10km trzy drogi do rekordu

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam.
Porobiłem screeny tego artykułu z miesięcznika bieganie. Jeżeli ktoś by chciał i nie byłoby to sprzeczne z regulaminem forum mógłbym wrzucić gdzieś i zamieścić linki.

Z trzech planów wybrałem Kaczmarskiego. Sprawdzałem go na jesieni tak dla rozeznania i przyznam, że mi odpowiada. Na wiosnę chciałbym go zrealizować i pobiec 39:59 :oczko:

Nie rozumiem jednak jednego zapisu: BC 1-6km + SB* 6x60 skip "A".
Proszę mi powiedzieć, czy chodzi o bieg ciągły w 1 zakresie o długości 6 km czy po prostu bieg ciągły od 1 do 6 km. Czy przypadkiem nie wkradł się chochlik? Jeżeli nie to jaki jest sens w ogóle wychodzić na bieg 1km.
Jeżeli ktoś biegał ten plan na obojętnie jaki czas prosiłbym o wyrażenie opinii.
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Myślę, że to jest BC1 6 km.
A jak on normalnie opisuje "I zakres"? BC1 czy WB1 czy OWB1 czy jak?
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

1 zakres: "spokojne" "wolne"
harpaganzwola
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32.55
Życiówka w maratonie: 2.38

Nieprzeczytany post

thomekh pisze:Witam.
Porobiłem screeny tego artykułu z miesięcznika bieganie. Jeżeli ktoś by chciał i nie byłoby to sprzeczne z regulaminem forum mógłbym wrzucić gdzieś i zamieścić linki.
Pewnie byłoby to sprzeczne z prawami autorskimi ale możesz opisać tutaj o co chodzi w tych planach, jakie środki treningowe, jak rozłożone, jaka intensywność, długość itp.
R.S.
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dobra więc jutro kończę 8 tydzień planu i wchodzę w luźny 9. 21.05 mam zawody. Czuję, że 39:59 przy aktualnym wytrenowaniu jest bez problemu do osiągnięcia. Zobaczymy jak z dyspozycją dnia i pogodą. Z planu wypadły mi 3 treningi, stosowałem duzo rotacji.

Jeżeli pobiegne poniżej 40min to wszystko ładnię opiszę. Jednak już dziś mogę polecić ten planik. Zadnego liczenia hr, pulsów i innych bzdetów. Same konkrety. Ok to widzimy się po zawodach.
waclaw
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Jak się domyślam realizujesz plan D.Kaczmarskiego? Też to przerabiam, z tym że dziś kończyłem 6 tydzień, a start podsumowujący mam 4.06. w Siedlcach.
Faktycznie plan jest bardzo konkretny, m.in. regularnie 2 razy w tygodniu każe meldować się na stadionie, co jest świetnym ćwiczeniem dyscypliny. Jedyna wątpliwość, jaką mam wynika z tego, że kilka tygodni temu pobiegłem dychę w 45.30, a wykonuję treningi z prędkościami na 39.59. Po prostu jestem bardzo ciekaw gdzie mnie to zaprowadzi. Życiówkę mam trochę lepszą niż te 39.59, ale to było przed pięcioletnią przerwą jaką sobie z własnej woli zafundowałem. Intuicyjnie czuję, że na zawodach będę bliżej 42 niż 39, ale kto to wie? ;)
Na razie widzę, że dzięki tym regularnym WT złapałem lepsze wyczucie tempa i biegam zdecydowanie równiej. Dziś 5x1600 z czasami 6.39, 6.39, 6.37, 6.40, 6.33 - dla porównania, 4 tygodnie temu miałem 6.34, 6.37, 6.42, 6.40, 6.37 (czyli mniej równo, a na koniec czułem się zdecydowanie gorzej niż dziś).

Generalnie traktuję ten trening jako wprowadzenie do pracy do półmaratonu, który biegam 11.09. Koniecznie daj znać jak pójdzie na zawodach. Powodzenia!!
BLOG
KOMENTARZE dzięki kachita :D
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie udało się. Wydawało mi się, że biegnę wolno jednak 1km poszedłem 3:48 w dodatku pod górkę, ogólnie netto 42:19. Straszna parówka pogodowa. W dodatku czegoś mi zabrakło i przed snem przeanalizuję.
Plan nie jest zły i nie poszedł na marne. Za 3 tygodnie 10km w Pasłęku, więc pośmigam teraz więcej tempa i tym razem wejdzie 40min, bo forma jest. Zdam relację za 3tyg.
waclaw
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

thomekh pisze:Nie udało się. Wydawało mi się, że biegnę wolno jednak 1km poszedłem 3:48 w dodatku pod górkę, ogólnie netto 42:19. Straszna parówka pogodowa. W dodatku czegoś mi zabrakło i przed snem przeanalizuję.
Plan nie jest zły i nie poszedł na marne. Za 3 tygodnie 10km w Pasłęku, więc pośmigam teraz więcej tempa i tym razem wejdzie 40min, bo forma jest. Zdam relację za 3tyg.
Jak ten czas się ma do Twojej życiówki?
Następnym razem będzie lepiej. Właśnie myślałem ostatnio o tym, że najlepiej było by zacząć ten bieg w tempie ok 4.10/km - może nawet jeszcze wolniej. Łatwo się podkręcić na początku i tego najbardziej się obawiam.

Jedyne czego mi brakuje w tym planie to sprawdzian - tak by zbudować odpowiednie przekonanie co do tempa właściwego biegu. Zastanawiam się, czy zamiast 2x3km w ostatnim tygodniu nie pobiec sprawdzianowej piątki? W jakim tempie biegałeś te trójki w 4 i 8 tygodniu?
BLOG
KOMENTARZE dzięki kachita :D
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wcześniejszy był 45:30 z ubiegłego roku.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ