Zwiększenie masy

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Paw3l
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć!
Dużo biegam, mam 14 lat, wzrost 179cm, a waga chyba 60kg (muszę zmieżyć, jutro podam dokładną).
Jestem dość szczupły i chce się zabezpieczyć na przyszłość. Ponieważ po treningach (po 1 roku), nie widzę żebym się mocno pocił, lecz minimalnie i to wszystko wchłania podkoszulek.
Chcę abyście ocenili mój jadłospis, powiedzieli co mam wiecej jeść i takie tam, zeby miec co palić podczas biegu:
Dzisiaj:
plusszz multiwitamina i minerały
jajecznica + chleb
gołąbki + ziemniaki
2x kawałek ciasta
3 jabłka
krokiet
ok 1,5 litra wody lub wiecej (czesto pije dużo herbaty goracej)

Wydaję mi się że jest to mało dla mnie, bo jestem młody, ćwicze dużo i powinienem przybierac na masie troche.
Licze na pomoc.
Pozdro, Paw3ł :)

Obrazek
PKO
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W twoim wieku i przy twojej metce możesz jeść na co masz ochotę, tylko bardziej pożywne rzeczy jedz a unikaj cukrów przetworzonych, ale nie omijaj...

pozdro
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
mariusz k
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

W twoim wieku nie powinieneś się raczej przejmować niską wagą, z czasem nabierzesz nieco masy. A podstawa odnośnie odżywiania to staraj się jeść zdrowo i tyle.
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Paw3l pisze:Cześć!
Dużo biegam, mam 14 lat, wzrost 179cm, a waga chyba 60kg (muszę zmieżyć, jutro podam dokładną).
Jestem dość szczupły i chce się zabezpieczyć na przyszłość. Ponieważ po treningach (po 1 roku), nie widzę żebym się mocno pocił, lecz minimalnie i to wszystko wchłania podkoszulek.
Chcę abyście ocenili mój jadłospis, powiedzieli co mam wiecej jeść i takie tam, zeby miec co palić podczas biegu:
Dzisiaj:
plusszz multiwitamina i minerały
jajecznica + chleb
gołąbki + ziemniaki
2x kawałek ciasta
3 jabłka
krokiet
ok 1,5 litra wody lub wiecej (czesto pije dużo herbaty goracej)

Wydaję mi się że jest to mało dla mnie, bo jestem młody, ćwicze dużo i powinienem przybierac na masie troche.
Licze na pomoc.
słyszałes kiedys młody człowieku o ważywach i innych owocach niz jabłka ?

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
Laufer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 55.13,---

Nieprzeczytany post

otóż to czegoś mi tu brakowało w Twoim jadłospisie, a tym są warzywa
Obrazek
Paw3l
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

No tak, opisałem tylko jeden dzień :P
Dzisiaj poniedziałek:
plusz witaminy i minerały
jajecznica+chleb
2 kanapki (szkoła)
2jabłka (szkoła)
gołąbki+ziemniaki+ogórki zwykłe
kawałek ciasta
kefir
frytki
dużo wody i herbaty

Piszecie że same jabłka, a je akurat mam więc jem :)
Kiedyś często brałem 3 marchewki do szkoły, ale ostatnio nie bo miałem zatrucie po nich

Co się zdarza to: ryby, jakieś mięsa, różne owoce i warzywa (często), zupy warzywne, makarony, ryż, sałatki z dużą ilościa warzyw-ryżem-wedlina i majonezem (ostatnio często).
Moja waga: równo 62 kg

PS: Zauważyłem że teraz np po dzisiejszych 8 km, wcale nie jestem zmęczony, a pierwsze 3 miesiace to byłem cały spocony i padałem po 5km :)

Obrazek
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Makarony ogranicz, zwiększ spożycie kasz, bo w makaronach nic niema, to mąka wysoko przetworzona...jak ja to nazywam marketingowe SRURUM ;)
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Można zdrowiej na masie przybrać co napisałem wyżej, twoje porady doprowadzą do większych proporcji fatu względem suchej masy...

pozdro
Colin2000
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

F@E młodemu człowiekowi z szybkim metabolizmem napewno nie pujdzie w tłuszcz. Zauwaz jak odzywia sie dotychczas np. ,,frytki,, ,,gołabki,, itp. i nie narzeka na ,,łapanie,, fatu.
Makaron jak najbardziej wskazany dostarcza dobrze przyswajalnych weglowodanów które wspomoga trening biegowy.
Polecam takze zapotrzeć sie w suplemnty np. preparat witaminowo-mineralny np. Olimpa a takze odżywke weglowodanowo-białkowa lub gainera.
Pozdr.
Awatar użytkownika
CríostóirSweeney
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 03:56:13

Nieprzeczytany post

Makaron owszem, ale pełnoziarnisty-to jest również jedzenie pełnowartościowe i może spokojnie konkurować z kaszą, chlebem czy ryżem pełnoziarnistym. A makaron "biały" durum czy jak inni go zwą;) głównie można wsuwać po treningu lub przy carbo loading-szczególnie polecam z sosem pomodoro-szybko łatwo i pożywnie.

pozdro
Obrazek

Run first, train later...
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Makaron pełnoziarnisty także jest wysoko przetworzony więc jaki z tego pożytek, @Colin2000 są lepiej przyswajalne produkty, makaron nie należy do dobrych produktów pod wieloma względami to po prostu mit i tyle...Ludzie tak samo się przyzwyczaili do niego jak do mleka, lub do margaryny bo lepiej się rozsmarowuje i rozsądek spada na dalszy plan...

pozdro
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Makaron pełnoziarnisty także jest wysoko przetworzony więc jaki z tego pożytek, @Colin2000 są lepiej przyswajalne produkty, makaron nie należy do dobrych produktów pod wieloma względami to po prostu mit i tyle...Ludzie tak samo się przyzwyczaili do niego jak do mleka, lub do margaryny bo lepiej się rozsmarowuje i rozsądek spada na dalszy plan...
Skąd takie wnioski ? Jakieś opracowania na temat makaronu pełnoziarnistego ? Nie ukrywam, że temat mnie zaciekawił i chętnie się dowiem co i jak z tym:)
Colin2000
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Moim skromnym zdaniem temat makaronów to ,,drobne,, przewrazliwienie,, Nie widze nic złego w mace pełnoziarnistej z domieszką nawet maki pszennej. Posiada błonnik sole mineralne itp.
F@E makaron nie tuczy to tylko mit :)
Do tematu dodam od siebie aby autor na zwiekszenie masy ciałą spozywał z weglowodanów płatki owsiane (górskie) najlepiej zalne goracym mlekiem lub wodą, makarony pełnoziarniste ( opcjonalnie pszenne - białe), ryż brazowy, kasze np. jaglana, gryczana, jeczmienna, banany, od czasu do czasu sliwki miód.
Postaraj sie właczyć do codziennej diety te produkty z dodatkiem warzyw i białka np. mieso drobiowe, ryby jaja, sery itp.
Wyeleminuj frytki, chipsy, słodycze, fast foods - w Twoim wieku najwiecej sie pochłania tego świństwa :)
Do szkoły itp. rób sobie kanapki z pieczywa pełnoziarnistego.
Pozdrawiam
Paw3l
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Robię kanapki z ciemnego chleba pełnoziarnistego.
Zrobię sobie liste co dodawać do codziennego jadłospisu:
a więc rozumiem że:
jajka
płatki owsiane
makarony pełnoziarniste
ryż brazowy
banany
sliwki
miód

Coś jeszcze?

Obrazek
marasbone
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja też nie widzę nic złego w zjedzeniu raz na jakiś czas makaronu. Wiadomo, że nie warto z nim przesadzać, na co dzień lepszy ryż :). Ale makaron z kurczakiem w jakimś lekkim sosie jest bardzo dobry, więc raz na jakiś czas można.
A chciałem was spytać czy bierzecie jakieś suplementy? Ja ostatnio zacząłem brać Milkoshake Power Protein, żeby zwiększyć masę i całkiem mi się podoba, próbował ktoś tego?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ