Bieg na 18-20km dzielic czy nie???

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
krasnoludek6
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: <40
Życiówka w maratonie: 3:27

Nieprzeczytany post

Jest tak mam w sobote dlugi bieg na niskim tetnie ok 18km .Czasem dluzej ,ale tylko o 2km tylko dlatego ,ze dobieg do domu.Srednie tetno to ok 132/minute .
Zastanawiam sie czy moge ten dystans podzielic np 6km biegu ,przerwa 2minuty+6km biegu,przerwa 2minuty+6km bieg przerwa2 minuty i pozniej schlodzenie poprostu dobiegam spokojnie do domu,,prosze o podpowiedz czy moge tak podzielic trening.Docelowo kiedys bede chcial przebiec maraton ,ale to dopiero we wrzesniu we wrocku.
Czy lepiej biec jednak ciagiem,,pozdrawiam
PKO
Awatar użytkownika
krasnoludek6
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No i ok juz wiem poprostu nie dzielimy bo to bieg dlugi,,prosze o porady jesli bym zaszkodzil sobie to wole biegac jak biegalem
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wg mnie przerwa w niczym nie zaszkodzi.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
Katarina
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

a czemu miałby służyć ten podział?
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

krasnoludek6 pisze:Jest tak mam w sobote dlugi bieg na niskim tetnie ok 18km .Czasem dluzej ,ale tylko o 2km tylko dlatego ,ze dobieg do domu.Srednie tetno to ok 132/minute .
Zastanawiam sie czy moge ten dystans podzielic np 6km biegu ,przerwa 2minuty+6km biegu,przerwa 2minuty+6km bieg przerwa2 minuty i pozniej schlodzenie poprostu dobiegam spokojnie do domu,,prosze o podpowiedz czy moge tak podzielic trening.Docelowo kiedys bede chcial przebiec maraton ,ale to dopiero we wrzesniu we wrocku.
Czy lepiej biec jednak ciagiem,,pozdrawiam
z tego co piszesz to robisz te 18-20 km na spokojnie na niskich tętnach cyzli robisz trening uczacy twój organizm korzystania z tłuszczy jkao xródła energii. Ale jesli jakiegoś dnia będziesz sie czuł gorzej to 1-2 minuty marszu nie zaszkodzą bo i tak organizm będzie uczył się korzystania ztłuszczy.

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
krasnoludek6
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wlasnie dlatego pytam poniewaz ,przez pare minut bolalo mnie kolano tak po 16km .
Gdy pocwiczylem pare luznych zgiec kolana i po bolu.
Chodzilo o to bym nie mial kontuzji,ale jak ktos mowi biegaj bez przerwy tez sobie w biegu z tym poradzilem.
Druga sprawa jak slusznie zauwazyl [Tompoz] chce nauczyc organizm czerpania energi z tluszczy,wiec sam nie wiem ostatnio nie stawalem .Sam wole biec poniewaz psychika tez sie uczy prawda,wszystko jest wazne ja dopiero sie ucze biegania,,bardzo dziekuje za podpowiedzi ,,pozdrawiam
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ