Dobór obuwia dla początkującego!Asics i inne,co polecacie?

Kirek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
Potrzebuję przewiewnych butów na lato,głównie na co dzień(prowadzę aktywny tryb życia i często muszę gdzieś podbiec...) i do sporadycznego biegania ok.1 raz w tyg.Od butów oczekuję głównie żeby były przewiewne i wygodne,nie najgorsza wytrzymałość też mile widziana.Szczególnie,że może zacznę więcej biegać,bo na razie bardziej preferuje kolarstwo(oczywiście jako trening wytrzymałościowy,ogólnie poświęcam się czemu innemu:)
Buty mają być do góra 70-75kg,na razie ważę ok.65,ale z racji uprawianej innej dyscypliny sportowej muszę trochę przybrać na masie:)Stopę z tego co czytałem mam raczej neutralną.Robiłem wodne odciski na kafelkach,dla pewności daję zdjęcie.Sorry za jakość odcisku,ale najważniejsze chyba widać.
http://img15.imageshack.us/i/p4080393.jpg/
Zastanawiam się nad dwoma modelami asisców:
-ASICS GEL-BLACKHAWK 4
-Asics Gel-Virage 4
Buty bardzo podobne,a różnica w cenie w moim przypadku wynosi ok.20zł na korzyść blackhawk-ów.Co o nich sądzicie?Spełniają moje wymagania,jest sens dopłaty do gel-viarge,co jeszcze polecacie do 200zł?
PKO
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Alternatywą dla Blackhawków może być Joma Titanium, Adidas Allegory, Kalenji Ekiden 200 (mają lekke wsparcie, a Twoja lewa stopa na wodnym odciku nie jest taka neutraln ;) ).

Swoją drogą jak rozpatrujesz Asics Gel Blackhawk vs Virage. Śmiało bierz te pierwsze.
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Kirek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

wysek pisze:Alternatywą dla Blackhawków może być Joma Titanium, Adidas Allegory, Kalenji Ekiden 200 (mają lekke wsparcie, a Twoja lewa stopa na wodnym odciku nie jest taka neutraln ;) ).
Czyli co,lekki pronator?Zastanawiam się czy brać te blackhawki czy Ekiden 200.Niby na korzyść pierwszych przemawia firma,na drugich,że wydają się bardziej przewiewne i jak mówisz mają lekkie wsparcie.Buty będę jechał mierzyć i może już kupić właśnie do Decathlonu.Mają tam coś jeszcze wartego uwagi w moim przedziale cenowym?Wracając jeszcze do porównania Asics Blackhaw vs. Kalenji Ekiden 200 czy coś przemawia bardzo na korzyść jednej strony?
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kirek pisze:
wysek pisze:Alternatywą dla Blackhawków może być Joma Titanium, Adidas Allegory, Kalenji Ekiden 200 (mają lekke wsparcie, a Twoja lewa stopa na wodnym odciku nie jest taka neutraln ;) ).
Czyli co,lekki pronator?Zastanawiam się czy brać te blackhawki czy Ekiden 200.Niby na korzyść pierwszych przemawia firma,na drugich,że wydają się bardziej przewiewne i jak mówisz mają lekkie wsparcie.Buty będę jechał mierzyć i może już kupić właśnie do Decathlonu.Mają tam coś jeszcze wartego uwagi w moim przedziale cenowym?Wracając jeszcze do porównania Asics Blackhaw vs. Kalenji Ekiden 200 czy coś przemawia bardzo na korzyść jednej strony?
Na korzyść jednej ze stron na pewno największy wpływ będzie miało mierzenie i subiektywne uczucie. W których butach będziesz czuł się lepiej. To jest najważniejsze.
Obrazek
Kirek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Santiago pisze:
Kirek pisze: Czyli co,lekki pronator?Zastanawiam się czy brać te blackhawki czy Ekiden 200.
na stronie producenta jest napisane o Blackhawk'ach 4
But zaprojektowany dla biegaczy ze stopą neutralną i supinującą.
to już nie wiem o co chodzi tutaj
No właśnie jestem pronatorem?Chyba to mówią wodne odciski?Myślałem,że blackawki będą dobre,bo sądziłem,że chyba nie mam jakiejś strasznie dużej pronacji i też się sprawdzą.Ekiden 200 jest dla lekkich pronatorów,na stronie decathlonu nic nie pisze,chyba,że po systemach zamontowanych w bucie rozpoznajecie?
Kirek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

To jak,co sądzicie,jestem tym lekkim pronatorem?:)Mam jeszcze możliwość kupna Asics Gel-Oberon 4,niby w opisie jest napisane,że nadaje się dla lekkich pronatorów?

ps.Mogę wrzucić zdjęcie zużytego obuwia i achillesów:)
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kirek pisze:To jak,co sądzicie,jestem tym lekkim pronatorem?:)Mam jeszcze możliwość kupna Asics Gel-Oberon 4,niby w opisie jest napisane,że nadaje się dla lekkich pronatorów?

ps.Mogę wrzucić zdjęcie zużytego obuwia i achillesów:)
Wrzuć - to rozwieje wątpliwosci.
Obrazek
Kirek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Kirek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jak ktoś będzie miał chwilkę,to proszę o odp.:)
Kirek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mogę prosić o określenie rodzaju stopy?Sam nie do końca jestem pewien...
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kirek pisze:Mogę prosić o określenie rodzaju stopy?Sam nie do końca jestem pewien...
Po zdjęciach wnioskuje iż jesteś biegaczem neutralnym.
Obrazek
Kirek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki za odp.Problem z wyborem obuwia rozwiązany :usmiech:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ