Trening do półmaratonu, czy nie za wysoko mierzę.

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
przepior
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Witam.

Biegam z różną intensywnością od mniej więcej wiosny. Kondycja znacznie mi się poprawiła w stosunku do stanu wyjściowego, biegałem ogólnie bez planu jedynie początek to mieszany marsz z biegiem, a potem bieg z marszem. Jako, że ostatnio powiewa mi nudą zdeka postanowiłem, że trzeba wreszcie postawić sobie jakiś cel. Napaliłem sie na półmaraton, bo na cały nie mam nawet szans. Wybrałem plan dla początkujących 4 razy w tygodniu, pozostałe dni poświecić chcę na ćwiczenia ogólnorozwojowe, rozciąganie, wzmacnianie nóg, a szczególnie łydek, bo one póki co one tylko stanowią problem. Myślałem jeszcze nad dodanie truchtu w te 3 dni, spokojnie 2-3 km, bo lubię sie wieczorem przebiec zobaczyć co na dzielni się dzieje. ;-) Moje wyniki z Endomondo, nic lepszego do pomairu nie mam i nie będę miał przez długi czas ze względów finansowych:

Test Coopera (12 min) 2.59 km
Godzina 9.52 km
3 miles 24m:12s
5 km 25m:06s
10 km 1h:03m:01s
Półmaraton 2h:23m:03s

10 km powinienem dać radę poniżej godziny spokojnie. Zapraszam do popatrzenia na Endomondo do mojego profilu (ostatni piątek jest akurat koszmarny, mało snu, za ciepło sie ubrałem, jakieś marne nogi i za wysokie tempo).

Na podsumowanie, czy plan na półmaraton dla początkującego plus ćwiczenie i 2-3 km truchtem w pozostale dni to nie za dużo?
PKO
Awatar użytkownika
lejek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45:18
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć!

Nie za dużo. Spokojnie dasz radę. No może to bieganie w pozostałe dni (wolne od treningu) nie zawsze jest potrzebne/zalecane. Daj nogom odpocząć ;-), jak Cię będzie roznosiło to idź na basen popływać. W końcu nie na darmo mówi się, że najważniejszą częścią treningu jest odpoczynek ;-).

Pozdrawiam,
Lejek
przepior
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Dziękuję bardzo za poradę. :-)

Te dodatkowe bieganie to oczywiście uzależnione od chęci, sił, nastroju i pogody. Mieszkam w mieście gdzie w zasadzie to nic nie ma, basenu tym bardziej. Zamieniać to pewnie będę na rower jak pogoda dopisze. Piątki planuje przeznaczyć na stretching, takie jeden pożadny w tygodniu. Oczywiście po każdym bieganiu też trochę. Na pozostałe dni wybrałem taki zestaw: http://bieganie.pl/index.php?cat=15&id=105&show=1 Jest w nim to na czym mi zależy dla trochę lepszej postawy no i nie ma co ukrywać wyglądu. ;-)
przepior
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Posiedziałem wczoraj, dzisiaj i skleciłem coś takiego: http://db.tt/5PmaGHp Link jest na dropboksa tak więc bez obaw mozna klikać. Wrzuciłem tam pdfy z ćwiczeniami. Kilka uwag końcowych:
- źródła to bieganie.pl i strona MH,
- piątek jest dniem bardziej na rozciąganie niż ćwiczenia, a ćwiczenia służą bardziej rozruszaniu się z rana.
- Ilość powtórzeń dobrana jest po teście dzisiaj rano
- w rozpisce treningu ćwiczenia są wpisane na 6 tygodni, bo tyle bedę robił ten zestaw z 3 seriamii,
- dalsze ćwiczenia dodam na podstawie już wykonywanych (zmiana ćwiczeń, ilości powtórzeń, serii).

Może ktoś jeszcze się wypowie? :D Zapraszam tym bardziej, że planuję założyć blog na forum co by motywować się w dniach niechęci i zwątpienia. ;-) Planowany start poniedzialek. :-) Do tego czasu trochę potruchtam, jutro przetestuję zestaw ćwiczeń dokladnie, ostatnie poprawki i chce skończyć.

Przepraszam za brzydki pdf z MH, ale sam to układalem w Abiwordzie, a edycja tesktu to dla mnie kara. ;-)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ