Zaczynałam od planu 10-tygodniowgo, obecnie biegam około 30-35 km tygodniowo. Realizuję środkową część planu do półmaratonu, jednakże przygotowywuję się do biegu na 14 km. Biegam 4 razy w tygodniu - wg mojego planu jeden bieg mam długi (obecnie właśnie 14 km), pozostałe to 6-8 km z przebieżkami.
Przepraszam za przydługi techniczny wstęp;) Przechodzę już do rzeczy.
Pyt 1. Z jakim tętnem powinnam biegać w tzw. 1 zakresie? Obecnie podczas treningów osiągam średnie tętna 154-166 bpm (tempo na mniej niż 10km osiągam już poniżej 5:30/km

Pyt. 2. Czy tętno podczas przebieżek powinno też być w 1 zakresie czy może być w 2?
K'woli formalności wyjaśniam - mój garmin oszacował moje tętno maksymalne na 191, dziś próbowałam zrobić test (http://bieganie.pl/?show=1&cat=15&id=411). Niestety, nie wyszedł - maksymalne tętno wskazało 177 podczas gdy w historii treningów znalazłam swoje tętno sprzed kilku tygodni 184. Zakładam zatem, że póki nie odkryje swojego prawdziwego maksymalnego tętna, będę się trzymać garminowego.
Zalezy mi na tym, żeby biegać jak najlepiej, ale i najzdrowiej.
ps. Wszystkie tętnowe i inne szczegóły na moim blogu.
pps. Jeśli admini uznają, że ten post powinien byc w innym dziale - proszę przenieść