bieganie przy nadciśnieniu

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
bronson
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 55 minut
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć!
Wróciłem do biegania po długiej przerwie/ok.10 lat/,kiedyś ukończyłem triathlon w Poznaniu.Obecnie biorę lek na nadciśnienie i chciałbym usłyszeć opinię na temat
wydolności organizmu w trakcie leczenia nadciśnienia/.Planuję start w Poznaniu 3 kwietnia w półmaratonie.
PKO
kozibar
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Witam . Też leczę się na nadciśnienie , kiedyś pytałem lekarza czy mogę biegać , odpowiedź brzmiała "jak najbardziej! ale w granicach rozsądku!" ...czy go posłuchałem ? Na początku może i tak, bo biegać zbyt szybko i często nie mogłem, ale organizm przyzwyczaił się do większego wysiłku , obecnie trenuję 7 razy w tygodniu biegam ok 350 km w miesiącu. Biorę czasem leki na nadciśnienie ,lecz zbytniej różnicy nie widzę po czy przed, może popełniam błąd , może sobie szkodzę ?czuje się jednak o wiele lepiej niż nie biegałem, schudłem ponad 30kg , czasami pytają mnie od kiedy biegasz ? odpowiadam że od 115 kilogramów. Choroba nie przeszkadza mi w bieganiu , musisz poznać swój organizm , najlepiej idź do lekarza , przeprowadź próby wysiłkowe itd. Podobno bieganie to zdrowie :hej:
bronson
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 55 minut
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam!
Dziękuję za szybki kontakt.Stwierdziłem,że po biegu spada ciśnienie do 128 ,zawsze miałem niskie tętno a więc sport to zdrowie.Nie mam problemu z wagą,która się nie zmienia od 15 lat.Lekarz nie widzi problemu.Chciałem zwiększyć wydolność organizmu odstawiając lek przed startem ,dlatego napisałem ten post.Podobno pojęcie pamięci mięśniowej to nie fikcja.Zobaczymy.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ