Problem z wagą.

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
bzyku
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam mam pewien problem. Trenuję biegi średnio dystansowe i zbyt przybrałem na wadze, ale nie na tłuszczyku tylko tkance mięśniowej. Zły wpływ siłowni i suplementów. :zero: Jestem ciężki i odbija się to na bieganiu. :ech: Czy jest możliwe zrzucenie masy mięsniowej? jeżeli tak to jak? prosze o pomoc? :usmiech:
PKO
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jest możliwe tylko będzie kosztowało trochę zdrowia, jak to się odbije nie wiem do końca ale na pewno układ immunologiczny deczko ucierpi. Powinieneś, przejść na dietę o wielkości (35-40g białka, 50-60g węgli w połowie z jarzyn, i 10-12g tłuszczy NNKT w każdej postaci) / na posiłek, tak pociągnąć z 4 miesiące, robiąc normalne treningi, nie odwadniać się bo wtedy będzie to bardziej rujnujące, dobrze by było zrobić trening w warunkach domowych na nogi, czy to na siłowni czy to w domu, patrz przed chwilą napisałem ciekawostkę, do niej się stosuj:
Jeśli chcesz utrzymać formę i kondycję, musisz zadbać o solidne nawodnienie organizmu podczas ćwiczeń. Wypocenie nawet 1% swojej masy (0.8 litra dla osoby o masie 80 kg) powoduje stres dla systemu sercowo-naczyniowego. Przy wypoceniu 2-3% gwałtownie maleje wydolność organizmu. Odwodnienu często towarzyszą osłabienie uwagi i koncentracji, spadek siły i ryzyko udaru. Aby uniknąć odwodnienia w trakcie długotrwałych ćwiczeń należy wypić 0.5 litra wody w ciągu dwóch godzin przed ćwiczeniami, pić 0.15-0.25 litra co 15-20 minut w trakcie ćwiczeń, a po ich zakończeniu wypić litr wody na każdy wypocony kilogram.
Trening w warunkach domowych:

1. Wykroki

Jest to ćwiczenie angażujące większość mięsni dolnej partii ciała, najlepiej jednak kształtuje mięsnie ud i posladków. Stań wyprostowany z rękami opuszczonymi wzdłuż tułowia. Wykonaj wykrok naprzód prawą nogą, a następnie obniż lewe kolano niemal do podłogi. Zwróć uwage aby być całkowicie wyprostowanym - nie wolno pochylać tułowia do przodu. Barki powinny być odwiedzione w tył, szyja wyprostowana, a wzrok skierowany dokładnie przed siebie. Z pozycji wykrocznej odepcchnij się z pięty prawej stopy powracając do pozycji wyjściowej. Następnie wykonaj dokładnie tak samo wykrok i powrót lewą nogą. Powtarzaj do momentu gdy nie jesteś w stanie poprawnie wykonać kolejnego powtórzenia.

2. Pompki

Pompki w szerokim rozstawie dłoni angażują głównie mięsnie klatki piersiowej. Oprzyj dłonie płasko na podłodze, w rozstawie nieco szerszym od szerokości barków. Ciało całkowicie wyprostowane, stopyy oparte na czubkach palców o podłogę, w rozstawie na długość stopy. Uginając ramiona opuść ciało do podłogi, tak aby klatka piersiowa niemal jej dotknęła. Z tej pozycji odepchnij się do pełnego wyprostu ramion. Ważne jest aby w dolnej pozycji ćwiczenia łopatki były ściągnięte a głowa uniesiona. Szczególną uwagę należy zwrócić na ułożenie kręgosłupa - musi on być w jednej linii, ani nie wklęsły, ani nie wypukły. Nie wolno również unosić w górę posladków - całe ciało powinno pozostawać w jednej linii.

3. Bułgarski przysiad

Umieść jedną ze stóp np. na krześle stojącym za Tobą. Ugnij drugą nogę tak aby kolano tej spoczywającej na krześle zbliżyło się do podłogi (podobnie jak w wykroku). Z tej pozycji poprzez napiecie mięsni pośladkowych oraz odepchnięcie się z piety nogi pozostajacej na ziemi powróć do pozycji wyjściowej. Wyknaj tyle ile możesz powtórzeń, następnie zmień położenie nóg i powtórz ćwiczenie. Podobnie jak w przypadku wykroków, zwróć uwagę na zachowanie wyprostowanej postawy tułowia.

4. Spięcia

Ułóż się na plecach, z kolanami ugietymi pod kątem prostym i stopamii spoczywającymi np. na krześle. "Spinaj" mięsnie brzucha przybliżając głowę w kierunku mostka, lekko unosząc barki nad podłogę. Nie odrywaj dolnego odcinka kręgosłupa od ziemi - staraj się jedynie zblizyć mostek do miednicy dzięki pracy mięsni brzucha.

5. Przysiad narciarski

Stań oparty plecami o ścianę. Stopy powinny się znaleźć w odległości około 30 cm od ściany. Opierając plecy o ścianę obniż ciało około 5 cm i w takiej pozycji wytrzymaj 20 sekund. Od razy po upływie tego czasu obniż ciało o kolejnych 5 cm i znowu wytrzymaj 20 sekund. Powtórz to jeszcze trzy razy, obniżając ciało łacznie około 25-30 cm i wytrzymując łacznie 100 sekund. W ostatniej pozycji kolana powinny być nieco wyżej niż główka kości biodrowej (górna krawędź uda przy ścianie niżej niż przy kolanie). Jeżeli ćwiczenie to sprawia trudności, można sktócić na początku czas każdej z faz do 5-10 sekund i starać się wydłużać na następnych treningach.

6. Pompki w wąskim rozstawie rąk

Wykonujemy tak samo jak zwykłe pompki, z tą różnicą iż dłonie na podłodze są bliżej siebie a łokcie poruszają się jak najbliżej ciała. Dzięki takiej zmianie ćwiczenie to rozwija bardziej triceps niż klatke piersiową.
pozdro
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
bzyku
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

rozumiem zastosowanie diety ale czy jak będę ćwiczyć w domu to również nie rozwijam mięśni? własnie che tego uniknąć i zgubić ich trochę.. :zero: dziękuję za rady :)
Colin2000
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Cwiczac w domu przykładowo w sposób jak napisał F@E to dobry sposób na podniesienie siły i wydolnosci organizmu. Aby zaczac solidnie budować miesnie i aby nadal masa miesniowa sie rozwijała trzeba je obciazac duzym ciezarem. W Twoim przypadku jest to nie wskazane, jednak najlepsza alternatywą jest własnie cwiczac dzieki swojej masie ciała.
Podczas robienia danej partii miesniowej na siłowni z duzym obciazeniem i mało wykonywanymi ilosciami powtórzeń włókna miesniowe sie niszcza, podczas regeneracji (odpoczynku) zaczynaja sie odbudowywać
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Trening ten jest nieco metabolicznym treningiem który raczej przysłuży się podkręceniu metabolizmu co będzie wysmuklało. Najważniejsze to to by sprytnie aktywować nogi bo to największe aktony na ciele i potrzebują najwięcej tlenu, dodatkowo aktywowane są inne aktony też bardzo duże, klatki piersiowej, najszersze grzbietu itp. Będziesz palił i fat i mięśnie. By lepiej to działało polecam nie jeść już po 19.

pozdro
Zenekk
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 36:17

Nieprzeczytany post

Jesli chodzi o wage to tez mam problem troche z innej 'beczki'

Mam 18lat i nie wiem czy moja waga i to co jem jest dobre.

Waze 61-62(chcialbym dosc do 59 :) przy wzroscie 177cm i moje pytanie brzmi czy to jest dobra waga !?

Wstaje dosc wczesnie do szkoly i ze wzgledu na to nie mam czasu robic sniadania, wiec kupuje kilka paczkow do szkoly i jakis soczek do tego i tak wlasnie wyglada moj sposob jedzenia az do powrotu do domu wieczorem (Po treningu).

I wlasnie teraz nie wiem, czy taki sposob odzywiania jest dobry. Czy moze on miec jakies skutki w treningu, w sensie ze moze byc on mniej efektywny lub gorsze samopoczucie w czasie biegu czy cos.

Dodam jeszcze ze trenuje dosc intensywnie(6-7 treningow w ciagu tygodnia)

Dziekuje za pomoc :)
''Gdy dopadają codzienność i problemy zostawiam je w tle - idę na trening''
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dobra
mariusz k
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jak na twój wiek to waga może za bardzo nie odbiega od normy. A może inaczej, w młodym wieku część ludzi jest po prostu chuda co z czasem w większości przypadków się zmienia. Zaś odnośnie jedzenia to po prostu sobie szkodzisz źle się odżywiając. Wystarczy wstać 10 minut wcześniej i zjeść normalne śniadanie, zaś do szkoły sobie coś przygotować. Będzie to na pewno lepsze niż bezwartościowe pączki itp.
bzyku
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

dziękuję za rady, zastosuję się do rad i zobaczę co będzie. stosuję dietkę i już troszkę spadło :bleble: pozdrawiam
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ