5km w 17 minut obecnie 5km w 19:15

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
gieri87
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć mam do was takie pytanie. Od niedawna biegam, co prawda kiedyś trenowałem lekka ale krótkie dystanse i konkurencje techniczne. Teraz chciałbym troszkę pod szlifować swoje umiejętności na 5km. Tak aby zejść na 3:30 na km. Dziś biegałem i chyba miałem swoją skromną życiówkę 19:55 na 5,2km po nierównym terenie. Czyli ok 3:50 na km. Jak urwać jeszcze te 20-30 sekund. :lalala:
PKO
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

gieri87 pisze:Cześć mam do was takie pytanie. Od niedawna biegam, co prawda kiedyś trenowałem lekka ale krótkie dystanse i konkurencje techniczne. Teraz chciałbym troszkę pod szlifować swoje umiejętności na 5km. Tak aby zejść na 3:30 na km. Dziś biegałem i chyba miałem swoją skromną życiówkę 19:55 na 5,2km po nierównym terenie. Czyli ok 3:50 na km. Jak urwać jeszcze te 20-30 sekund. :lalala:
Jezeli juz na treningu 19:55 to na zawodach 18:xx i odejmi jeszcze te 200m to juz jestes prawie na 17:xx.

Biegaj 5x w tygodniu a w Internecie znajdziesz pelno planow.

Pozd.
Rolli
gieri87
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki bardzo :uuusmiech:
Awatar użytkownika
Ultimate_Runner
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 34:33

Nieprzeczytany post

Maniak_Biegowy pisze:biegaj mocne wybiegania na 95% i dużo interwałów :)
Wybiegania na 95% ? pierwszy raz taką głupotę słyszę ;d Buki daj se siana, chyba rodzaj treningu pomyliłeś ...
Awatar użytkownika
DŻEJOS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:00

Nieprzeczytany post

Maniak_Biegowy pisze:biegaj mocne wybiegania na 95% i dużo interwałów :)
Żenua..
Awatar użytkownika
kulawy pies
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: słaba
Życiówka w maratonie: megasłaba

Nieprzeczytany post

ok, konkret.

do siedemnastu cośtam, moim zdaniem będziesz potrzebował kilku miesięcy REGULARNEGO treningu po ok 50-70km/tyg. (chyba że masz znacząco więcej/mniej talentu niż średnia)

staraj się dojść do tej objętości (nie musisz od razu - daj sobie czas), biegając kilka razy w tygodniu po 8-12km, raz w tygodniu 15-20km. prędkości 4:40-5:00 min/km. jakieś żwawsze przebieżki (2-5x 100-200m) po treningach.
do tego 1,2 razy/ tyg podbiegi, i 2 razy ciągły - 5km po 4:00-4:05 i ~8km po ok 4:15

za jakieś dwa, trzy miesiące dołóż interwały (prędkości na razie nawet nie próbuję szacować, zależy jak twój organizm zareaguje na ten trening).

najważniejsze:
myśl o treningu. eksperymentuj. czytaj.

to co ci podałem to szkic - ułóż tak, żeby ci pasowało, zobacz, poczuj jak ci się biega te dwa mocniejsze ciągłe. kombinuj, żeby być na nie wypoczętym.

zdrówko i powodzenia.
mastering the art of losing. even more.
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Po co 15-20 km zawodnikowi, który chce bić życiówki na 5km. Nonsens.
Ciawaraz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Żaby dotlenic wszystkie miesnie podejrzewam ze te 15-20 to bardzo wolne wybieganie i budowanie bazy tlenowej
Train Hard,Win Easy!!
KOMENTARZE
ZwycięscySąZrobieniZczegośCoZnajdujeSieWGlebiNichSamych-PragnienieMarzenieWizjaMuszaMiecWytrzymaloscDoOstatniejMinuty,
MuszaBycTrocheSzybsiMuszaMiecUmiejetnosciIWole
AleWolaMusiBycMocniejszaNizUmiejetnosci 
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Na budowanie bazy był czas w zimę. Teraz się po prostu szybko biega.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

thomekh pisze:Po co 15-20 km zawodnikowi, który chce bić życiówki na 5km. Nonsens.
gieri interesuje przeniesienie się do innej ligi - z poziomu 19:00 do 17:00.
Rzeźbieniem szybkością tego co już ma, niewiele poprawi, do tego trzeba zrobić solidną bazę.
I zupełnie nie ma znaczenia kiedy ją się robi, jak ktoś jest słaby (czy za słaby) to zawsze może zacząć.
Awatar użytkownika
kulawy pies
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: słaba
Życiówka w maratonie: megasłaba

Nieprzeczytany post

thomekh, mam wrażenie, że filozofia biegania tak figlarnie spuentowana w twoim podpisie to prosta droga do 'race pace junk'.
znamy?

---------
whatever. tak się składa, że - pozwolę sobie na drobne uogólnienie - obecnie na całym świecie pod piątkę biega się raz w tygodniu long run - właśnie takiej długości, albo trochę więcej (ale raczej nie 30km).

zdaję sobie sprawę, że fakt "że wszyscy tak robią" oczywiście niczego nie wnosi. nie wnikając w fizjologiczne podstawy idei dwudziestek pd 5k - doradzanie na forum w sprawach treningowych moim zdaniem powinno być jednak dość konserwatywne, przynajmniej w granicach przyzwoitości.
potem - jak kto chce - niech sobie zmienia i eksperymentuje do woli, zachęcam do tego zresztą.

i fakt, że moje osobiste doświadczenie skłania mnie obecnie do biegania pod piątkę longa 35k - nie ma tu nic do rzeczy.

btw, thomekh, złamałeś już ze swojego treningu w końcu te nieszczęsne 40min/10k, czy jeszcze nie?

zdrówko
mastering the art of losing. even more.
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

btw, thomekh, złamałeś już ze swojego treningu w końcu te nieszczęsne 40min/10k, czy jeszcze nie?
Jest początek startów. Miałem dopiero 1 bieg. Spokojna Twoja :taktak:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ