Czy to podróbki?
- Nawrócony
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam,
to mój pierwszy post na forum i mam nadzieje, ze zagoszcze tu na dłużej:-)
potrzebuje buty z jak najlepsza amortyzacja, gdyz w miejscu gdzie aktualnie mieszkam jedyna dostepna (realnie) dla mnie trasa biegowa to trasa betonowo-asfaltowa.
Waze 65-70kg i srednio biegam 40-50k/tydzien.
Pochodziłem po sklepach i w okolicach 300 zl przekonałem sie do:
Asiscis gel stratus 2 tn848
Po powrocie do domu znalazlem na allegro te buty za 170 zł, a ponieważ jestem bardzo słabo zorienotwany w świecie sprzętu sportowego wiec chciałem zapytac czy w tym serwisie aukcyjnym zdarzaja sie podróbki butów biegowych (niekoniecznie tylko tej marki) ?
Link:
http://allegro.pl/buty-gel-stratus-2-as ... 25408.html
BtW co myslicie o takich asicsach biorac pod uwagę, że potrzebuje buty z jak najlepszą amortyzacja na betonoasfalt?
Pozdrawiam!
to mój pierwszy post na forum i mam nadzieje, ze zagoszcze tu na dłużej:-)
potrzebuje buty z jak najlepsza amortyzacja, gdyz w miejscu gdzie aktualnie mieszkam jedyna dostepna (realnie) dla mnie trasa biegowa to trasa betonowo-asfaltowa.
Waze 65-70kg i srednio biegam 40-50k/tydzien.
Pochodziłem po sklepach i w okolicach 300 zl przekonałem sie do:
Asiscis gel stratus 2 tn848
Po powrocie do domu znalazlem na allegro te buty za 170 zł, a ponieważ jestem bardzo słabo zorienotwany w świecie sprzętu sportowego wiec chciałem zapytac czy w tym serwisie aukcyjnym zdarzaja sie podróbki butów biegowych (niekoniecznie tylko tej marki) ?
Link:
http://allegro.pl/buty-gel-stratus-2-as ... 25408.html
BtW co myslicie o takich asicsach biorac pod uwagę, że potrzebuje buty z jak najlepszą amortyzacja na betonoasfalt?
Pozdrawiam!
Czyńmy dobro.
Dobro wraca.
Dobro wraca.
-
- Zaprawiony W Bojach
Ważąc niecałe 70kg nie potrzebujesz butów z jak największą amortyzacją - chyba, że masz jakieś problemy ze stawami skokowymi, kolanowymi, coś?
-
- Zaprawiony W Bojach
Tak niska cena jest spowodowana tym chyba, że to model stratus2, a teraz w sklepach sa już stratus4, czyli ten z aukcji jest z przed paru lat. Co do oryginalności, skoro człowiek daje gwarancję 24 miesiące, jakieś paragony i inne świstki to raczej są oryginalne. I daje gwarancję zwrotu do 10 dni, co też nie jest bez znaczenia.
Tylko Prawda jest ciekawa - J. Mackiewicz
- Nawrócony
- Rozgrzewający Się
Dziekuje za szybkie zainteresowanie tematem!:-)
co do amortyzacji to potrzebuje sporej - raz, ze do tej pory zwyklem biegac po polach i po bieganiu po wszystkim co twardsze czyli asfalt i wszystko co w góre (beton) odczuwam dyskomfort, a teraz mam mozliwosc bieganie tylko po trasie chodnik-asfalt -dwa, ze moje kolana ze wzgledu na sporty uparawiane jako dzieciak przez wiele lat nie są pierwszej jakosci wiec mam troche na ich punkcie bzika.
Czy w takim przypadku myslicie ze te asicsy beda dla mnie ok?
Pozdrawiam!
co do amortyzacji to potrzebuje sporej - raz, ze do tej pory zwyklem biegac po polach i po bieganiu po wszystkim co twardsze czyli asfalt i wszystko co w góre (beton) odczuwam dyskomfort, a teraz mam mozliwosc bieganie tylko po trasie chodnik-asfalt -dwa, ze moje kolana ze wzgledu na sporty uparawiane jako dzieciak przez wiele lat nie są pierwszej jakosci wiec mam troche na ich punkcie bzika.
Czy w takim przypadku myslicie ze te asicsy beda dla mnie ok?
Pozdrawiam!
Czyńmy dobro.
Dobro wraca.
Dobro wraca.
- Shoegazer91
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 00:39:30
- Życiówka w maratonie: 03:21:34
Waze jak Ty, 67-70kg, troche supinuje, biegam glownie po asfalcie. Kupilem stratusy 2 miesiace temu i bardzo sobie chwale. Sa bardzo dobre na asfalt, bardzo komfortowo mi sie w nich biega. polecam, tym bardziej za ta cene.
10km: 00:39:30 (maj 2013
Półmaraton: 01:32:50 (lipiec 2013, trening)
Maraton : 03:21:34 (sierpień 2013)
Cele: maj 2015 10km <38min
Półmaraton: 01:32:50 (lipiec 2013, trening)
Maraton : 03:21:34 (sierpień 2013)
Cele: maj 2015 10km <38min
- miocki
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 40'
- Życiówka w maratonie: 3:11
Tak się składa, że mam Stratusy kupione od tego właśnie sprzedawcy 2 tygodnie temu. Sprzedawca jest w porządku, towar jak najbardziej też.
Kupiłem je sobie trochę na zapas, bo biegam w takich samych od ponad półtora roku i przy ok. 1600 km przebiegu nadal są w świetnym stanie (malutkie przetarcie siateczki na pięcie, podeszwa lekko wytarta na śródstopiu, amortyzacja siadła minimalnie). Mam stopę neutralną, ważę w granicach 70-75 kg i potwierdzam zdanie poprzednika, że przy tej wadze superamortyzacja nie jest potrzebna - a Stratusy mają raczej przeciętną (w porównaniu do nich w Nike Vomero +4 biega się jak na poduszkach).
Są lekkie jak na but treningowy i sprzyjają mniej kontuzjogennemu wybiciu ze śródstopia. Biegam w nich głównie po betonie i asfalcie, ale zdarzało się po lesie i drogach szutrowych. Nigdy mnie nie obtarły, nawet po maratonie.
Jeśli piszesz, że przymierzałeś je w sklepie i leżały dobrze, bierz śmiało - za tę cenę nie znajdziesz lepszych butów.
Pozdrawiam,
M
PS
Tu jest recenzja, z którą się w pełni zgadzam:
http://www.treningbiegacza.pl/pawel-wys ... duy-deszcz
Kupiłem je sobie trochę na zapas, bo biegam w takich samych od ponad półtora roku i przy ok. 1600 km przebiegu nadal są w świetnym stanie (malutkie przetarcie siateczki na pięcie, podeszwa lekko wytarta na śródstopiu, amortyzacja siadła minimalnie). Mam stopę neutralną, ważę w granicach 70-75 kg i potwierdzam zdanie poprzednika, że przy tej wadze superamortyzacja nie jest potrzebna - a Stratusy mają raczej przeciętną (w porównaniu do nich w Nike Vomero +4 biega się jak na poduszkach).
Są lekkie jak na but treningowy i sprzyjają mniej kontuzjogennemu wybiciu ze śródstopia. Biegam w nich głównie po betonie i asfalcie, ale zdarzało się po lesie i drogach szutrowych. Nigdy mnie nie obtarły, nawet po maratonie.
Jeśli piszesz, że przymierzałeś je w sklepie i leżały dobrze, bierz śmiało - za tę cenę nie znajdziesz lepszych butów.
Pozdrawiam,
M
PS
Tu jest recenzja, z którą się w pełni zgadzam:
http://www.treningbiegacza.pl/pawel-wys ... duy-deszcz
- rafi-rafi
- Rozgrzewający Się
a ja mam pytanie:
czy różnica między asics stratus 2 i asics stratus 4
dotyczy tylko i wyłącznie wydania ich w nowym sezonie w nowej kolorystyce czy
jest jakas nowa, lepsza technologia, system cokolwiek?
inaczej czy w stratusach 4 placimy tylko za nowa linie starych butów czy za cos jeszcze?
czy różnica między asics stratus 2 i asics stratus 4
dotyczy tylko i wyłącznie wydania ich w nowym sezonie w nowej kolorystyce czy
jest jakas nowa, lepsza technologia, system cokolwiek?
inaczej czy w stratusach 4 placimy tylko za nowa linie starych butów czy za cos jeszcze?
Poprostu biegam.
- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:34
- Życiówka w maratonie: 2:43
- Kontakt:
Różnica jest - zupełnie inna podeszwa. 4 waży więcej niż 2 o 5g. No i 4 jest trochę inaczej wykonana na górze tzn mniej siateczki, więcej wzmocnienia.
Ale ja sobie 2 chwalę jest nawet test na www.treningbiegacza.pl . Warto przeczytać. Za taką cenę warto kupić 2 bo po co przepłacać
Ale ja sobie 2 chwalę jest nawet test na www.treningbiegacza.pl . Warto przeczytać. Za taką cenę warto kupić 2 bo po co przepłacać

- Nawrócony
- Rozgrzewający Się
Na wstępie dziękuje za zainteresowanie moim tematem.
Naprawdę wiele na tym forum można się dowiedzieć.
Mam nadzieję, że w miarę pogłębiania mojej wiedzy tu, też bedę się mógł nią tutaj kiedyś podzielić.
Do rzeczy.
Zdecyduje się chyba na stratusy 3 bo są również w dobrej cenie.
Mam jeszcze 4 pytania:
3. Mierzyłem Nike z którejś lini zoom z wypełnieniem gazowym i przyznam, że choć w sklepie (Intersport) droższę od stratusów to wydaję mi się, wygodniejsze i lżejsze, więc:
jak sie do tych stratusów (2 lub3) z wypełnieniem żelowym pod względem:
a) zaawansowania technologicznego i chrony stawów
b) wytrzymałości (trwałości)
maja Nike z wypełnieniem gazowym "zoom" albo "vomero" jesli tak to jakie modele Nike zamiast takich stratusów polecacie?
2. czy te buty (asics stratus 2 lub 3) są tylko dla zdecydowanie supinujących czy nadają się dla neutrala jakim jestem?
W sklepie, powiedziano mi, że dla neutreala są ok, a na stronce frirmowej Asics'a są one wyświetlane zarówno w kategorii neutral jak i kategorii "poniżej neutral".
3. jak w "asicsowej hierarchi" mają się asics 1150, które też mierzyłem, są lepsze? gorsze od stratusów?
4. czy numeracja we wszystkich liniach i modelach Asics jest stała i taka sama tzn. czy jeśli w stratusach 2 odpowiadał mi numer 45 to czy mogę kupić w ciemno, bez mierzenia stratusy 3 w sieci, także numer 45, mając pewność, że będzie tak samo leżał?
Dziękuję za pomoc.
Trochę dużo tych pytań, ale proszę o wyrozumiałość. Mam nieodparty głód wiedzy w tym temacie.
Pozdrawiam.
Naprawdę wiele na tym forum można się dowiedzieć.
Mam nadzieję, że w miarę pogłębiania mojej wiedzy tu, też bedę się mógł nią tutaj kiedyś podzielić.
Do rzeczy.
Zdecyduje się chyba na stratusy 3 bo są również w dobrej cenie.
Mam jeszcze 4 pytania:
3. Mierzyłem Nike z którejś lini zoom z wypełnieniem gazowym i przyznam, że choć w sklepie (Intersport) droższę od stratusów to wydaję mi się, wygodniejsze i lżejsze, więc:
jak sie do tych stratusów (2 lub3) z wypełnieniem żelowym pod względem:
a) zaawansowania technologicznego i chrony stawów
b) wytrzymałości (trwałości)
maja Nike z wypełnieniem gazowym "zoom" albo "vomero" jesli tak to jakie modele Nike zamiast takich stratusów polecacie?
2. czy te buty (asics stratus 2 lub 3) są tylko dla zdecydowanie supinujących czy nadają się dla neutrala jakim jestem?
W sklepie, powiedziano mi, że dla neutreala są ok, a na stronce frirmowej Asics'a są one wyświetlane zarówno w kategorii neutral jak i kategorii "poniżej neutral".
3. jak w "asicsowej hierarchi" mają się asics 1150, które też mierzyłem, są lepsze? gorsze od stratusów?
4. czy numeracja we wszystkich liniach i modelach Asics jest stała i taka sama tzn. czy jeśli w stratusach 2 odpowiadał mi numer 45 to czy mogę kupić w ciemno, bez mierzenia stratusy 3 w sieci, także numer 45, mając pewność, że będzie tak samo leżał?
Dziękuję za pomoc.
Trochę dużo tych pytań, ale proszę o wyrozumiałość. Mam nieodparty głód wiedzy w tym temacie.
Pozdrawiam.
Czyńmy dobro.
Dobro wraca.
Dobro wraca.
- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:34
- Życiówka w maratonie: 2:43
- Kontakt:
1) Amortyzacja w Stratusach sprawuje się rewelacyjnie do 75kg. Trwałość amortyzacji szacuje się jak to w butach biegowych na 800-1200km.
Wypełnienie gazowe nazywa się w pełni Air. Vomero nie polecam bo moim zdaniem ten but jest niebezpieczny dla biegaczy, a dlaczego? A no jest taki miękki, że dużo traci na stabilności... Z linii Nike polecam śmiało Nike Air Pegasus.
2) Istnieje podział butów do biegania dla pronatorów oraz neutralnych+supinujących Także śmiało możesz brać buty dla neutrala - one są dla Ciebie.
3) Asics Gel 1150 są to buty dla lekkich pronatorów [posiadają system DuoMax]. Ja odradzam buty z tym systemem dla neutrala, a tym bardziej supinatora bo dodatkowa stabilizacja jest Ci po prostu zbędna.
4) Numeracja opiera się na długości wkładki dlatego spokojnie możesz brać buta bez zbędnego ryzyka. Dla pewności możesz sobie zmierzyć i się upewnić
Pozdrawiam
Wypełnienie gazowe nazywa się w pełni Air. Vomero nie polecam bo moim zdaniem ten but jest niebezpieczny dla biegaczy, a dlaczego? A no jest taki miękki, że dużo traci na stabilności... Z linii Nike polecam śmiało Nike Air Pegasus.
2) Istnieje podział butów do biegania dla pronatorów oraz neutralnych+supinujących Także śmiało możesz brać buty dla neutrala - one są dla Ciebie.
3) Asics Gel 1150 są to buty dla lekkich pronatorów [posiadają system DuoMax]. Ja odradzam buty z tym systemem dla neutrala, a tym bardziej supinatora bo dodatkowa stabilizacja jest Ci po prostu zbędna.
4) Numeracja opiera się na długości wkładki dlatego spokojnie możesz brać buta bez zbędnego ryzyka. Dla pewności możesz sobie zmierzyć i się upewnić

Pozdrawiam
- Nawrócony
- Rozgrzewający Się
Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
Jeszcze raz forum i forumowicze zrobili na mnie dobre wrażenie:-)
Jeśli ktoś ma jeszcze sugestie/uwagi/wskazówki w omawianym temacie lub dotyczące omawianych modeli butów to zachęcam do wypowiedzi:-)
Jeszcze raz forum i forumowicze zrobili na mnie dobre wrażenie:-)
Jeśli ktoś ma jeszcze sugestie/uwagi/wskazówki w omawianym temacie lub dotyczące omawianych modeli butów to zachęcam do wypowiedzi:-)
Czyńmy dobro.
Dobro wraca.
Dobro wraca.
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 39:52
- Życiówka w maratonie: 3:50
To ja się podepnę pod posta i zapytam czy inni biegacze też mają problemy z kontuzjami biegając w Nike Vomero? W moim przypadku w przeciągu pół roku mam już piątą kontuzję kostki/pięty(za każdym razem inne miejsce) Biegając z Asicsach nie miałem w ogóle problemu z kostkami. Czy stabilizacja w Vomero jest aż tak beznadziejna?
-
- Rozgrzewający Się
Witam wszystkich serdecznie!
Nazwa tematu wydawała mi się najbardziej trafna do zadania pewnego pytania, tak bez tworzenia nowych tematów. Czy często spotykacie się z podróbkami butów Asics? Przeglądam sobie różne strony w poszukiwaniu swoich pierwszych Nimbusów, i zauważyłem na Allegro taką aukcję: http://allegro.pl/asics-gel-nimbus-15-r ... 25369.html . Pomyslałem - biore! Stówa (albo i więcej) na ulicy nie leży... ale zaraz, zaraz, to Allegro!
Także bać się, że kupię podróbę po okazyjnej cenie, czy brać w ciemno?
Nazwa tematu wydawała mi się najbardziej trafna do zadania pewnego pytania, tak bez tworzenia nowych tematów. Czy często spotykacie się z podróbkami butów Asics? Przeglądam sobie różne strony w poszukiwaniu swoich pierwszych Nimbusów, i zauważyłem na Allegro taką aukcję: http://allegro.pl/asics-gel-nimbus-15-r ... 25369.html . Pomyslałem - biore! Stówa (albo i więcej) na ulicy nie leży... ale zaraz, zaraz, to Allegro!