O ile można przesunąć strefy biegowe ?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.

Czujesz każdą prędkość z jaką biegniesz?

Tak.
6
46%
Nie.
2
15%
Jak zmęczony jestem to żadnej prędkości nie czuję.
0
Brak głosów
Trudno biegać bez zegarka/gps'a/foot pod'a.
3
23%
To zależy w dużym stopniu od pogody.
1
8%
Inne.
1
8%

Liczba głosów: 13
Maurice
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:59
Życiówka w maratonie: 2:38:40
Kontakt:

Nieprzeczytany post

w rok zszedłem z WB1 o minutę (z 5:20 na 4:20)
PKO
tsk86
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Prowadze zawodnika, ktory w ciagu niecalych 6 miesiecy przyspieszyl na rozbieganiach z predkosci rzedu 6'20''-6'40''/km do 5'10'-5'20''. Licze, ze w grudniu bedzie je biegal z predkoscia w okolicach 4'.

Mam nadzieje ze pomoglem ;)
foma
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

o ile po 3-4 minutach przerwy,pobiegłeś ponownie 5km w tym samym tempie i na takim samym luzie to to było faktycznie tempo run.
piotrbe
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 44:00
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Hej Santiago,

Na początku progres jest szybki i powiem Ci na moim przykładzie. Od września do marca biegałem gdzieś w easy gdzieś zaczynając od 6.40 do 6.00 (w marcu powiedzmy). W między czasie poczytałem Danielsa i się posprawdzałem w zawodach. Także zaczynając z Jackiem w VDOT 46 5:40/km na rozbieganiu było prędkością dużą. W maju VDOT 56 i prędkości 4:45-5:00. Generalnie dość trudno mi trzymać prędkość cały czas taką bo biegam po górkach, ale takie są średnie na treningach.

Co do tempa (Danielsowego), na początku kwietnia było to 4.33/km. Co okazało się wartością niedoszacowaną i nie było prawdziwym tempem (za lekki bieg), no ale lepiej niedotrenować niż przetrenować się. Teraz progowy biegam po 3:52/km.

Także idąc za Twoim przykładem to, wydawać by się mogło, że jest zmiana 40s/km w ciągu miesiąca. Jednak tak nie jest i wynika to w moim przypadku z niedoszacowania własnej sprawności. Niemniej jestem 'ślepym wyznawcą' tej metody i grzecznie czekam do zawodów :) Druga kwestia to prawo zmniejszających się zysków. Na początku bardzo szybko, potem coraz wolniej jest progres.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ