Coraz gorszy czas na 1km

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
gajtas1
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witajcie, mam problem w czerwcu miałem na 1km 3,29sek. W ostatnim tygodniu września 3,37sek a dzisiaj 4,00sek. Niewiem co jest nie tak bardzo was proszę o pomoc, nie wiem co robię źle cały czas czymam się treningów, rozgrzewam się, rozciągam a tu brak efektów. Bardzo was proszę o pomoc i podrzucam mój plan:

każdy trening robie w takie dni,że się nie łączą ze sobą:
Poniedziałek-1600m truchtania, 3x 800m biegu,7x100m sprintu,800m truchtania
środa:1600m truchtania, 2x2800m spokojnego biegu
piątek:1600m truchtania, 3x 400m sprint,5x50m sprint,800m truchtania
wtorek,czwartek-taksji boks(zawsze pod koniec treningu jest obwodów)

Przed treningiem się rozgrzewam, rozciągam się przed w trakcie i po treningu.

Plan ten ma mi pomóc w wykonaniu jak najlepszego czasu na 1000m i 50m mam na to jakieś 2 miesiące.
PKO
Awatar użytkownika
krasnoludek6
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: <40
Życiówka w maratonie: 3:27

Nieprzeczytany post

ja kolego mam podobna uwage ale weszystko zmienia sie tez z temperatura ,podlozem[zima snieg]--a moze zrob tak przed testem odpocznij dwa dnii wtedy test przeprowadz. Dodam ,ze ja biegam dopiero 5 miesiecy i czasy spadaja a podnosi sie tetno oczywiscie biega mi sie dobrze.
gajtas1
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Generalnie staram się o przyjęcie mnie do straży pożarnej i przed chwilą wyczytałem taką informację na stronie komendy:

" W okresie zimowym zamiast biegu na 50 m wprowadza się bieg zygzakiem (koperta), zamiast biegu na 1 000 m wprowadza się ćwiczenie wytrzymałościowe pod nazwą 'delfin'.

a. bieg zygzakiem (koperta).

Próba polega na trzykrotnym przebiegnięciu przez ćwiczącego, pomiędzy tyczkami rozstawionymi na środku i rogach prostokąta o wymiarach 3x5 m. Po każdym przebiegnięciu krótkiego odcinka (3m) należy pokonać odcinek dłuższy, obiegając tyczkę środkową. Oceniający włącza czasomierz na komendę 'start', a zatrzymuje po trzykrotnym przebiegnięciu przez ćwiczącego, pomiędzy tyczkami i osiągnięciu linii mety.

b. ćwiczenie wytrzymałościowe 'DELFIN'.

Próba polega na wielokrotnym powtarzaniu cyklu następujących po sobie pozycji gimnastycznych, wykonywanych w czasie jednej minuty. Ćwiczący przyjmuje postawę zasadniczą, następnie wykonuje przysiad podparty z przysiadu podpartego wykonuje wyrzut nóg w tył do podporu w leżeniu przodem z podporu leżąc przodem powraca do przysiadu podpartego, a następnie do postawy zasadniczej. Oceniający wymienia kolejną liczbę zaliczonych układów. Jeżeli kontrolowany wykona ćwiczenie niezgodne z opisem (np. nie powróci do postawy zasadniczej), oceniający powtarza ostatnia liczbę zaliczonych układów. Oceniający włącza czasomierz na komendę „Ćwicz" i zatrzymuje po upływie 1 minuty podając jednocześnie komendę „dość".

1. Próba wydolnościowa - zmodyfikowana metoda harwardzka ("Harvard Step-up Test")

Wyposażenie:

§ stopień o wysokości 30 cm - dla kobiet,

§ stopień o wysokości 40 cm - dla mężczyzn,

§ stoper,

§ metronom.

Wykonanie próby:

§ badanie przeprowadza się w stroju gimnastycznym,

§ metronom nastawia się na 120 uderzeń na minutę,

§ czas trwania pełnego ćwiczenia:

§ 4 minuty dla kobiet,

§ 5 minut dla mężczyzn.

W ciągu podanego czasu badany wchodzi na stopień w tempie 30 razy w ciągu 1 minuty. Na hasło "raz" (pierwszy takt metronomu) badany stawia swą lewą stopę na stopniu, na hasło "dwa" (drugi takt metronomu) dostawia prawą stopę do lewej (na stopień) przy całkowitym wyproście w stawach kolanowych i biodrowym, na hasło "trzy" (trzeci takt metronomu) stawia lewą stopę na podłodze, a na hasło "cztery" (czwarty takt metronomu) prawą stopę dostawia do stopy lewej (na podłogę), przyjmując postawę zasadniczą.

Czas trwania jednego cyklu wynosi 2 sekundy. Po upływie czasu trwania pełnego ćwiczenia badany siada na krześle, a osoba prowadząca badania wykonuje pomiar częstości tętna przez 30 sekund, począwszy od 1 min po zakończeniu próby, następnie od 2 min oraz od 4 min (3 pomiary przez 30 s). Wskaźnik sprawności FI stanowi iloczyn czasu pracy w sekundach x 100 i pomnożonej przez 2 sumy trzech pomiarów tętna. "

I mam pytanie jak najlepiej przygotować się do tych konkurencji biegać tak jak mam to w planie czy lepiej długodystansówki ale wolniejszym tempem??
tomsax
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Kolego jeśli chodzi o test wydolnościowy - to nie masz się czego obawiać bo nie ma za to punktów. A skoro biegasz to wydolność masz nie najgorszą. Co do biegania na 1000m to popracuj nad taktyką - zastanów się czy chcesz pobiec 1000m stałym równym tempem, czy też zacząć wolniej i rozpędzać się aż do końca? Ja na twoim miejscu dołożyłbym do tygodniowego treningu jakiś jeden dłuższy bieg - 8-10km. Jeśli chodzi natomiast o 50m, to tutaj najwięcej mozesz stracić lub zyskać. Niby jest to "tylko 50m" ale co z tego jak na 1000m zrobisz 3.10 jak na 50 "polegniesz" z czasem 8 sek. Popracuj nad siłą biegową i nie przejmuj się za bardzo tylko 1000m.
Pozdr. dla przyszłego strażaka :oczko:
gajtas1
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Właśnie chodzi o to ,że ta wydolnośćiówka o której wyżej napisałem jest na punkty. Zamiast biegania będę miał te 3 testy delfin,kopertę i test harvarda.
Awatar użytkownika
Pawełek94
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Moim skromnym zdaniem może jesteś po prostu zmęczony . Przecież teraz jest zima są zmiany temperatury to też może być powód.
1km-2min.54sec.
Rób to co kochasz!!!.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ