Ból kolana po poślizgnięciu
- garenge
- Wyga
- Życiówka na 10k: 44:15
- Życiówka w maratonie: Jeszcze nie bieglem
Witam, grałem sobie w basket i wbiegłem po piłkę na trawę, poślizgnąłem się i nogi mi się rozjechały, coś mi w kolanie strzeliło, nie mogłem wstać przez 15 sek z bólu, potem wstałem i raz boli, raz nie. Założyłem na nie opaskę. Kiedy mogę biegać/kiedy ból przejdzie/to coś poważnego?
- garenge
- Wyga
Pomoże ktoś?
- F@E
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Zwykła bądź niezwykła kontuzja
W takim wypadku idziesz do domu i chłodzisz nexcare, lub prysznicem 3x na dzień po 8-10 minut, smarujesz maścią i wpinkalasz np ketonal albo refastin albo diclac albo inne badziewie 2x1. Czekasz z 4-5 dni jak się nie zmienia idziesz do lekarza. To porada żeby nie latać po lekarzach. Zabiegu i tak ci nie zrobią zaraz więc albo masz wiązadło naderwane/zerwane albo coś z łękotką więc po czasie się odezwie albo będzie cały czas boleć wtedy idź do lekarza to tyle.
pozdro

W takim wypadku idziesz do domu i chłodzisz nexcare, lub prysznicem 3x na dzień po 8-10 minut, smarujesz maścią i wpinkalasz np ketonal albo refastin albo diclac albo inne badziewie 2x1. Czekasz z 4-5 dni jak się nie zmienia idziesz do lekarza. To porada żeby nie latać po lekarzach. Zabiegu i tak ci nie zrobią zaraz więc albo masz wiązadło naderwane/zerwane albo coś z łękotką więc po czasie się odezwie albo będzie cały czas boleć wtedy idź do lekarza to tyle.
pozdro
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
- garenge
- Wyga
Jem arthrozaminę, smaruję reparilem, noszę opaskę uciskową albo stabilizującą na kolano i okłady zimne ( worek z żelem jakimś tam z zamrażarki)
Mogę biegać z opaską? W opasce nic nie boli...
Mogę biegać z opaską? W opasce nic nie boli...
- myśka
- Wyga
- Kontakt:
A nie lepiej podejść do ortopedy? najlepiej zdiagnozuje.
- F@E
- Zaprawiony W Bojach
Bez przesady że Cie piknie i od razu do lekarza, z kasy wyskakiwać!!!, urazy są rożne należy ocenić stopień wg. siebie, zaopatrzyć, chłodzić i zapobiegać powstawaniu zapaleń w związku z urazem przez kilka dni, najczęściej przechodzi po tygodniu jak nie wtedy się udać do lekarza i tak to nic nie zmieni, jeżeli chodzisz, nie boli non-stop, nie ma super opuchlizny to nie ma co lecieć do lekarza. Z katarem albo bólem gardła też chodzisz do lekarza ? ot to takie podobne, wszystko ma swoje stopnie zaawansowania, trochę logiki.
pozdro
pozdro
- myśka
- Wyga
- Kontakt:
no tak, mnie bolało ponad tydzień kolano i opuchlizna. Już myślałam, ze o kulach w końcu będę chodzić, tak bolało. Ale lekarz przypisał ketonal żel i ketonal duo+osłona i po 3 dniach prawie bólu nie ma.
- F@E
- Zaprawiony W Bojach
Taki ketonal to sobie można kupić, miałem pisać o rożnych specyfikach ale jakoś wymazałem, ogólno-ustrojowe leki przeciwzapalne są jak najbardziej wskazane, maści także
Wszystko jest dostępne w aptece, standardy są takie same, chłodzić, niwelować zapalenia smarując i zażywając NLPZ.
pozdro

pozdro
- garenge
- Wyga
Nadal boli, co robić?
Jak smaruje reparilem albo zakładam opaskę to ból przechodzi
Jak smaruje reparilem albo zakładam opaskę to ból przechodzi
- F@E
- Zaprawiony W Bojach
Ból się nie zmniejszył w ogóle ? Jak nie to proponuję udaj się do specjalisty jak boli to znaczy że coś jest nie tak(stan zapalny, większy uraz), może trzeba do tego podejść w inny sposób, on już będzie wiedział...
pozdro
pozdro
- garenge
- Wyga
Taka sprawa, że od 27 kwietnia wogóle nie uprawiam żadnego sportu, mama mi dała jaką tabletkę przeciwzapalną, smarowałem fastum, bo reparil się skończył i robiłem tym razem gorące okłady. Ból przeszedł już w niedzielę, ale odpuściłem ruch oprócz chodzenia...
Kiedy mogę się przebiegnąć? Boli mnie jedynie gdy np. wysiadam z auta na chorą nogę albo za mocno kucnę.
Kiedy mogę się przebiegnąć? Boli mnie jedynie gdy np. wysiadam z auta na chorą nogę albo za mocno kucnę.
- garenge
- Wyga
To "chore kolano rwie tylko przy siedzeniu i ew. skręceniu nogi nienaturalnie w bok, tak żeby ją odgiąć.
Mam inny problem, dziś mnie zaczęło boleć lekko lewe kolano, zdrowe. Dzisiejszy trening to 11,5 km.
Może za dużo trenuję? Przy rozciąganiu po treningu zrobiłem kilka przysiadów i coś tam łupało, strzelało, tak jak z palców można.
Może rzeczywiście za dużo treningów? Jak siedzę to nie boli.
Poniedziałek 9,2 km ( 3 km po ścieżce rowerowej z kostki betonowej, reszta na bieżni żużlowej w tym 1000m na czas 4;13)
Wtorek 13 km ( 4 km po ścieżce rowerowej z kostki betonowej, reszta na ścieżce w parku. Rowerowa, ziemna ale utwardzona.
Środa 4,6 km ( 3,5 km ścieżka rowerowa z kostki betonowej, reszta asfalt)
Dziś 11,5 km ( 5 km ścieżka z kostki betonowej, może nawet trochę więcej. Reszta to ubita ścieżka rowerowa w parku, ziemna)
Mam inny problem, dziś mnie zaczęło boleć lekko lewe kolano, zdrowe. Dzisiejszy trening to 11,5 km.
Może za dużo trenuję? Przy rozciąganiu po treningu zrobiłem kilka przysiadów i coś tam łupało, strzelało, tak jak z palców można.
Może rzeczywiście za dużo treningów? Jak siedzę to nie boli.
Poniedziałek 9,2 km ( 3 km po ścieżce rowerowej z kostki betonowej, reszta na bieżni żużlowej w tym 1000m na czas 4;13)
Wtorek 13 km ( 4 km po ścieżce rowerowej z kostki betonowej, reszta na ścieżce w parku. Rowerowa, ziemna ale utwardzona.
Środa 4,6 km ( 3,5 km ścieżka rowerowa z kostki betonowej, reszta asfalt)
Dziś 11,5 km ( 5 km ścieżka z kostki betonowej, może nawet trochę więcej. Reszta to ubita ścieżka rowerowa w parku, ziemna)
- myśka
- Wyga
- Kontakt:
Więc (wiem ze tak się zdania nie zaczyna), miałam tak samo. lekarz zapisał mi ketonal duo (plus osłona) w tabletkach i maść ketonal. Po 3-4 dniach przeszło, i to sporo, ale nie całkiem. Całkiem przeszło, jak siadłam na rower.
I jeśli Cię boli, to przestać trenować na kilka dni, bo jak masz stan zapalny, to tylko sobie pogarszasz.
I jeśli Cię boli, to przestać trenować na kilka dni, bo jak masz stan zapalny, to tylko sobie pogarszasz.
- garenge
- Wyga
Ketonal duo na receptę jest? Osłona jaka?
W niedzielę mam zawody, stanu zapalnego nie ma. Smaruję fastum i reparilem + biorę arthrozaminę.
W niedzielę mam zawody, stanu zapalnego nie ma. Smaruję fastum i reparilem + biorę arthrozaminę.
- myśka
- Wyga
- Kontakt:
No chyba recepta + Gasec 20