to jeszcze w tempie jakie sobie zalozyles. Ja bym obstawiala pobiec porzadnie polmaratona w przyszlym roku maraton.
-
- Rozgrzewający Się
biegam po tyle na treningu bo nie mam w pracy czasu na wiecej (biegam w przerwie na obiad), jak zdecyduje sie na maraton to wg tego planu co podalem wyzej i tak max raz w tygodniu biega sie wiecej niz 12...
20km robie bez problemu i moge biec dalej
porzadnie polmaraton - czy 100 minut to juz jest porzadnie? bo przyznam ze dla mnie to juz jest wyzwanie, 12 minut szybciej niz moj rekord...
20km robie bez problemu i moge biec dalej
porzadnie polmaraton - czy 100 minut to juz jest porzadnie? bo przyznam ze dla mnie to juz jest wyzwanie, 12 minut szybciej niz moj rekord...
- Bawareczka
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 59'47''
dla mnie 100 minut jest niemozliwe, dla innego slimacze tempo
-
- Rozgrzewający Się
po lekturze tego watku http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=12&t=22916 sklaniam sie do polowki w krotszym czasie, moze ktos trzezwym okiem ocenic do jakiego poziomu mozna zejsc w 3 miesiace? z 1:52h jest mozliwe do 1:40h a nawet 1:30h?
-
- Zaprawiony W Bojach
do 1:30 raczej nie, weż jakiś trening pod połówkę, na jakieś 2 tyg przed połóka zrób test na 10km i wtedy wyjdzie ci w co możesz celowac w półmaratonie.
-
- Rozgrzewający Się
juz z 1:40 bede zadowolony w tym roku...
ostatnie pytanie - jaka powinna byc minimanla przerwa w polmaratonach? jak mniemam, tydzien to za malo, a 3? sa dwa ciekawe biegi, jeden pod koniec wrzesnia, 2 po 3 tygodniach i nie wiem czy bym sobie nie zaszkodzil jakbym pobiegl w obu?
ostatnie pytanie - jaka powinna byc minimanla przerwa w polmaratonach? jak mniemam, tydzien to za malo, a 3? sa dwa ciekawe biegi, jeden pod koniec wrzesnia, 2 po 3 tygodniach i nie wiem czy bym sobie nie zaszkodzil jakbym pobiegl w obu?
-
- Stary Wyga
Jeżeli 1:52 odzwierciedla twój aktualny poziom, to w 3 miesiące do 1:30 na pewno nie dojdziesz, 1:40 raczej mało prawdopodobne. Natomiast może być tak, że już w tej chwili jesteś w stanie pobiec na zawodach znacznie szybciej niż te 1:52 i wtedy możliwa jest znaczna poprawa.el.kocyk pisze:po lekturze tego watku http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=12&t=22916 sklaniam sie do polowki w krotszym czasie, moze ktos trzezwym okiem ocenic do jakiego poziomu mozna zejsc w 3 miesiace? z 1:52h jest mozliwe do 1:40h a nawet 1:30h?
Tak dla przemyślenia
1:52 - 5:18/km
1:40 - 4:45/km
1:30 - 4:16/km
Moim zdaniem 3 tygodnie powinno być OK.ostatnie pytanie - jaka powinna byc minimanla przerwa w polmaratonach? jak mniemam, tydzien to za malo, a 3? sa dwa ciekawe biegi, jeden pod koniec wrzesnia, 2 po 3 tygodniach i nie wiem czy bym sobie nie zaszkodzil jakbym pobiegl w obu?
-
- Rozgrzewający Się
bati - wg mnie jestem w stanie przebiec w tej chwili kilka minut szybciej, ale w trakcie biegu ciezko - bieglem w Brukseli gdzie bylo 30 tys ludzi, byl tlok praktycznie do samego konca, nawet finiszowac nie mozna bylo i zostalem z duzym zapasem sil, do tego kupe czasu tracilo sie na punktach z woda,
mysle ze bez tych problemow byloby szybciej z 4 minuty
jedna sprawa, wynik 1:52 byl na 20 km, nie polmaraton (ja zamieszalem w poscie z 12:38) i 1:30 to jest moj wymarzony czas na 20 km, jak bede mial 1:40 to bede szczesliwy, do polmaratonu musze doliczyc kolejne 5 minut...
jedna sprawa, wynik 1:52 byl na 20 km, nie polmaraton (ja zamieszalem w poscie z 12:38) i 1:30 to jest moj wymarzony czas na 20 km, jak bede mial 1:40 to bede szczesliwy, do polmaratonu musze doliczyc kolejne 5 minut...
-
- Stary Wyga
Tak czy tak sporo pracy przed tobą. Nie stawiaj sobie zbyt ambitnych celów, bo można się łatwo zniechęcić. Porządnie trenuj, za jakiś czas zrób sobie sprawdzian i na tej podstawie wyznacz sobie cel do osiągnięcia. Minuta na kilometrze do zbicia to bardzo dużo i trzeba się nastawić, że potrzeba na to znacznie więcej czasu niż 3 miesiące.el.kocyk pisze:bati - wg mnie jestem w stanie przebiec w tej chwili kilka minut szybciej, ale w trakcie biegu ciezko - bieglem w Brukseli gdzie bylo 30 tys ludzi, byl tlok praktycznie do samego konca, nawet finiszowac nie mozna bylo i zostalem z duzym zapasem sil, do tego kupe czasu tracilo sie na punktach z woda,