Boli mnie kolano od zewnętrznej strony :(

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
Emily_04
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Niestety też przyszło mi się zmagać z tym cholerstwem.
Ćwiczenia faktycznie dają ulgę tylko mam pytanie czy trzeba przestać biegać na czas leczenia tej kontuzji?
Mojemu znajomemu zalecono żeby przestał trenować na 3-4 miesiące !
Czy ta przerwa jest konieczna, czy po prostu dodaliście te ćwiczenia do normalnego treningu?
Z góry dzięki za odpowiedź :)
PKO
Awatar użytkownika
PATATAJEC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:44:26
Życiówka w maratonie: 04:33:53
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja cały czas biegam. Kolano czasem się odzywa, ale to nie jest ból. Polecam ćwiczyć i biegać.
wero
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Mi zalecono przerwę 2-tygodniową, pani fizjoterapeutka powiedziała, że 4-6 tygodni przerwy to standard. Chociaż pewnie sama też bym odpuściła, bo po ostatnim treningu przez wizytą u lekarza zaczęło mi puchnąć kolano. 3-4 miesiace przerwy to strasznie długo jak na taki uraz, chociaż nie znam szczegółów kontuzji Twojego kolegi - może był ku temu powód. Teraz jestem (mam nadzieję) na półmetku mojej przerwy, ćwiczę, delikatnie się rozciągam, do tego domowe masaże (piłeczka, butelka, lód) i jest ok. Jak zacznę biegać, nadal będę robić zalecone ćwiczenia, żeby uniknąć nawrotu kontuzji.
Awatar użytkownika
Pocoyo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Na to wygląda, że Eddie od samego początku miał rację :(

Nie dopuszczałam do siebie myśli o ITBS, mając nadzieję, że to jakaś pierdoła, przesilenie, wpływ biegania po śniegu, zmrożonego, nierównego podłoża - ale w obliczu faktów (objawów) już nie jestem w stanie temu zaprzeczać :ojnie: Tym bardziej, że dziadostwo nawraca i problem u mnie cały czas aktualny.

No cóż, znam przynajmniej wroga :)
Forest21
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Podejrzewam u siebie to samo, z tym, że jak na razie nie dokucza zbyt mocno – zamiast bólu jest po prostu silniejszy dyskomfort i w związku z tym mam pytanie: czy jest jakaś metoda, aby to się nie rozwinęło? Może jakieś maści, opaski, czy coś innego z apteki medyczne Forum już przejrzałem, filmiki z youtube tak samo, może jakiś preparat czy to na ból, czy to na opuchliznę...
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Rób ćwiczenia opisane w moim wątku o itbs. Tabletek na itbs (jeśli to rzeczywiście to) to raczej nie znajdziesz. (Ja dostałem 2 blokady w kolano - tylko dlatego, że miałem ostry przypadek i ból był u mnie nie do zniesienia. Więc to tylko objawy uciszyło a przyczynę musiałem cierpliwie przećwiczyć).
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ