witam, zaczalem biegac 2 miesiace temu i kupilem do biegania buty Kalenji Eliofeet.
http://www.decathlon.com.pl/PL/eliofeet-119618218/
w tych butach zrobilem ~150km i od razu mialem problemy z pecharzami, odciskami. Myslalem, ze to kwestia czasu i przyzwyczajenia stopy, jednak pecherzy jest coraz wiecej i zwyczajnie bieganie jest niekomfortowe. Buty moze wygladaja ok, ale przod buta jest z plastiku i nie moze sie rozchodzic. Najwiecej problemow mam z palcami, ktore zwyczajnie stykaja sie z tym plastykiem podczas biegu. Jestem lekkim albo srednim pronatorem.
i teraz kilka pytan do Was
-czy sa jakies sposoby na cos takiego oprocz zmiany buta? Mam skarpety Kalenji Run 50, ale czy jakis bandaz, masc, cokolwiek mogloby pomoc?
-nie wiem kiedy zmienie te buty, ale czy wtedy nalezaloby sprawdzic jaka dokladnie mam stope, czy moze to jest nieistotne czy mojej wadze(62kg) jezeli pronacja nie jest duza? Tzn. czy to bedzie obojetne czy kupie buty dla pronatora czy neutrala
-gdzie mozna sprawdzic jaka ma sie stope?
z gory dzieki za pomoc:)
kilka pytan
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
To nie kwestia sprawdzenia "jaką masz stopę" ale niedopasowania. Choćby z rozmiarem jest coś nie w porządku. Poza tym - to nie jest raczej but który dobrze przylega do stopy (chodzi mi o podeszwę, że nie styka się cały czas z podeszwą stopy i przez to "klepanie_ mogą się pojawiać pęcherze.
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Rozmiar jest ok, mniejsze byly ciasne, wieksze byly sporo za duze.
Zgadzam sie, ze ten but nie przylega dobrze do stopy, na forum ludzie chwalili te buty(glownie za cene;)) ale pewnie inaczej sie biega w nich osobie, ktora juz ma przyzwyczajona noge do biegania.
Zgadzam sie, ze ten but nie przylega dobrze do stopy, na forum ludzie chwalili te buty(glownie za cene;)) ale pewnie inaczej sie biega w nich osobie, ktora juz ma przyzwyczajona noge do biegania.