Trening kondycyjny

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Iruka1995
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, w te wakacje planowalem skorzystac z oferty pobliskiego MOSiR'u, i troszeczke podszlifowac swoja kondycje, zamierzam kupic odpowiednie buty i stroj do biegania, lecz brakuje mi wiedzy dot. tego, jak sie do biegania zabrac. Jaki najlepszy bylby dystans na poczatek do biegania, jaki rodzaj treningu, czy dystans po jakims czasie stopniowo zwiekszac?

Kilka informacji, ktore moga okazac sie istotne:
-Mam 16 lat,
-Nie pale, nie pije, nie zażywam narkotyków ani innych tego typu rzeczy,
-Nad kondycja nigdy specjalnie na pracowalem, wiadomo, każdy za dziecka grał w piłke, lecz nic wiecej,
-Mam 194cm wzrostu, przy wadze 76kg.

Z góry wielkie dzięki za wszystko porady :)
PKO
Body.
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam. Mam 19 lat i postanowilem zmienic swoje zycie. Pierwsze co robie to kondycja, ktorej mi brakuje, a wymagana jest przy uprawianiu wiekszosci sportow. Mam 169 cm i waze 70 (+-2)kg . Aktualnie daje rade przebiec 2.5 km, ze stala predkoscia ok 13 km/h co daje jakies 10 minut biegania. Biegam co 2 dzien, od 1,5 tygodnia. Swoje trasy jak i wyniki zrzucam do serwisu endomondo za pomaca telefonu z wbudowanym gpsem.
Chcialbym poprawic kondycje, poniewaz w sierpniu zamierzam zaczac cwiczyc sztuki walki. Nie wiem jak najszybciej dojsc do optymalnej formy. Narazie plan jest taki, zeby biegac co dwa dni ze stala predkoscia 13 km/h coraz dluzsze dystanse, az do 40 minut ciaglego biegania. Nastepnie przejsc na interwaly, ale nie wiem czy dam rade do polowy sierpnia sie wyrobic. Moze macie jakies uwagi badz propozycje, co do treningu?
Biegam w butach pseudo-koszykarskich and1.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Zadaliście praktycznie takie same pytania.
Chcecie mieć "kondycję" - rozumiem, że chcecie być sprawni, szybcy, wytrzymali :)
To chcą wszyscy.
Musicie robić po trochu wszystkiego, tutaj jest przykład jakiegoś planu który możecie powtarzać:
http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=428
Body.
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Zadaliście praktycznie takie same pytania.
Chcecie mieć "kondycję" - rozumiem, że chcecie być sprawni, szybcy, wytrzymali :)
To chcą wszyscy.
Musicie robić po trochu wszystkiego, tutaj jest przykład jakiegoś planu który możecie powtarzać:
http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=428
Warunki wstępne
Ten Plan przeznaczony jest dla osób które już biegają, bez problemu są w stanie przebiec 40 minut ciągłego biegu.

Wiec raczej to nie dla mnie bo to moj cel :)
bati
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Body. pisze: Aktualnie daje rade przebiec 2.5 km, ze stala predkoscia ok 13 km/h co daje jakies 10 minut biegania. Biegam co 2 dzien, od 1,5 tygodnia. Swoje trasy jak i wyniki zrzucam do serwisu endomondo za pomaca telefonu z wbudowanym gpsem.
Chcialbym poprawic kondycje, poniewaz w sierpniu zamierzam zaczac cwiczyc sztuki walki. Nie wiem jak najszybciej dojsc do optymalnej formy. Narazie plan jest taki, zeby biegac co dwa dni ze stala predkoscia 13 km/h coraz dluzsze dystanse, az do 40 minut ciaglego biegania. Nastepnie przejsc na interwaly, ale nie wiem czy dam rade do polowy sierpnia sie wyrobic. Moze macie jakies uwagi badz propozycje, co do treningu?
Biegam w butach pseudo-koszykarskich and1.
Warunki wstępne
Ten Plan przeznaczony jest dla osób które już biegają, bez problemu są w stanie przebiec 40 minut ciągłego biegu.

Wiec raczej to nie dla mnie bo to moj cel :)
Po prostu zwolnij. Jesteś w stanie biec 2.5km w tempie ok. 4.30min/km. Zwolnij do 6min/km i będziesz w stanie przebiec 40min.
Body.
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jeszcze kilka pytan. Zawsze podczas biegania czuje sie wysuszony i chce mi sie pic. Czy zabierac ze soba wode, i uzupelniac plyny? W jakich ilosciach, zebym nie dostal kolki?
Iruka1995
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A czy ten plan, jest wg was dobry?
http://bieganie.pl/index.php?cat=6&id=81&show=1
Awatar użytkownika
Katarina
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Body. pisze:Jeszcze kilka pytan. Zawsze podczas biegania czuje sie wysuszony i chce mi sie pic. Czy zabierac ze soba wode, i uzupelniac plyny? W jakich ilosciach, zebym nie dostal kolki?
łoooo rety! na 10 min biegania zabrać wodę?

Iruka, czy plan dobry poznasz po wynikach :) ale warto spróbować. zawsze :)
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Iruka1995 pisze:A czy ten plan, jest wg was dobry?
http://bieganie.pl/index.php?cat=6&id=81&show=1
To jest plan dla ludzi którzy praktycznie narazie nie biegają.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ