szacunkowy wynik na 1000 m.

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
runner2010
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:00
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam mam dwa pytania
Mam 17 lat i niedawno wznowiłem bieganie - wł. po jakiś 3 latach przerwy.
Ostatnio 1km na czas biegłem jak miałem 14l - ok. 3:30. W październiku 2010 na 3200m miałem
jakieś 12:50. I moje pytanie:
1.czy jest jakaś szansa, żebym do maja zszedł poniżej 3min/km?
Poza tym chciałbym zacząć biegać na 10km - czy trochę nie za późno (chodzi o wiek) się za to biorę,
żeby zrobić jakiś dobry wynik? - obecnie mam dwa cele: ukończyć w wakacje wyścig na 10 km :) i
zejść poniżej 48 min - wykonalne??
2. Moja siostra rok temu zaczęła przygodę z bieganiem i w wieku 8l. 3-mcy miała 4.20/km
czy to dobry czas? -bo jakoś nie mogę znaleźć żadnych odniesień do innych??
Z góry thx za odpowiedzi na pytania :)
Życzę wszystkim udanego sezonu biegowego 2011 :)
PKO
Maurice
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:59
Życiówka w maratonie: 2:38:40
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Złamanie 3minut przy tempie na 3,2km z jesieni zeszłego roku równym 4minuty na pewno wymaga nakładu pracy, ale jest absolutnie wykonalne, nawet przez te 4 miesiące, które zostały Ci do ... egzaminu/testu/zawodów? Opisz jak obecnie wyglądają Twoje treningi.

Masz 17lat, chcesz zacząć biegać 10km, zrobić dobry wynik i zastanawiasz się czy nie za późno się za to bierzesz... Aby się odnieść do tego napisz co dla Ciebie jest dobrym wynikiem. Dla jednego dobrym będzie 45minut, inny przy 35minutach będzie nienasycony.

Czy ja dobrze widzę że 8-letnia siostra "zaczęła przygodę z bieganiem" ?! Zdecydowanie za wcześnie, więcej sobie zaszkodzi niżby miała doznać korzyści.
runner2010
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jak pisałem - na razie chce mieć poniżej 48 min;
co do siostry no z tym bieganiem to było trochę na wyraz, ona wł. to bieg max 3 razy/ miesiąc
nawet nie trenuje
obecnie moje biegi wyglądają tak,że: w grudniu zrobiłem sobie przerwę - tylko pływałem,
teraz zaczynam od biegania raz w tygodniu 30min spokojnego biegu + 5/6 przebieżek i na następny dzień lekki trucht.
Wł. to w pocz. lutego planuje zacząć wł. przygotowanie - macie jakieś propozycje??
Maurice
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:59
Życiówka w maratonie: 2:38:40
Kontakt:

Nieprzeczytany post

nie spytałem co chcesz mieć na razie tylko co dla ciebie jest dobrym wynikiem
runner2010 pisze: Poza tym chciałbym zacząć biegać na 10km - czy trochę nie za późno (chodzi o wiek) się za to biorę,
żeby zrobić jakiś dobry wynik? )
zwiększyłbym już teraz obciążenie do 3treningów w tygodniu, np:
pn: 30minut spokojnie (5:00/km) + 3x200R (tak na 80%max), na koniec solidne rozciąganie
czw: 10minut trucht + 3x1km (narazie po 4:15) na przerwach 3` trucht + 10 minut wystudzenia
sb: 30minut spokojnie (5:00/km) + 5x100R (tak na 90%max), na koniec solidne rozciąganie

kluczowym treningiem byłyby te kilometrówki, masz czas do maja ...
przez pierwsze 2-3 tygodnie biegaj je po 4:15, dalej sprawdź czy jesteś w stanie wykonać 3serie po 4:00 i stopniowo przyspieszaj abyś z początkiem kwietnia biegał kilometrówki po 3:30 (NIE SZYBCIEJ)

jeśli to Ci się uda, to idę o zakład że złamiesz 3minuty na kilosa w maju
runner2010
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a nie zrozumieliśmy się co do 10km :)
no więc tak - dla mnie dobry wynik na dzień dzisiejszy, to ok. 30 min :)
Więc jaka jest wasza opinia na ten temat?? /mogę to kiedykolwiek osiągnąć?

Co do treningów- z tym 3 tyg. to wł. od lutego chce go zacząć tylko
mój plan ogólny do maja wyglądałby tak, że trening: środa,sobota/piatek, niedziela -
i w miedzy czasie jeszcze jakiś może "ostrzejszy" tyg. codziennego trenowania
Bo chodzi mi gł. o to, czy można trenować 1 dzień + 2dni pod rząd
P.S na dzień dzisiejszy wiem, że jestem w stanie przebiegnąć na jakieś 70 -75 % max (znaczy nie wiem jak to ująć, powiedzmy na średnim wysiłku) bez przerwy
6400 m w tempie 5min/800m czy z tej informacji moge wyciągnąć jakieś wnioski?
Awatar użytkownika
krasnoludek6
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: <40
Życiówka w maratonie: 3:27

Nieprzeczytany post

w twoim wieku jest mozliwe prawie wszystko ,tylko madry trening masz duzo czasu,,,posluchaj ja w wieku 35 lat po 18tygodniach biegania[?] zrobilem wynik 48 przy pierwszym smiegu i zlej pogodzie,,,Dasz rade naprawde ale pomalu trening i jeszcze raz trening--,,pozdrawiam.
Kiedys mialem wynik na 1km 2:40 ale to bylo jak mialem lat 16 nigdy niebiegale tak jak teraz dzis trenuje 5 razy w tygodniu.Zawsze gralem w pilke plywalem i rower ,,dasz rade tylko kiedy wszystko przyjdzie
runner2010
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

no dzięki, podbudowałeś mnie :)
w sumie, obecnie to wiem tyle, że we wakacje spokojnie jestem w stanie zrobić ok. 48 min.
Więc może za 4 lata złamię 40 :)
P.S a tak z ciekawości - ktoś się orientuję nt. run warsaw - tego biegu na 10 km jak to z tym jest dla amatorów
i czy w ogóle warto tam pobiec, ot tak ???
Awatar użytkownika
Ultimate_Runner
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 34:33

Nieprzeczytany post

runner2010 pisze:no dzięki, podbudowałeś mnie :)
w sumie, obecnie to wiem tyle, że we wakacje spokojnie jestem w stanie zrobić ok. 48 min.
Więc może za 4 lata złamię 40 :)
P.S a tak z ciekawości - ktoś się orientuję nt. run warsaw - tego biegu na 10 km jak to z tym jest dla amatorów
i czy w ogóle warto tam pobiec, ot tak ???
40 min to możesz złamać w 5-6 miesięcy, a nie w 4 lata :D Czym słabszy wynik, a 48 min to wynik bardzo słaby, tym szybsza progresja przy dobrym treningu :D
Ja mam w tej chwili podobnie jak ty 17 lat, w sezonie 2008 czyli w wieku 15 lat zaczynałem przygodę z bieganiem, wcześniej grałem dużo w piłkę nożną (od 8 roku życia), dzięki temu nałapałem coś szybkości, bo po boisku miałem zwyczaj latać od bramki do bramki, trochę wpadło też wytrzymałości beztlenowej, gdy zaczynałem biegać to na 1km miałem około 3:05- 3:10 min (na czysto, bez treningu), w około 4-5 miesięcy regularnego, codziennego biegania doszedłem do czasu 34:33 min na 10km i 16:30min na 5km :D, biegałem wtedy po prostu dużo biegów ciągłych do 10km (nie więcej, to zdecydowanie mi wystarczało), tylko, że biegałem to wszystko mocno, jak czułem, że mam przyspieszyć to niekiedy średnie tempo takiego biegu schodziło zdecydowanie poniżej 4min/km, interwałów wtedy jeszcze nie biegałem, gdyż miałem ogólnie małe pojęcie ale i bez nich po tych 4-5 miesiącach na 1km poniżej 2:50 pobiegłem.
Więc, ciężka praca i do wszystkiego dojdziesz ! Tylko nie ma opieprzania się, mocno trenuj, dawaj z siebie na prawdę wiele i osiągniesz swoje cele, nie słuchaj też ludzi którzy mówią, że najważniejszy jest rozsądek i wypoczynek, bo tacy najczęściej mimo 10 lat biegania 40 min złamać nie potrafią :D Najważniejsza jest ciężka praca, wiara w siebie i wytrwałość, czasem opłaca się trochę ryzyka i szaleństwa, raz się żyje !!
runner2010
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

no moja zdania na temat jest takie że w wakacje jestem w stanie zejśc poniżej 42 min
a co do 1000m to tak pisze, bo chce wziąć udział w zawodach szk :)
da się pogodzić przygotowanie do zawodów w kwietniu na 1km i w sierpniu na 10 km ?
Awatar użytkownika
Ultimate_Runner
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

runner2010 pisze:no moja zdania na temat jest takie że w wakacje jestem w stanie zejśc poniżej 42 min
a co do 1000m to tak pisze, bo chce wziąć udział w zawodach szk :)
da się pogodzić przygotowanie do zawodów w kwietniu na 1km i w sierpniu na 10 km ?
Oczywiście, że się da, od kwietnia do sierpnia masz 4 miesiące treningu :D I to będzie dla ciebie świetne rozwiązanie, nałapiesz szybkości i wytrzymałości beztlenowej przy tym przygotowaniu pod 1km i od kwietnia ruszasz z wytrzymałością (dłuższe biegi ciągłe, jakieś interwałki) pod 10km. Jak dla mnie jeżeli na prawdę dobrze przepracujesz ten okres czasu to w sierpniu na 10km możesz pobiegać nawet 39min, bo to też żadna sztuka.
Pozdrawiam i trzymam kciuki.
runner2010
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ok, a jak jest wasza opinia nt. wagi do biegów długich, powinienem mieć jakąś konkretną czy to nie ma znaczenia? (obecnie mam 1,81; waga waha się w okolicach 64-65.5 kg)
Awatar użytkownika
Ultimate_Runner
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

runner2010 pisze:ok, a jak jest wasza opinia nt. wagi do biegów długich, powinienem mieć jakąś konkretną czy to nie ma znaczenia? (obecnie mam 1,81; waga waha się w okolicach 64-65.5 kg)
Czyli wage masz idealną ;d
Awatar użytkownika
krasnoludek6
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: <40
Życiówka w maratonie: 3:27

Nieprzeczytany post

chcialbym tyle wazyc co ty , do tych dwoch zawodow przygotujesz sie najwazniejsze to regularne treningi i powoli a efekty same przyjda.Zakladam sie ze, przygotowany bedziesz ok a kai masz plan ile biegasz w tygodniu
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ