Makarony makarony makarony - przepisy na obiad biegacza

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
slaw100
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Bogil pisze:No więc tak, gotujemy penne najlepiej z łyżką oleju. 1 puszkę Tuńczyka w kawłkach odsączamy, wrzucamy do małej miski dolewamy troche oliwy z oliwek, i dosypujemy ziół . Dużo ziół tj. bazylia, pieprz , zioła prowansalskie (najlepiej przetrzeć przez palce), ja osobiscie dodaje parmezanu , mieszamy. Na patelni pogrzewamy sos pomidorowy , najlepiej z całych pomidorów. Do pogrzanego sosu ale już bez gazu wrzucamy zimnego nie podrzanego tuńczyka. Wysypujemy penne na talerz i sos z zawartością na makaron.

Przepis jest oki, super szybkie i dobre danie!. A jakieś dodatki? Oliwki, suszone pomidory? Ktoś coś jeszcze eksperymentuje z tym. Wiecej takich przepisów! :)
PKO
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

z tuńczykiem jest super, ja do tego uwielbiam całą mieszankę ziół w dużych ilościach
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
Awatar użytkownika
Bogil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: wstyd się przyznać

Nieprzeczytany post

Co prawda to o makaronach ale nie ma sensu zakładać nowego tematu.

Ryż z cukinią i fasolą.

Siekamy 1 dużą cebule w kostkę, pół średniej cukini w cienkie plastry. Rzucamy na oliwę i czekamy aż jedno i drugie się ładnie zeszkli. Dosypujemy białą fasole , niestety z puszki , mieszamy i do tego wszystkiego wsypujemy sypki nie ugotowany jeszcze ryż. 100 czy 200 g, zależy dla ilu osób. Przez chwilę mieszamy , a następnie zaczynamy dodawać wody. Dodajemy, czekamy aż odparuje i znów trochę dolewamy i tak aż do momentu gdy ryż spęcznieje i będzie gotowy. Trzeba raz na czas przemieszać żeby się nie przypaliło ale najlepiej gdy wszystko jest pod przykrywką.

A no i do ryżu trzeba koniecznie dodać curry lub kurkumy jeszcze gdy wszytsko się gotuje, przyprawić jak kto lubi i cały czas na małym ogniu.
szodan
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

to ja dołączę się z dwoma przepisami "na szybko"

makaron z tuńczykiem
trzeba mieć: puszkę tuńczyka w sosie własnym, cebulę, czosnek,pół puszki groszku lub kukurydzy, majonez light (może być majonez pól na pól z jogurtem),ulubiony makaron, oregano

makaron gotować wg opisu na opakowaniu. posiekaną cebulę i czosnek lekko zeszklić na patelni, dodać tuńczyka (bez wody), groszek, oregano i dusić ok 5 min. dodać ugotowany makaron i ok 2 łyżek majonezu. wymieszać. podawać posypane żółtym serem (lub nie:-) ). super dodatkiem do "podgryzania" są ogórki kiszone.
osobiście podsmażam wszystko bez tłuszczu, na patelni teflonowej (ewentualnie podlewając lekko wodą), ale jak ktoś woli to oczywiście jakaś oliwa z oliwek jest jak najbardziej OK:-)

makaron z kalafiorem/brokułem
trzeba mieć: pól brokuła/kalafiora, cebulę, dużo czosnku, mleko, makaron, ulubiony makaron.

gotujemy kalafiora/brokuł do miękkości. odcedzamy. w tą sama wodę wrzuć makaron (trzeba wodę ponownie posolić bo warzywo wyciąga totalnie sól). cebulę i czosnek zeszklić na patelni, dodać ugotowanego kalafiora/brokuła, trochę mleka i duuużo pieprzu (ma być ostre!). duścić aż z warzywa zrobi się "papka" (ok 5 min). w trakcie duszenia można podlewac mlekiem by się nie przypaliło. dodać ugotowany makaron - wymieszać. podawać ze startym serem.
wero
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Poniżej dwa szybkie przepisy na makaron z łososiem, pierwszy raczej na tłusto, drugi light.

Makaron z łososiem wędzonym i sosem śmietanowym: potrzebny łosoś wędzony, cebula, oliwa, śmietana tłusta (do sosów, zup itp) no i makaron :ble:

Gotujemy makaron al dente. Zrobienie sosu zajmuje max 5 minut. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na oliwie żeby się zeszkliła, na małym ogniu dodajemy śmietanę, pieprz, można jakieś ziółka albo pietruszkę do smaku. Wyłączamy palnik i dodajemy pokrojonego w paski łososia kiedy sos się już nie gotuje (żeby się nie rozgotował), mieszamy. Ostrożnie z soleniem sosu bo sam łosoś jest słony i łatwo przesadzić. Mieszamy z makaronem. Polecam posypać świeżą rukolą.

Makaron z łososiem i brokułami: łosoś wędzony, brokuły, oliwa, kiełki

Do ugotowanego i odcedzonego makaronu dodajemy lekko podgotowane (ale nie rozgotowane!!!), pokrojone brokuły, pokrojonego łososia, kiełki (ja najchętniej używam kiełków brokuła i słonecznika), podlewamy troszkę oliwą, doprawiamy pieprzem, solą. Wszystko razem mieszamy i gotowe. Ta wersja najlepiej smakuje z makaronem pełnoziarnistym. Można posypać podprażonymi na patelni orzeszkami piniowymi.

Smacznego! :hej:
pkrzysiekp
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Makaron z brokułami:
Zesmażam cebulkę i czosnek na dużej iklości oliwy z oliwek. Kroje ugotowany aldente brokuł i dorzucam do makaronu ugotowanego wraz z cebulką i czosnkiem. Mieszam. Sól, pieprz i pycha danie wegetariańskie mamy.
Grobi
Awatar użytkownika
agatamonka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

tazoo pisze:wszystkie pyszne :taktak:
a mój expresowy: każdy dobry (durum) makaron gotować na al dente, odcedzić i dodać wg. uznania gotowego pesto (ja kupuje w lidlu te zielone-dobre i tanie). Parmezan lub inny twardy ser można choć wcale nie trzeba.Polecam
Do tego dania bardzo dobrze komponują się pestki dyni, słonecznika i sezanu podprażone na odrobinie oleju.
Awatar użytkownika
mszary
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

agatamonka pisze:
tazoo pisze:wszystkie pyszne :taktak:
a mój expresowy: każdy dobry (durum) makaron gotować na al dente, odcedzić i dodać wg. uznania gotowego pesto (ja kupuje w lidlu te zielone-dobre i tanie). Parmezan lub inny twardy ser można choć wcale nie trzeba.Polecam
Do tego dania bardzo dobrze komponują się pestki dyni, słonecznika i sezanu podprażone na odrobinie oleju.
Słonecznik prażony na odrobinie oleju ?? Toż słonecznik sam tłuszcz, wystarczy go na suchej patelni podprażyć.
Rozgnieć parę ziaren w ręczniku papierowym albo w gazecie a zobaczysz że oleju do prażenia nie potrzebujesz.

Ja często jadan makaron ciemny ugotowany al dente do tego szpinak, troszke sosu śmietanowego z pieprzem cayenne i garść orzechów włoskich
Awatar użytkownika
kubako83
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Najprostszy, a jednocześnie mój ulubiony sposób na makaron to spaghetti aglio e olio. Wrzucamy spaghetti do wrzątku i gotujemy al dente. W czasie gotowania kluch rozgniatamy i drobno siekamy czosnek (2 ząbki na porcję). Wrzucamy go na zimną patelnię, podlewamy oliwą z oliwek i lekko przesmażamy mieszając często, tak by nie przypalić.
Dodajemy zahartowany makaron na patelnię i mieszamy z oliwą i czosnkiem.
Można oprószyć parmezanem i odrobiną zieleniny. W wersji aglio olio e peperoncino dodajemy do czosnku jeszcze posiekaną papryczkę chili.
Czas przygotowania? Tyle co gotuje się makaron (7-8 minut) + 1 minuta na wymieszanie :-)
Kuba -----> [url=http://www.kuba-pichci.pl]jesteś głodny? zjedz coś![/url] | [url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?t=15372]mój blog[/url] | [url=http://bieganie.pl/forum/posting.php?mode=reply&f=28&t=15605]skomentuj[/url]
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Makaron oprócz EPO i maseru ............................. najlepszym przyjacielem kolarza.

Tompoz
Tompoz
johny_r
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Makaron z cukinią i porem
szybkie i proste

1. Gotujemy makaron.
2. Kroimy cukinię w plastry, podsmażamy ją na patelni z obu stron.
3. Zrzucamy cukinię z patelni, kroimy pora w ćwiartki talarków.
4. Kroimy cukinię na cztery i apiat' na patelnię.
5. Doprawiamy tymiankiem i rozmarynem (pasują ze sobą i dają świetny aromat!), solą jeśli ktoś potrzebuje.
6. Pod koniec wlewamy śmietanę, lub jogurt.
7. Jemy!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ