Może to być zarówno miesien gruszkowaty, jak i nerw kulszowy/ właściwie tylko badanie mogłoby wyjaśnić problem. Czasami podobne objawy daje tez zablokowanie stawu krzyżowo- biodrowego.bulbon pisze:A ja mam taki problem:
Biegam nieco ponad rok, trzy razy w tygodniu, ostatnio po ok 10 km.
Od jakichś trzech miesięcy, po rozciąganiu które robię po każdym treningu, czuję ból w okolicy lewego biodra, trochę z zewnątrz i z tyłu, mniej więcej w miejscu w którym zazwyczaj robi się zastrzyki tylko bardziej z boku.
Po rozciąganiu ten ból potrafi być dość dotkliwy, czuję go zwłaszcza przy podnoszeniu nogi do góry albo gdy chcę zrobić skłon przy prostych nogach - tą bolącą muszę ugiąć, nie da się inaczej. Potem ból mija i do następnego biegania jest ok, czasem trochę pobolewa. W trakcie biegu też raczej go nie czuję, chyba ze zrobię dłuższą trasę (ok 15km), wtedy zaczynam czuć ból przy unoszeniu nogi/uda do góry.
Czy mogłaby Pani mi poradzić? Co robić z tym fantem?
Pozdrawiam.
Możesz zacząć od lekkiego rozciagania- jeśli będzie dawało większe odczucia bólowe, to zezygnuj z tego. Wtedy moze oznaczać nerw. Najlepiej byłoby jeśli ból nie przejdzie w ciagu kilku dni- udać się do lekarza lub fizjoterapeuty. Jeśi nerw- to moze być usidlenie gdzieś po drodze, albo problem w odcinku lędźwiowym, m. gruszkowaty- wtedy terapia manualna- rozluxnianie, rozciaganie, staw krzyzowo- biodrowy0 odblokowanie