Trening siłowy nóg[pytanie]

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
wicher69
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć! Wiem, że tutaj znajdę przede wszystkim biegaczy długodystansowych, ale bardzo bym chciał, aby ktoś mi wyjaśnił zasady panujące w siłowym treningu nóg pod sprinty.

Otóż dużo czytałem. Niektórzy twierdzą, że trzeba wykonywać trening czysto siłowy, czyli operować na maksymalnych ciężarach, inni że mniejsze ciężary z dużą liczbą powtórzeń. Jak to jest? Na czym polegają ćwiczenia na poprawę dynamiki?
Jeszcze zauważyłem, że niektórzy mówią, żeby nie wykonywać ćwiczeń plyometrycznych bez minimum 1,5 masy ciała w przysiadzie. Dlaczego?
Bardzo dziękuję za odpowiedzi :)
PKO
Imrahil
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 43:01

Nieprzeczytany post

Najpierw odpowiedz na drugie pytanie: dlatego, że po pierwsze jest to niebezpieczne dla stawów szczególnie dla kolan, a po drugie nie wykorzystasz odpowiednio potencjału tego treningu bo żeby móc generować dużą moc w krótkim czasie najpierw musisz skądś tą moc mieć czyli konieczny jest rozwój siły. Oczywiście elementy playometrii są różne- stricte trudne, ale i takie które każdy wykonuje- skipy, wieloskoki, skoki. Co do pytania pierwszego- siłę maksymalną najlepiej ćwiczyć na dużych ciężarach. Problem w tym, że najpierw trzeba rozwinąć odpowiedni przekrój poprzeczny mięśnia czyli po prostu masę żeby ta siła miała skąd pochodzić.
wicher69
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Dziękuję Ci za odpowiedź i poświęcony czas.
Czyli powinienem zacząć od przyzwyczajenia nóg do ciężarów operując na obciążeniu sięgającym 50-60% maksymalnego? Następnie rozpocząć właściwy trening siłowy? A czy przez siłownie nie stracę dynamiki? Wiadomo, że trening składa się nie tylko z siłowni, ale również elementów szybkości i siły biegowej(skipy, wieloskoki), ale mimo wszystko mam obawy. :echech:
adam77
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Witaj.
Tak sprinterzy robią trening siłowy na prawie maksymalnych ciężarach. Najczęściej są to przysiady na małej ilości powtórzeń w seriach (około 3), czasami zarzuty sztangi (power clean). Plyometria jest dobra jak już się ma dużą bazę siłową :) .
Zobacz blog treningowy kolegi o nicku Huberts wprawdzie on trenuje pod 800m ale na pewno coś Ci doradzi i jak zobaczysz chłopak waży niezbyt wiele a przysiad robi konkretny :)
Pozdrawiam.
wicher69
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Dzięki Adam za pomoc. Hehe, tak się składa, że Hubert mi cały czas pomaga i nie chcę go cały czas obarczać pytaniami :p Ale już wszystko wiem ;) Dobranoc.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ