Częstotliwość kroku
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32.55
- Życiówka w maratonie: 2.38
Mam takie pytanie, co mogło być wynikiem obniżenia się częstotliwości kroku podczas mocniejszych treningów i startu, czy ktoś miał podobnie. Jeszcze jakiś rok temu biegałem na kroku 95/min, teraz to tylko 90-92, a podczas bc2 nawet 88-90/min. Staram się biegać najbardziej efektywnie, dlatego nie zwiększam częstotliwości, kiedyś po prostu tak miałem zakodowane że biegłem na 95, teraz zakodowane na 90. Czym to może być spowodowane, czyżby większa moc.
R.S.
-
- Zaprawiony W Bojach
Podłoże napewno nie, bo w terenie czy po asfaldzie taka sama częstotliwość
R.S.
-
- Zaprawiony W Bojach
Powtarzam mocniejsze treningi robię na twardym podłożu
R.S.
-
- Zaprawiony W Bojach
U mnie tak się składa, że nie ma znaczenia czy biegam po twardym czy miękkim. Krosy biegałem w listopadzie i styczniu na kroku ok 88, teraz ciągłe na początku po ubitym śniegu a teraz po czystym asfaldzie i to jest ok 90. Zastanawia mnie co się zmieniło, nie robię siły obecnie w formie skipów, wieloskoków a tylko raz w tyg 10 razy podbieg 150-200m, jestem typem siłowym, mi chyba siła nic nie daje, zresztą nie lubię tego robić. Kiedy starałem się zwiększać czestotliwość kroku do 95 to uważałem, że nie było to efektywne, nie wiem chyba mam większą moc.
R.S.
- lubusz
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: 3:20:14
Chyba Cię nie rozumiem !
Wydaje mi się, że aby porównać, czy zmieniła Ci się długość kroku powinieneś sprawdzian powtórzyć na tej samej trasie w tych samych warunkach pogodowych biegnąc w tym samym tempie co poprzednio.
I tak nie będzie to miarodajne, ponieważ licząc kroki, myśląc o nich w trakcie biegu będziesz bezwiednie je wydłużał lub skracał
Jak widzisz nie potrafię Ci pomóc, może ktoś się znajdzie kto Ci to wyjaśni. Ja się nie znam.
Pozdrawiam.
Wydaje mi się, że aby porównać, czy zmieniła Ci się długość kroku powinieneś sprawdzian powtórzyć na tej samej trasie w tych samych warunkach pogodowych biegnąc w tym samym tempie co poprzednio.
I tak nie będzie to miarodajne, ponieważ licząc kroki, myśląc o nich w trakcie biegu będziesz bezwiednie je wydłużał lub skracał
Jak widzisz nie potrafię Ci pomóc, może ktoś się znajdzie kto Ci to wyjaśni. Ja się nie znam.
Pozdrawiam.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Większą moc nie powinna mieć wpływu na częstotliwość kroku ale na długość "lotu" (czyli właściwie kroku). Czyli, że biegałbyś szybciej.harpaganzwola pisze:Czym to może być spowodowane, czyżby większa moc.
-
- Zaprawiony W Bojach
Ale tutaj jest zakodowane, nie jestem w stanie skrócić kroku czy wydłużyć. Z tego co wiem to krok 90/min jest chyba najefektywniejszy. Tylko mnie dziwi dlaczego zmniejszyła się częstotliwość, pytam z ciekawości, może ktoś wie o co chodzilubusz pisze:Chyba Cię nie rozumiem !
Pozdrawiam.
R.S.