Kiedy odpoczynek i czy potrzebny?
- krasnoludek6
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: <40
- Życiówka w maratonie: 3:27
Witam mam taki dylemat kiedy odpoczynek i czy jest mi potrzebny?
Biegam jakies pol roku [6 miesiecy] okolo
Wczesniej bylem aktywny fizycznie lecz nigdy nie biegalem bylo wszystko plywanie ,duzo jazdy na rowerku,piesze wedrowki,pilka nozna 2 razy w tygodniu po 1,5 h i jeszcze inne mniej wazne zajecia
Postanowilem biegac ,chcialem zrealizowac dwa cele: waga ponizej 70kg i przebiec 10 kilometrow ponizej 50 minut-- oba cele sa zrealizowane
Dodam ,ze nigdy wczesniej nie udawalo sie mi przebiec w ciagu 3km ,bylem zawodnikiem przez 12 lat [pilka nozna] inny charakter aktywnosci fizycznej
mialem wyniki na 100 metrow 11.2 i na 1km 2,40
Obeznie chcialbym pobiec w maratonie we wroclawiu ,mysle o tym czy robic jakas przerwe w tym nowym roku czy trenowac dalej,wiem dlugo napisalem .Zrobilem tak by byl jasniejszy obraz ,lepiej jak ktos z boku popatrzy i podpowie ,moge dodac pozniej jak wyglada moj trening,pozdrawiam
Biegam jakies pol roku [6 miesiecy] okolo
Wczesniej bylem aktywny fizycznie lecz nigdy nie biegalem bylo wszystko plywanie ,duzo jazdy na rowerku,piesze wedrowki,pilka nozna 2 razy w tygodniu po 1,5 h i jeszcze inne mniej wazne zajecia
Postanowilem biegac ,chcialem zrealizowac dwa cele: waga ponizej 70kg i przebiec 10 kilometrow ponizej 50 minut-- oba cele sa zrealizowane
Dodam ,ze nigdy wczesniej nie udawalo sie mi przebiec w ciagu 3km ,bylem zawodnikiem przez 12 lat [pilka nozna] inny charakter aktywnosci fizycznej
mialem wyniki na 100 metrow 11.2 i na 1km 2,40
Obeznie chcialbym pobiec w maratonie we wroclawiu ,mysle o tym czy robic jakas przerwe w tym nowym roku czy trenowac dalej,wiem dlugo napisalem .Zrobilem tak by byl jasniejszy obraz ,lepiej jak ktos z boku popatrzy i podpowie ,moge dodac pozniej jak wyglada moj trening,pozdrawiam
- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:34
- Życiówka w maratonie: 2:43
- Kontakt:
- krasnoludek6
- Zaprawiony W Bojach
nie czuje ,ale dopiero zaczolem biegac i tak wszystkiego nie wiem i pewnie nigdy nie bede wiedzial,,,bieganiem nie jestem zmeczony wrecz przeciwnie caly czas mnie ciagnie dlatego wolw jak ktos z wiekszym doswiadczeniem mi podpowie
- krasnoludek6
- Zaprawiony W Bojach
a co z teoria ze po odpoczynku bedzie najpierw spadek formy a pozniej polepszenie np wynikow na 10km czy tez innych
- krasnoludek6
- Zaprawiony W Bojach
tak rozumiem zjawisko fizjologiczne superkompresji,ale pytam o przerwe taka 2 -4 tygodnie czy juz i czy wogule.
Pytanie to zadaje dlatego by byly jakies postepy ,bo radosc z biegania posiadam caly czas
Pytanie to zadaje dlatego by byly jakies postepy ,bo radosc z biegania posiadam caly czas
- krasnoludek6
- Zaprawiony W Bojach
postanowilem zrobic przerwe dokladnie w lutym na 10 dni podczas przerwy funduje sobie zabiegi fizykalne wszystkie na nogi i jeden na calosc ustroju ,napewno bedzie roztrenowanie ,ale tym sie niemartwie powoli dojde do tego co mam teraz i oczywiscie juz wtedy zaczne powazne przygotowania do maratonu we wroclawiu,,pozdrawiam