Szybkość czy dystans?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
ble1988
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

proszę o radę bardziej doświadczonych biegaczy. Od jakiegoś czasu biegam dystans 10 km. Pokonuję go w czasie około 59 minut. Zależy mi jednak na dwóch rzeczach. Po pierwsze, chciałbym biegać szybciej, a po drugie chciałbym wydłużyć dystans tak, aby przebiec półmaraton.
Stąd też moje pytanie, czy warto (czy da radę :) ) trenować równocześnie wytrzymałość i prędkość? W grę wchodzą 3-4 treningi tygodniowo.
PKO
Awatar użytkownika
przemekWCH
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

ble1988 pisze:Witam,

proszę o radę bardziej doświadczonych biegaczy. Od jakiegoś czasu biegam dystans 10 km. Pokonuję go w czasie około 59 minut. Zależy mi jednak na dwóch rzeczach. Po pierwsze, chciałbym biegać szybciej, a po drugie chciałbym wydłużyć dystans tak, aby przebiec półmaraton.
Stąd też moje pytanie, czy warto (czy da radę :) ) trenować równocześnie wytrzymałość i prędkość? W grę wchodzą 3-4 treningi tygodniowo.
Oczywiście... choćby przykładowo zerknij w plany treningów amerykańskich.
Pozdrawiam

Przemek
VRC Runner !

Run4fun !!!
ble1988
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Sprawdzałem te plany, ale nie do końca rozumiem o co w nich chodzi :)

Przykładowo:
60' E
8x20" lub 100m przebieżki p. 30" E

Oznacza to, że biegnę najpierw 60 minut wolnym tempem, a potem na zmianę 20 sekund szybciej i 30 znów wolno i tak osiem razy?

Chodzi mi o ten plan
http://bieganie.pl/?cat=19&id=1512&show=1

Jak go zmodyfikować, żebym mógł wykonywać go 3 razy w tygodniu (max 4)?. Z czego zrezygnować?
treningibiegowe.pl
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Oczywiście,że się da wielokrotnie maratończycy udowadniali,że wykonując robotę do maratonu poprawiali się na krótszych dystansach.Heniu Szost biegał 2.12 w maratonie i 3.44 na 1500m w tym samym sezonie.
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

mozesz go zmienic banalnie, a mianowicie wyrzuc z kazdego tygodnia 2 jednostki treningowe. na pewno numer 1, a druga to dowolnie wybrana w kazdym tygodniu.

co do pytania o jednostke treningowa to dobrze ja rozumiesz
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac

www.rodzinkamisyjna.pl
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ