INOV8 oroc 340
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
- Raul7
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: Trójka z przodu :P
- Życiówka w maratonie: Trójka z przodu...
Czytam czytam i zobaczyłem film! no to czytać przestałem i oglądam 
Pomysł świetny i but fajny. oczywiście doczytałem reszte do końca
'Troszke' droższe od moich Kanadia TR3 ale dużo lepsze..
może kiedyś.

Pomysł świetny i but fajny. oczywiście doczytałem reszte do końca

'Troszke' droższe od moich Kanadia TR3 ale dużo lepsze..
może kiedyś.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Ten Jarkovsky to się potrafi poświęcić.
W tych orocach to w bandę przywalił.
Ciekawe czy to była tylko jedna próba czy się jednak kilka razy wyłożył?
Mi się w tych butach teoretycznie (nie próbowałem ich) podobają dwie rzeczy.
- że kolce wystają delikatnie - to znaczy pokazują się wtedy kiedy są potrzebne, ciekawe czy jeśli ktoś ciągle biega po twardych nawierzchniach (bo ma długi dobieg do lasu) to czy nie ścierają się szybko
- że w podeszwie jest ta płytka - jestem od jakiegoś czasu wielkim fanem płytek w podeszwie.

Ciekawe czy to była tylko jedna próba czy się jednak kilka razy wyłożył?
Mi się w tych butach teoretycznie (nie próbowałem ich) podobają dwie rzeczy.
- że kolce wystają delikatnie - to znaczy pokazują się wtedy kiedy są potrzebne, ciekawe czy jeśli ktoś ciągle biega po twardych nawierzchniach (bo ma długi dobieg do lasu) to czy nie ścierają się szybko
- że w podeszwie jest ta płytka - jestem od jakiegoś czasu wielkim fanem płytek w podeszwie.
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Hej,
ja biegam w Oroc 280, testuje 4 x w tygodniu. polecam szczegolnie dla tych co lataja bez amortyzacji... jak ja
http://inov-8.com/Products-Detail.asp?L ... 5050973135
mozna biegac kawalki po asfalcie ... no uczucie nie jest piekne ale na lodowej drodze (po roztopach i nazad mroz) lecisz swoim tempem
(oczywiscie nie wiem jak to dziala dla szybkich biegaczy
)) ) co ja moge to 4:50 na lodzie... dziala swietnie. (to nie znacze ze gdzie indziej moge szybciej ;> )
Pozdrawiam:
TYlut
ja biegam w Oroc 280, testuje 4 x w tygodniu. polecam szczegolnie dla tych co lataja bez amortyzacji... jak ja

http://inov-8.com/Products-Detail.asp?L ... 5050973135
mozna biegac kawalki po asfalcie ... no uczucie nie jest piekne ale na lodowej drodze (po roztopach i nazad mroz) lecisz swoim tempem
(oczywiscie nie wiem jak to dziala dla szybkich biegaczy

Pozdrawiam:
TYlut
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
tutaj autor zapomnial dodać czy mniej czy więcej, bardzo dobry test a pomysł z filmikiem rewelacyjnyOroc 340 ma miejsca na stopę niż jego bracia z pod znaku Inov-8.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
inov-8 ma 3 podstawowe wzorce stóp na których projektuje buty. Jeden zwie się Performance i jest dosyć wąski i małej objętości. To są buty raczej wyścigowe, albo dla ludzi o wąskich stopach. Drugi wzorzec to Endurance i jest obszerniejszy - przeznaczony głównie na treningi i dla osób które źle czują się w węższych butach. oroc 340 jest zrobiony według tego drugiego.
Trzeci wzorzec jest dostosowany do kobiecej stopy - generalnie węższa pięta i cały but ma trochę mniejszą objętość. Ale i tak większość ich butów to unisex.
Wspomniany przez tyluta oroc 280 ma identyczną podeszwę (zarówno bieżnik jak i podeszwę wewn.) natomiast cholewka jest ciaśniej spasowana, a zapiętek bez usztywnienia.
Wmontowana wewnątrz płytka z tworzywa ma służyć temu, by nacisk wielkich klocków bieżnika rozkładał się równiej pod stopą i nie oddziaływał punktowo. Generalnie w większości modeli biegowych Anglicy z inov-8 starają się eliminować wszelkie usztywnienia w imię idei "naturalnego biegania".
Jarkovsky - filmik uroczy!
Trzeci wzorzec jest dostosowany do kobiecej stopy - generalnie węższa pięta i cały but ma trochę mniejszą objętość. Ale i tak większość ich butów to unisex.
Wspomniany przez tyluta oroc 280 ma identyczną podeszwę (zarówno bieżnik jak i podeszwę wewn.) natomiast cholewka jest ciaśniej spasowana, a zapiętek bez usztywnienia.
Wmontowana wewnątrz płytka z tworzywa ma służyć temu, by nacisk wielkich klocków bieżnika rozkładał się równiej pod stopą i nie oddziaływał punktowo. Generalnie w większości modeli biegowych Anglicy z inov-8 starają się eliminować wszelkie usztywnienia w imię idei "naturalnego biegania".
Jarkovsky - filmik uroczy!
napieraj.pl
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:40
filmik rewelacyjny!(chociaż mam dystans do testów, w którym pokazuje się tylko mocne strony produktu).
strój Jarka dopasowany do powagi sytuacji, wypowiedź "to słychać na pierwszy rzut oka" :D również.
Na moje oko but do biegania tylko po solidnych bezdrożach, zbyt duże klocki w podeszwie na przeciętny szlak górski. Chętnie przymierzyłbym inne modele inov-8, czy orientuje się ktoś, czy na jakiś zawodach (np w Szczyrku) będą sprzedawane te buty? Czy może ktoś zna jakiś sklep z Inowejtami w okolicach Krakowa?..
strój Jarka dopasowany do powagi sytuacji, wypowiedź "to słychać na pierwszy rzut oka" :D również.
Na moje oko but do biegania tylko po solidnych bezdrożach, zbyt duże klocki w podeszwie na przeciętny szlak górski. Chętnie przymierzyłbym inne modele inov-8, czy orientuje się ktoś, czy na jakiś zawodach (np w Szczyrku) będą sprzedawane te buty? Czy może ktoś zna jakiś sklep z Inowejtami w okolicach Krakowa?..
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Mi najtaniej za granicą udało się znaleźć cenę £82.73 Czyli 377zł. 5 dyszek taniej niż w Polsce. Do tego dochodzą bliżej nieznane koszty przesyłki (pewnie zależne od sklepu i wielkości zamówienia, ale zdarza się, że tani sklep ma drogą wysyłkę.). Oszczędność 30-50zł brzmi to nieźle, ale schody się zaczynają w momencie gdy nie trafisz z rozmiarówką (a inov-8 z serii oroc mają ją nietypową wielkość nawet w skali butów tej firmy). Koszty słania paczek w tę i na zad robią sprawę mocno nieopłacalną. Jak kupujesz w Polsce - możesz przynajmniej prostą polszczyzną opieprzyć sprzedawcę jeśli opóźnia się z wysyłką, czy jak chcesz złożyć reklamację
Wiem co mówię, bo sam pierwsze buty inov-8 ciągnąłem z UK.
Oczywiście mój pogląd należy przefiltrować przez fakt, że jestem przedstawicielem sklep.napieraj.pl który dał sprzęt do testu.
Najbliższy współpracujący z nami sklep to igosport w Bielsku-Białej.

Wiem co mówię, bo sam pierwsze buty inov-8 ciągnąłem z UK.
Oczywiście mój pogląd należy przefiltrować przez fakt, że jestem przedstawicielem sklep.napieraj.pl który dał sprzęt do testu.

Najbliższy współpracujący z nami sklep to igosport w Bielsku-Białej.
napieraj.pl
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:40
no to może igosport pojawi się w szczyrku? ma niedaleko.
ja znalazłem parę ofert interesującego mnie modelu inov-8 roclite 285 za ok. 77funtów z przesyłką http://www.google.co.uk/products?q=inov ... &scoring=p , co daje jakieś 350zł . czyli jakieś 20% taniej niż w drogiej
Polsce. Model x-talon można znaleźć jeszcze taniej. Oczywiście w razie ewentualnego zwrotu/wymiany trzeba liczyć się z dodatkowym kosztem, także wtedy deal już przestaje mieć wielki sens.
Kshysiek, w takim razie może jakaś promocja/wyprzedaż butów inov-8 w sklepie "napieraj"?.. :D
ja znalazłem parę ofert interesującego mnie modelu inov-8 roclite 285 za ok. 77funtów z przesyłką http://www.google.co.uk/products?q=inov ... &scoring=p , co daje jakieś 350zł . czyli jakieś 20% taniej niż w drogiej

Kshysiek, w takim razie może jakaś promocja/wyprzedaż butów inov-8 w sklepie "napieraj"?.. :D
-
- Wyga
Dobry test. Osobiście biegam w x-talonach 212 i już wiem, że kolejny but też będzie ze stajni inov-8. Anglicy szacują wytrzymałość swoich konstrukcji na jakieś 1000km, ale sam mam już w podeszwach 500 km i nie widać wyraźnych śladów zużycia. Może dlatego, że ten dystans to głównie śnieg, piach i błoto, ale asfaltu też trochę widziały. I tu muszę przyznać, że jest to jednak but raczej dla ludzi lubiących wąskie konstrukcje. Minęło kilka dni zanim przyzwyczaiłem się do konstrukcji (kopyto performance). Marka mało popularna w Polsce, ale godna uwagi. Aaaaa...doskonałe jeżeli chodzi o zachowanie czystości :hej:pralka+proszek i po chwili czyściutkie buciki.
-
- Dyskutant
Witam,
Troszkę odgrzeję ten temat.
Czy myślicie ze te butki spisałyby się podczas letnich biegów, przez las oczywiście. Czy leśna ścieżka, udeptana
przez spacerowiczów byłaby „odpowiednim” terenem? Czy to są buty dla pronatorów / neutral / supinatorów?
Jaka jest różnica pomiędzy Oroc 340 a Oroc 280? Cena podobna, jedyna róznica jaką widzę to waga, ale czy tylko?
Pozdrawiam,
Tomcio
Troszkę odgrzeję ten temat.

przez spacerowiczów byłaby „odpowiednim” terenem? Czy to są buty dla pronatorów / neutral / supinatorów?
Jaka jest różnica pomiędzy Oroc 340 a Oroc 280? Cena podobna, jedyna róznica jaką widzę to waga, ale czy tylko?
Pozdrawiam,
Tomcio
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Inov-8 nie wprowadza standardowych rozróżnień pod względem biomechanicznym. Wszystkie buty są pozbawione stabilizatorów (jedynie te z shock-zone 4 mają twardszą piankę od wewn. strony). Oroc 340 nadaje się na lato w teren. Tak naprawdę to but wymyślony na lato w najgorszy teren, a zimowe zastosowanie to tylko adaptacja.
Różnica pomiędzy 280 a 340 jest zauważalna jak tylko włoży się nogę do środka. 280 jest wąski, ma miękki zapiętek. Opina wyraźnie stopę. To but wyścigowy. Nie nadaje się dla osób o szerokich stopach.
340 jest obszerny, ma twardy zapiętek i sporo miejsca na palce.
Wedle producenta - te dwa buty mogą być używane przez wyczynowca na różne sposoby - 340 do treningu, 280 na zawody.
Różnica pomiędzy 280 a 340 jest zauważalna jak tylko włoży się nogę do środka. 280 jest wąski, ma miękki zapiętek. Opina wyraźnie stopę. To but wyścigowy. Nie nadaje się dla osób o szerokich stopach.
340 jest obszerny, ma twardy zapiętek i sporo miejsca na palce.
Wedle producenta - te dwa buty mogą być używane przez wyczynowca na różne sposoby - 340 do treningu, 280 na zawody.
napieraj.pl
- RBB
- Rozgrzewający Się
- Kontakt:
Przywitam się tym postem na Forum - nowy jestem. Biegam od roku, fascynuje mnie bieganie w górach, z naciskiem na "pod górę" 
Warto w tym okresie roku przypomnieć powyższy artykuł/test butów INOV8 oroc 340. Ja w poszukiwaniu dobrych butów na okres jesienno zimowy trafiłem właśnie na te buty i jestem po pierwszych biegach w Tatrach.
W niższych partiach jest jeszcze jesiennie, ale od jakiś 1200m zaczyna się lekka warstwa śniegu i lodu. I tam zaczyna się najlepsza zabawa z tymi butami. Tam, gdzie ja do tej pory, a obecnie koledzy biegający ze mną kręcą w miejscu prawie, ja mogę dodawać. Biegnie się w nich pewnie, trakcja jest na 10. Są przy tym wygodne, od nowości nic mnie nie obtarło, woda nie dostaje się do środka, błotko samo odpada po dobiegnięciu do domu. Zasługa tutaj dobrego materiału z jakiego wykonana jest cholewka. Sznurówki są cienkie i mocne.
Kolce mają się chować na asfalcie - nie sprawdzałem tego dokładnie (nie macałem, czy są na zewnątrz, czy wewnątrz podeszwy) ponieważ krótkie odcinki po twardym biegnie się bez problemu. Wydają tylko dla mnie miły odgłos, jakby korkami piłkarskimi po betonie biegać.
Myślę, że te buty będą mogły się sprawdzać również w zimowym okresie w mieście. Wiadomo, jak wyglądają chodniki, więc kolce i dobra trakcja będą OK.
Pozdrawiam społeczność.

Warto w tym okresie roku przypomnieć powyższy artykuł/test butów INOV8 oroc 340. Ja w poszukiwaniu dobrych butów na okres jesienno zimowy trafiłem właśnie na te buty i jestem po pierwszych biegach w Tatrach.
W niższych partiach jest jeszcze jesiennie, ale od jakiś 1200m zaczyna się lekka warstwa śniegu i lodu. I tam zaczyna się najlepsza zabawa z tymi butami. Tam, gdzie ja do tej pory, a obecnie koledzy biegający ze mną kręcą w miejscu prawie, ja mogę dodawać. Biegnie się w nich pewnie, trakcja jest na 10. Są przy tym wygodne, od nowości nic mnie nie obtarło, woda nie dostaje się do środka, błotko samo odpada po dobiegnięciu do domu. Zasługa tutaj dobrego materiału z jakiego wykonana jest cholewka. Sznurówki są cienkie i mocne.
Kolce mają się chować na asfalcie - nie sprawdzałem tego dokładnie (nie macałem, czy są na zewnątrz, czy wewnątrz podeszwy) ponieważ krótkie odcinki po twardym biegnie się bez problemu. Wydają tylko dla mnie miły odgłos, jakby korkami piłkarskimi po betonie biegać.
Myślę, że te buty będą mogły się sprawdzać również w zimowym okresie w mieście. Wiadomo, jak wyglądają chodniki, więc kolce i dobra trakcja będą OK.
Pozdrawiam społeczność.