Witam,
Po wrześniowym maratonie pojawiły się objawy jak w przypadku kolana biegacza. Po 2-3km biegu pojawia się ból po prawej stronie (prawego) kolana. Jeśli nie przerwę biegu, ból robi się impulsywny i w pewnym momencie "ścina mnie" z nóg. Naczytałem się trochę o tym w Internecie i niestety nie brzmi to optymistycznie. Muszę zacząć działać! Dlatego proszę o kilka wskazówek...
1. Szukam dobrego ortopedy (od urazów sportowych) we Wrocławiu.
2. Równie istotne - jakie wyniki badań powinienem posiadać przed wizytą?
Pytam o to, ponieważ jestem w trudnej sytuacji finansowej i nie stać mnie na kilka wizyt, więc chciałbym załatwić możliwie najwięcej w trakcie pierwszej wizyty. (Mam kilka wyników komputerowych badań wykonanych we wrześniu m.in. kręgosłupa, stóp).
Będę wdzięczny za odpowiedź,
Prawd. kolano biegacza. Szukam dobrego ortopedy we Wrocławiu
-
- Ekspert/fizjoterapia
- Życiówka na 10k: 40:30
- Życiówka w maratonie: 3:20
- Kontakt:
lekarza nie znam. ale badania to najbardziej USG
http://www.ortoreh.pl
"Droga jest celem"
"Droga jest celem"
- lejek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 45:18
- Życiówka w maratonie: brak
Cześć Ewo,
a co jeśli USG nic nie wykazuje (cytując lekarza: "kolano jest czyste"), a kolano czuć w czasie biegu (szczególnie na śliskiej nawierzchni)?
Zalecasz wizytę u fizjoterapeuty (mam już trochę dość "ortopedów")? Możesz kogoś polecić w Krakowie?
Pozdrawiam serdecznie,
Lejek
a co jeśli USG nic nie wykazuje (cytując lekarza: "kolano jest czyste"), a kolano czuć w czasie biegu (szczególnie na śliskiej nawierzchni)?
Zalecasz wizytę u fizjoterapeuty (mam już trochę dość "ortopedów")? Możesz kogoś polecić w Krakowie?
Pozdrawiam serdecznie,
Lejek
-
- Wyga
Spróbuję zrobić USG, może się uda przed wizytą.
"Na pewno powinieneś zrobić rtg kolana i dobre USG, dobre - bo większość wykonywanych usg stawów mało wnosi, najwięcej danych dostarcza rezonans, ale jest drogi i zwykle nie zaczyna się diagnostyki od tego - inna sprawa, że jak to zrobisz to sprawa diagnostyki będzie w zasadzie zamknięta."
Wiadomo, kwestia leczenia to już inna sprawa.
Pozdrawiam,
Znajomy Specjalista chirurg, ortopeda traumatolog, napisał mi tak:lejek pisze: a co jeśli USG nic nie wykazuje (cytując lekarza: "kolano jest czyste"), a kolano czuć w czasie biegu (szczególnie na śliskiej nawierzchni)?
"Na pewno powinieneś zrobić rtg kolana i dobre USG, dobre - bo większość wykonywanych usg stawów mało wnosi, najwięcej danych dostarcza rezonans, ale jest drogi i zwykle nie zaczyna się diagnostyki od tego - inna sprawa, że jak to zrobisz to sprawa diagnostyki będzie w zasadzie zamknięta."
Wiadomo, kwestia leczenia to już inna sprawa.
Pozdrawiam,
-
- Ekspert/fizjoterapia
- Życiówka na 10k: 40:30
- Życiówka w maratonie: 3:20
- Kontakt:
Tak naprawdę najważniejsze jest badanie kliniczne- tzn ręczne badanie lekarza. Wtedy mniej więcej lekarz wie co może być i w zależnosci od tego kieruje na badania np. boczne przyparcie rzepki- RTG, ale jeśli podejrzewa uszkodzenie chrząstki to też MRI, jeśli problemy tkanek miekkich to usg itd.lejek pisze:Cześć Ewo,
Pozdrawiam serdecznie,
Lejek
Jak w usg nic nie ma to trzeba szukac klinicznie. Nie zawsze jest to uszkodzenie struktury, czasami zmiany biomechaniczne pociagające za sobą np wklinowanie tkanek miękkich
http://www.ortoreh.pl
"Droga jest celem"
"Droga jest celem"
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Ja poleciłbym dobrego fizjoterapeute w pierwszej kolejności. Być może to wina złego obuwia, przeciążenie albo zaburzenia w obrębie innych okolic, które w wyniku kompensacji dają dolegliwości bólowe w okolicy kolana. We Wrocławiu jest kilku niezłych fizjoterapeutów.
Co do lekarza - jeśli już się zdecydujesz to najlepiej jeśli zrobisz badania te które zaleci Ci lekarz na pierwszej wizycie. RTG i USG to pewien standard, aczkolwiek niezawsze potrzebny. Polecałbym Klinike Ortopedii na Borowskiej. dr Dragan dość dobrą opinią się cieszy wśród pacjentów we Wrocławiu.
Typowa klinika dla sportowców to naprzykład Rehasport Clinic w Poznaniu. Wizyta tam to koszt około 80-180zl ( w zalezności czy lekarz czy fizjoterapeuta ), aczkolwiek mają tam kilku specjalistów i zajmują się najbardziej zanymi sportowcami w Polsce.
Pozdrawiam
Co do lekarza - jeśli już się zdecydujesz to najlepiej jeśli zrobisz badania te które zaleci Ci lekarz na pierwszej wizycie. RTG i USG to pewien standard, aczkolwiek niezawsze potrzebny. Polecałbym Klinike Ortopedii na Borowskiej. dr Dragan dość dobrą opinią się cieszy wśród pacjentów we Wrocławiu.
Typowa klinika dla sportowców to naprzykład Rehasport Clinic w Poznaniu. Wizyta tam to koszt około 80-180zl ( w zalezności czy lekarz czy fizjoterapeuta ), aczkolwiek mają tam kilku specjalistów i zajmują się najbardziej zanymi sportowcami w Polsce.
Pozdrawiam
Nazywam się Kamil Kędzierski
"Jeśli paść to przynajmniej po walce..."
"Jeśli paść to przynajmniej po walce..."