powrót do treningów
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 50 min
- Życiówka w maratonie: brak
przerwa w bieganiu!
Witajcie.Chciałbym się dowiedzieć dlaczego w trakcie 6tygodniowej przerwy w bieganiu związanej ze zmianą pracy z wagi 70kg przybyło mi 4kg i z obwodu w pasie z 90cm zrobiło się94cm.Biegałem około 60km tygodniowo.Czasami biegłem nawet 3 razy 21km tygodniowo.Jak wrócić do poprzednich wymiarów?Czy zacząć po przerwie od razu biec 10km co zajmowało mi 55min czy zacząć stopniowo?Proszę wypowiedzcie się.Bardzo mi zależy na ponownym wznowieniu treningów.
Witajcie.Chciałbym się dowiedzieć dlaczego w trakcie 6tygodniowej przerwy w bieganiu związanej ze zmianą pracy z wagi 70kg przybyło mi 4kg i z obwodu w pasie z 90cm zrobiło się94cm.Biegałem około 60km tygodniowo.Czasami biegłem nawet 3 razy 21km tygodniowo.Jak wrócić do poprzednich wymiarów?Czy zacząć po przerwie od razu biec 10km co zajmowało mi 55min czy zacząć stopniowo?Proszę wypowiedzcie się.Bardzo mi zależy na ponownym wznowieniu treningów.
-
- Zaprawiony W Bojach
artur1017 pisze:przerwa w bieganiu!
Mam (właściwie miałem) ten sam problem. Zmiana pracy i inny zakres obowiązków kompletnie wybił mnie z dotychczasowego rytmu. Radzę zacząć spokojnie. W pierwszym tygodniu nie więcej jak 30-40min ciągłego biegu wb1, co drugi dzień. Trzeba przyzwyczaić na nowo przede wszystkim mięśnie, ścięgna i stawy do wzmożonego wysiłku. Drugi tydzień pobiegaj to samo, ale codziennie. Później już sam zobaczysz jak się będziesz czuł. Udanego powrotu!
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
wykastrowany kot
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 50 min
Właśnie nidawno wróciłem zbiegu.Biegłem przez 50 min.Czuję się bardzo dobrze,niespodziewałem się że organizm będzie jeszcze coś pamiętał po tej przerwie.Ba,mógłbym jeszcze spokojnie biec z30min.Ale moje pytanie jest też takie czy zmieniać czasy biegowe treningu na spalenie tkanki tłuszczowej(npjeden dzień50min, drugi 60min i znowu 50min.
-
- Zaprawiony W Bojach
4 kg nadwagi po zimowej przerwie zdarza się, i to nie rzadko, nawet zawodnikom z klubów. Na pewno rozsądniej byłoby przed akcentami wrócić do BMI przed przerwą. Mniejsze ryzyko kontuzji. Wydaje mi się, że podczas pierwszego okresu rozbiegania problem powinien zniknąć. No chyba, że masz za blisko do lodówki..
???

Pozdrawiam!
wykastrowany kot
wykastrowany kot
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
Witam...
Podpinam się nieco pod temat bo mam podobny problemik
- Chciałbym powrócić do treningów po przerwie ponad miesięcznej...
Jestem raczej średniakiem z lekką nadwagą... (BMI=26,8)
Zastanawiam się czy biegać tlenowo dłuższe dłuższe biegi (około 10km) aby zbić trochę wagi, czy normalnie jechać z planem treningowym (na 1500m) a waga "sama zjedzie" ?

Podpinam się nieco pod temat bo mam podobny problemik

- Chciałbym powrócić do treningów po przerwie ponad miesięcznej...
Jestem raczej średniakiem z lekką nadwagą... (BMI=26,8)
Zastanawiam się czy biegać tlenowo dłuższe dłuższe biegi (około 10km) aby zbić trochę wagi, czy normalnie jechać z planem treningowym (na 1500m) a waga "sama zjedzie" ?

-
- Zaprawiony W Bojach
Panowie, pobiegajcie jakiś czas spokojnie. Ostry plan treningowy zaraz po przerwie może przyprawić o kontuzję.
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
wykastrowany kot
- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:34
- Życiówka w maratonie: 2:43
- Kontakt: