powrót do treningów

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
artur1017
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 50 min
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

przerwa w bieganiu!
Witajcie.Chciałbym się dowiedzieć dlaczego w trakcie 6tygodniowej przerwy w bieganiu związanej ze zmianą pracy z wagi 70kg przybyło mi 4kg i z obwodu w pasie z 90cm zrobiło się94cm.Biegałem około 60km tygodniowo.Czasami biegłem nawet 3 razy 21km tygodniowo.Jak wrócić do poprzednich wymiarów?Czy zacząć po przerwie od razu biec 10km co zajmowało mi 55min czy zacząć stopniowo?Proszę wypowiedzcie się.Bardzo mi zależy na ponownym wznowieniu treningów.
PKO
wykastrowany kot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

artur1017 pisze:przerwa w bieganiu!
Witajcie.Chciałbym się dowiedzieć dlaczego w trakcie 6tygodniowej przerwy w bieganiu związanej ze zmianą pracy z wagi 70kg przybyło mi 4kg i z obwodu w pasie z 90cm zrobiło się94cm.Biegałem około 60km tygodniowo.Czasami biegłem nawet 3 razy 21km tygodniowo.Jak wrócić do poprzednich wymiarów?Czy zacząć po przerwie od razu biec 10km co zajmowało mi 55min czy zacząć stopniowo?Proszę wypowiedzcie się.Bardzo mi zależy na ponownym wznowieniu treningów.

Mam (właściwie miałem) ten sam problem. Zmiana pracy i inny zakres obowiązków kompletnie wybił mnie z dotychczasowego rytmu. Radzę zacząć spokojnie. W pierwszym tygodniu nie więcej jak 30-40min ciągłego biegu wb1, co drugi dzień. Trzeba przyzwyczaić na nowo przede wszystkim mięśnie, ścięgna i stawy do wzmożonego wysiłku. Drugi tydzień pobiegaj to samo, ale codziennie. Później już sam zobaczysz jak się będziesz czuł. Udanego powrotu!
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
artur1017
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Właśnie nidawno wróciłem zbiegu.Biegłem przez 50 min.Czuję się bardzo dobrze,niespodziewałem się że organizm będzie jeszcze coś pamiętał po tej przerwie.Ba,mógłbym jeszcze spokojnie biec z30min.Ale moje pytanie jest też takie czy zmieniać czasy biegowe treningu na spalenie tkanki tłuszczowej(npjeden dzień50min, drugi 60min i znowu 50min.
wykastrowany kot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

4 kg nadwagi po zimowej przerwie zdarza się, i to nie rzadko, nawet zawodnikom z klubów. Na pewno rozsądniej byłoby przed akcentami wrócić do BMI przed przerwą. Mniejsze ryzyko kontuzji. Wydaje mi się, że podczas pierwszego okresu rozbiegania problem powinien zniknąć. No chyba, że masz za blisko do lodówki.. :nienie: ???
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
artur1017
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki za szybką odpowiedz,ale jak to zrobić biegam dla siebie bez trenera czy mógłbyś mi pomóc?Jak wrócić do poprzedniego BMI,obecnie 23 było 21.
artur1017
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jem w miarę rozsądnie 5 posiłków,sporo wody podczas dnia.
tomsax
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Witam...
Podpinam się nieco pod temat bo mam podobny problemik :)
- Chciałbym powrócić do treningów po przerwie ponad miesięcznej...
Jestem raczej średniakiem z lekką nadwagą... (BMI=26,8)
Zastanawiam się czy biegać tlenowo dłuższe dłuższe biegi (około 10km) aby zbić trochę wagi, czy normalnie jechać z planem treningowym (na 1500m) a waga "sama zjedzie" ?
:niewiem:
wykastrowany kot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Panowie, pobiegajcie jakiś czas spokojnie. Ostry plan treningowy zaraz po przerwie może przyprawić o kontuzję.
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

jumper pisze:Panowie, pobiegajcie jakiś czas spokojnie. Ostry plan treningowy zaraz po przerwie może przyprawić o kontuzję.
Dokładnie, lepiej wprowadzać się spokojnie niż walczyć z organizmem. Niech organizm z powrotem zaadoptuje się do reżimu treningowego.
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ