Prośba o ocenę planu.

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
tomekstm
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Witam, jako że mamy nowy rok a z nowym rokiem idą w parze postanowienia, ja postanowiłem sobie że przebiegne maraton, jednak mam trochę wątpliwośći czy to wogole jest osiągalne, aby z biegania bardzo rekreacyjnego typu 6km w 40 min, dojść do poziomu takiego aby ukończyć maraton. Wybrałem plan: http://www.bieganie.pl/index.php?show=1&cat=13&id=129
Do kwietnia mam zamiar biegać tak jak do tej pory, czyli 3-4 razy w tyg po kilka km, a od kwietnia sucesywnie wykonywać plan, tak aby skończyć go na Maraton Warszawski. Co o tym sądzicie bardziej doświadczeni koleżanki i koledzy? :)
Obrazek
PKO
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jest to osiągalne. Powodzenia.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
tomekstm
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

tak myślałem czy nie lepiej było by najpierw jakiś półmaraton pobiec?
Obrazek
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jako etap przygotowań, dla sprawdzenia - jak najbardziej.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
tomekstm
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

czyli najlepiej w okresie od 15 do 21 tygodnia przygotowań kiedy wybieganie ma 20 lub więcej kilometrów, pobiec jakąś połówkę traktując ją jako trening :)
Obrazek
Awatar użytkownika
lukizpaska
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 44:53
Życiówka w maratonie: 4:25:xx

Nieprzeczytany post

tak naprawdę jeżeli będziesz biegał zgodnie z wybranym planem to HM możesz pobiec znacznie wcześniej niż w 15 tyg. Już 10 tydzień to łącznie 38km a wybieganie 18km - tych 3 kilometrów więcej przy adrenalinie na zawodach nawet nie zauważysz. Ja pobiegłem pierwsze półmaratony na jeszcze wcześniejszym etapie, ale niespecjalnie polecam bo a) umierałem drugą część dystansu, b) czas mnie, delikatnie mówiąc, nie satysfakcjonował :). Ale możesz być prawie pewien, że jak pobiegasz miesiąc te swoje 6km w 40min 3-4 razy w tygodniu to HM spokojnie byś przebiegł.
A maraton po takim planie (przy rozsądnie wybranym tempie) to będzie czysta przyjemność.
Pozdrawiam i życzę spełnienia postanowienia.
tomekstm
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

mam nadzieje że jest tak jak piszesz, połówke jednak wole pobiec w czasie gdy mam dłuższe wybiegania, juz nawet zaplanowałem start, to będzie półmaraton Ziemi Puckiej ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
lukizpaska
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

To super
Ważne że masz już zaplanowany start - najlepiej wpłać już wpisowe :)
mnie wcześniejsze zaplanowanie konkretnego biegu mobilizuje i pewnie wyjątkiem w tym nie jestem :)
tomekstm
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

u mnie jest tak samo, jak już wiem kiedy startuje, gdzie i ile zostało mi czasu na przygotowania to aż sie chce wychodzic biegać :D
Obrazek
Awatar użytkownika
lukizpaska
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

to już na sam koniec polecam jeszcze run-loga - od kiedy odkryłem tego typu portale stwierdziłem, że to jeszcze lepszy bodziec i motywator. A przede wszystkim pozwala po miesiącu cz trzech a) ocenić w jakim punkcie planu jesteś i czy wszystko idzie zgodnie z nim, b) pozwala zobaczyć jaki jest postęp - a to miło łechce :)
tomekstm
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

a run-loga już mam :D i jestem bardzo zadowolony, ciekawa sprawa ;)
Obrazek
tomekstm
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Mam jeszcze jedno pytanie, więc nie bede zakładał nowego tematu. Biegam teraz bez żadnego planu, tak poprostu po pare km, według run-loga moje tempo wynosi około 7 czasem poniżej 7 min/km, jak myślicie, lepiej jest biegać dłuższe dystanse w wolniejszym tempie, czy krótsze odcinki ale szybciej? Zdaje sobie sprawe, że tempo typu 7min/km jest żałośnie niskie... ;) troche mam obawy czy wogole uda mi sie je wogole poprawić.
Obrazek
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Spokojnie. Tempo przyjdzie z czasem. Na razie możesz na przykład przyspieszać ostatnie 500 metrów, nie na każdym treningu. Przy takim kilometrażu krócej a szybciej jeszcze trochę mija się z celem bo 3km to nawet nie 15minut. Ale możesz za jakiś czas sobie urozmaicać i np. po 2km rozgrzewki zrobić 2-3km szybciej. Tylko znowu - nie na każdym treningu. Później pewnie włączysz przebieżki do treningu i będzie git. Zdziwisz się jak od takiego wolnego biegania z krótkimi akcentami poprawia się szybkość ;)

Nie staraj się przyspieszać i zwiększać kilometrażu na siłę. Słuchaj organizmu i bądź cierpliwy a efekty przyjdą.

Powodzenia!
tomekstm
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

dzięki za odpowiedź:) czyli póki co biegam tak jak biegałem z tą różnicą że pod koniec biegu przyspieszam, a właśnie jeszcze jedno pytanie, czy dobrze robie rozciągając się w połowie treningu? Np, jeżeli mam do przebiegnięcia 6 km, to po 3 zatrzymuje się razciągam itp.
Obrazek
harpaganzwola
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32.55
Życiówka w maratonie: 2.38

Nieprzeczytany post

Rozciąganie jest wskazane przed begiem i po biegu ale w trakcie nie ma sensu. Jeśli chcesz pobiec maraton tylko na zaliczenie to wystarczy abyś się obiegał w wolnym tempie nie ma sensu robić jakieś przyspieszenia, czy coś podobnego. Biegaj kilometry raz w tyg dłuższą wycieczkę biegową, wszystko w spokojnym tempie i napewno pobiegniesz maraton
R.S.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ