Buty dla początkującego pronatora (wiosna/lato, jesień/zima)

bobkriz
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich :)

Chciałbym prosić was o pomoc w wyborze buta, a w zasadzie to butów.
Potrzebuję jedną parę butów treningowych do biegania po dworze i na bieżni podczas ładnej (suchej) pogody. Potrzebuję też drugiej pary na dni takie jak dzisiaj (ponuro i mokro tu u mnie dziś) i na bieganie w terenie ( błoto, leśne, polne ścieżki,).

Jestem początkującym biegaczem, mam 186 cm wzrostu i ważę około 90kg (+-2kg).

Stopę mam normalną (bez płaskostopia), ale przy bieganiu spadam raczej na wewnętrzną stronę śródstopia, a stopy uciekają lekko do zewnątrz.

Byłem w sklepie biegacza w Katowicach i przymierzałem Saucony Triumph 7. Wiem, że producent określa te buty jako "neutral" natomiast sprzedawca zapewniał, że lekko stabilizują.
Myślałem też o Saucony Paramount bo są określane mianem "light stability", ale nie wiem jak z moją wagą do tych butów -> na sronie Saucony jak podaję swoje dane to wyświetla mi Hurricany. Sam juz nie wiem.

Przymierzałem też w Decathlonie Asics'y GT2150, całkiem niezłe.

Jeśli chodzi o buty na jesień to podobają mi się Saucony Exodus 2.0. (wiem, nie maja się podobać, tylko mają robić, ale wszystkie buty tej firmy mi się podobają).

Czy możecie udzielić mi jakiś informacji o wymienionych przeze mnie butach, ewentualnie polećcie mi proszę jakieś inne.

Pozdrawiam
PKO
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zwykłe treningówki polecam - Asics Gel GT 2150, Kalenji Kiprun 2000, natomiast buty na brzydką pogodę - tutaj bezkonkurencyjne winny być Asics Gel Trabuco.
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
bobkriz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dzięki za poradę :)
Na Trabuco jestem już w zasadzie zdecydowany.
Co do treningówek nie do końca mi te Asicsy pasują.
Jadę dzisiaj do Sklepu Biegacza i do Decathlonu raz jeszcze po-przymierzać.
Zdam relację jakie kupiłem i jak się sprawują.
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

bobkriz pisze:Dzięki za poradę :)
Na Trabuco jestem już w zasadzie zdecydowany.
Co do treningówek nie do końca mi te Asicsy pasują.
Jadę dzisiaj do Sklepu Biegacza i do Decathlonu raz jeszcze po-przymierzać.
Zdam relację jakie kupiłem i jak się sprawują.
A co masz na oku/czujesz, że dobrze leży na stopie?
Obrazek
bobkriz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Przymierzałem Asics'y GT 2150, Saucony Triumph 7 i NB 769.
Saucony chyba najlepiej leżały w sklepie, potem NB, ale nie wiem jakby było po przebiegnięciu kilku kilometrów.

Wracając do Trabuco, czy będą się sprawowały dobrze również na twardym?
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

w niewielkim stopniu, niestety jest to but do biegania w terenie. Ma żel na pięcie jednak to zawsze but trailowy. Akcent pada na bieżnik i większą nieprzemakalność jednak kosztem amortyzacji.
Obrazek
bobkriz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Hmm. To jest w takim razie jakiś but, który się sprawdzi we wszawą pogodę, biorąc pod uwagę fakt, że biegać będę jednak przeważnie w mieście? W zimie po śniegu, jak się da to w parku na ścieżce, ale jednak głównie po twardym.
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

bobkriz pisze:Hmm. To jest w takim razie jakiś but, który się sprawdzi we wszawą pogodę, biorąc pod uwagę fakt, że biegać będę jednak przeważnie w mieście? W zimie po śniegu, jak się da to w parku na ścieżce, ale jednak głównie po twardym.
Po śniegu idealnie. Przyczepność będzie lepsza i ochrona przed zimnem.
Obrazek
bobkriz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

W końcu kupiłem Asics'y GT-2150 w Intersporcie w Bytomiu za 330PLN.
Dziś popołudniu pierwszy bieg. Zdam relację.

BTW - Czy buty do biegania muszą być takie paskudne, żeby spełniać swoją funkcję?
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca

Nieprzeczytany post

bobkriz pisze: BTW - Czy buty do biegania muszą być takie paskudne, żeby spełniać swoją funkcję?
Absolutnie tak. Gdyby były ładniejsze prowokowałyby do ich noszenia na co dzień. A wiadomo buty do biegania mają być tylko do biegania i nie powinno się w nich chodzić na co dzień. :hej:
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
klima92
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

witam! również rozglądam się za jakimis butami do biegania, najlepiej na wszystkie pory roku. :) mam 180 wzrostu ważę niecałe 80 kg. podczas treningu 3\4 biegam po lesie, reszte po asfalcie. interesowałyby mnie buty do 300 zł.

nie wiem czy to ważne, ale obecnie robie amerykański trening na 800m, chcę uzyskać jak najlepszy czas za 1000m. dobrze by było, aby buty wytrzymały rok i posłużyły mi jeszcze do testów sprawnościowych na studia (poczas testów - jeden krótki bieg na sali gymnastycznej i drugi po betonowej (coś w tym rodzaju, taka betonowa-bieżniowa można powiedzieć :D) nawierzchni właśnie na 1000m).
bobkriz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Coś już pobiegałem w moich gt2150 i jedyne co mogę napisać po takim krótkim użytkowaniu to to, że leciutkie są bardzo i w zasadzie nie czuję, że mam je na nogach. Jestem z nich zadowolony, zobaczymy jak się będą sprawować po paru stówach.

Wracając do tematu butów jesienno-zimowych - chciałem wziąć gel Trabucco13, ale myślę o dywersyfikacji ;)
Ostatnio dużo widzę przecenionych Adidasów, Adizero Xt , kanadia, wie coś ktoś o nich?

Szukam butów, które będą miały trakcję,a jednocześnie zapewnią mi amortyzację. Biegam głównie po "twardym", i trzymam wagę ;)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ