198 cm - 115 kg - jakie buty do lasu

ueshiba1980
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

Wczesniej sporo chodzilem szybkim tempem po lesie, zeby zrzucic troche wagi przed podjeciem decyzji o bieganiu. Z wagi poszlo ok. 15 kg, wiec mysle, ze nie ma juz takiego duzego ryzyka jesli chodzi o rozpoczecie biegania, bo faktycznie rower bylby zdrowszy, ale jednak wolalbym biegac:)
Co do terenu to beda to lesne drogi zwirowe badz zwykle gruntowe dosyc utwardzone.
Jesli zas chodzi o buty to kompletna "noga" ze mnie, wiec zanim pomozecie mi zaproponwac jakis dobry model to chcialbym wiedziec czy we Wroclawiu jest jakis godny uwagi sklep, gdzie udzielaja fachowej pomocy przy doborze buta.
Sam moge powiedziec z wlasnego doswiadczenia, ze najczesciej buty scieraja mi sie przy wewnetrznej stronie piety doslownie od srodka tak mniej wiecej po srodku zawsze mi pieta obicera, niezaleznie od wielkosci butow.

Co do ceny to chcialbym sie zmiescic w kwocie nie przekraczajacej 300 zl, najlepiej jakby to bylo ok. 200, chociaz watpie, zebym w tej cenie cos dobrego dostal.

pozdrawiam
PKO
ueshiba1980
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Nikt nie moglby doradzic jakis ciekawych butow?:)
Awatar użytkownika
noyle
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Możesz trochę poczytać nphttp://bieganie.pl/?cat=4 tam jest trochę testów albo udać się do sklepu w okolicy np http://www.decathlon.com.pl/PL/ lub http://www.runplanet.pl/ Niestety nic więcej już nie podpowiem bo ważę poniżej 85 kg, a do Wrocławia mam 450 km.
Obrazek
ueshiba1980
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

W Decathlonie obsluga nie jest profesjonalna, z reszta idzie sie niezle nabiegac zanim sie znajdzie kogos,kto laskawie udzieli porad. Nie wiem czy ten sklep na Pilsudkiego jeszcze istnieje?
baiano
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

a Intersport?

teraz mają jakąś akcję biegową
RUN FOREST , RUN !!!!!!
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca

Nieprzeczytany post

Do lasu... to zależy. Jeśli są to zwykłe leśne ścieżki (bez korzeni) to wystarczą każde buty do biegania, jeśli może być błoto, ślisko to raczej buty trailowe (ale takie z niezbyt długimi kołkami bo wtedy da się biegać wygodnie również po asfalcie itp.). Z trailowych to niezłe są asics trabuco... co do butów zwykłych to jakieś buty silnie amortyzowane NB 1064, Saucony Echalon 2 itp.
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
beeko
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Ja jeszcze niedawno miałem parametry zbliżone do Twoich, 190/107. Mam płaskostopie, jestem, jak sądzę, dość mocnym pronatorem. U Ciebie ścieranie pięty po wewnętrznej stronie również sugeruje pronację. Biegam teraz w Adidasach Response Stability 2, kupionych we Wrocławiu, w firmowym sklepie Adidasa w Factory Outlet (koło lotniska) za 249 PLN. Mają tam generalnie niezły wybór butów do biegania, w wielu rozmiarach, może oprócz modeli z najwyższej półki. Niestety na jakąś światłą radę od obsługi nie masz co liczyć, w takich sklepach nie pracują fascynaci, którzy mają pojęcie co sprzedają.
ueshiba1980
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Odnosnie terenu lesnego to sa tam zazwyczaj twarde zwirowe sciezki bez zadnych korzeni, tylko dojscie do lasu jest dosyc klopotliwe, bo trzeba sie przebijac przez trawe, ktora z rana jest dosyc mokra, wiec zanim dojde na start to but juz mokry, wiec zastanawiam sie nad goretexem, tylko pytanie czy w sezonie jesienno-letnim nie bedzie stopa sie zbytnio pocila. Biegam z samego rana ok. 7 przez ok. 50 minut.

pozdrawiam
rudobrody
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Kolego masz rację. W intersporcie jest teraz akcja badania na bieżni i doboru butów przez ich "fachowców". Tylko nie wiem co to za "fachowcy". A'propos butów, to ja przy 15kg nadwadze biegałem w Nike Redrocks 2. Duża amortyzacja pod piętą i dość agresywny bieżnik podeszwy, dają radę w suchym lesie. W błocie już nie bardzo, ale to już kwestia utrzymania buta w czystości. Poza tym dość długo schną. Może Inov 8 , taki na 3 a nawet 4 "strzałki" z serii roclite. Nadają się zarówno do lasu jak i na twardsze nawierzchnie. Co do goretexu, odradzam, szczególnie latem. Zaparzysz stopę w chwilę. Lepsze buty, które szybko przemakają i równie szybko schną.
ueshiba1980
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja mam wrazenie, ze ta akcja w Intersporcie to czysta prowokacja, majaca jedynie na celu powiekszenie ilosci sprzedanych butow firmy asics. Fakt niby okresla jaka masz stope czy masz pronacje gleboka czy neutralna, ale jednak jechac 170 km do Wroclawia, zeby wysluchac tych rad "specjalistow" jakos nie bardzo mi lezy. Z drugiej strony przyznaje, ze nie wiem w jaki inny sposob mozna sprawdzic jaka sie ma ta stope? Czy zrobic test mokrej stopy na kartce czy moze udac sie do lekarza sportowego?
Awatar użytkownika
krasnoludek6
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: <40
Życiówka w maratonie: 3:27

Nieprzeczytany post

a ja biegam w gorotexie wlasnie teraz i podczas deszczu przy wyzszych temperaturach jest ok.
Duzym plusem gorotx.. jest to ze wale przez srodek kaluzy blota i wszystkiego co zyje i na drzewo nie ucieka[[zart]] :oczko:
Ja bylem w obu sklepach intersp.... we wrocku i kupujac buty raz ,ze doczekac sie na kogos to troche trwa
dwa sam wiecej wiedzialem o butach niz sprzedawca

SA maszyny ktore bez problemu pokaza ci jaka masz stope np :podoskop i specjalna bieznia z kamerka ktora nagrywa z duza szybkoscia pokazuje pozniej jak ukladasz stopy.[w zwolnionym tempie]
Biomechanika stopy to nie tylko na poczatku biegu na pierwszym kilometrze i badanie typu odbicie wodne to obarczone jest duzym ryzykiem pomylki ,mozna stwierdzic czy mamy plaskostopie ,podluzne lub poprzeczne :taktak: ,,pozdrawiam
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ