Poprawa kondycji

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Dawio
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć, od jakiegoś czasu zacząłem trenować swoją kondycję (około 2 miesięcy), biegam 1, bądź 2 razy w tygodniu na dystansie 10 km. Teraz pokonuję go z czasem 41-42min (jeśli są niesprzyjające warunki tzn. śnieg itp.), oczywiście jeśli nie ma śniegu to czas jest lepszy- około 38 min. Zastanawiam się czy taki rodzaj treningu jest dobry na polepszenie czasu na dystansie 1 km. Wiem, że jestem nowy na tym forum , ale prosiłbym o podanie jakichkolwiek rad. Chodzi mi o to czy czasem nie powinienem np. zwiększyć dystansu, bądź zmniejszyć i wykonywać parę serii. Z góry dzięki za odpowiedź ;]

PS. Dodam jeszcze, że ćwiczę pompki oraz a6w i nie chciałbym ulec katabolizmowi.
PKO
Awatar użytkownika
niuniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:46
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Z wynikiem 38 minut na 10 km według mnie jesteś w stanie zejść grubo poniżej 3 minut na km, jaki wynik zamierzasz osiągnąć?
Myślę że w miarę dobrym rozwiązaniem będzie zwiększenie kilometrów w tygodniu, czyli zacznij sobie biegać minimum 3 razy na tydzien a jak jesteś w stanie to i nawet 5 od pn do pt.
3 x tyg - pn-8, śr-6, pt-10km
5 x tyg - pn-7, wt-5, śr- 7, cz-5, pt-10-12km
Po okresie 2 tygodni do krótszych biegów dodaj sobie przebieżki - tutaj masz co to: http://bieganie.pl/?show=1&cat=2&id=2303
Jeśli uważasz że to za mało bądź za dużo, modyfikuj sobie.
Jeśli jesteś w stanie zacząć intensywny trening skorzystaj sobie z linku niżej. (oczywiście jeśli masz bazę, a wynika z twojego postu że tak)
http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=385
Powodzenia życzę
- To niemożliwe!!
- Tylko jeśli w to wierzysz.
Dawio
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Niuniek wielkie dzięki, takiego czegoś szukałem;]
na razie będę wykonywał 3x 10km + 6 przebieżek, a jak się ociepli to skorzystam z tego planu treningu zawartego w drugim linku. Myślałem, że przebieżki to coś w rodzaju interwałów, teraz już wiem że nie;] i cieszę się z tego bo jak robiłem interwały 20x 15s/45s to pamiętam jak mi się w głowie kręciło;D. Nie przepadam za tego rodzaju treningiem;P.
jaki wynik zamierzasz osiągnąć?
Trudno powiedzieć, nie mam wyznaczonego celu. Teraz 1km przebiegam w 3:16 i też jestem zadowolony;). Biegam, żeby utrzymać formę potrzebną na mecze piłki nożnej;]. Oczywiście, że chciałbym jak najwięcej zejść powyżej 3 min, a ile mi się uda to i tak będę zadowolony z każdej sekundy ;]

Jeszcze raz wielkie dzięki
Awatar użytkownika
Krzysztof Janik
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Poczytaj i spróbuj ten plan:
http://bieganie.pl/?show=1&cat=19&id=2306
Pozdrawiam
Trener Krzysztof Janik