Dziwny ból łydki

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Tchórzofretka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam serdecznie wszystkich biegajacych, zaczelam biegac jakies dwa tygodnie temu i zastosowalam program ze strony bieganie.pl, obecnie jestem w tygodniu drugim- 3 min biegu, 3minuty marszu i tak pol godziny
Problemow kondycyjnych nie mam, poniewaz zawsze mialam kontakt ze sportem, pozatym intensywnie jezdze na rolkach a bieganie wdrozylam, zeby poprawic kondycje, poniewaz chcialabym brac udzial w maratonach na rolkach (na razie lekko przychodza mi polmaratony i maks dystansu dla mnie to jakies 30km).
Jest jedno ale-problem z łydką.
W pierwszym tygodniu nie wystepowal, pojawil sie teraz. Otoz w trakcie biegania po jakims kwadransie zaczyna mnie bolec lydka-jakby kluc, nie jest to jakis rozdzierajacy bol, ale odczuwalny i nie da sie ukryc, ze jest :) udaje, ze go nie ma i biegne dalej-do konca treningu. Bol niestety zaczyna w miare biegania promieniowac do duzego palucha i paluch zaczyna mrowiec, jakbym do konca go nie czula.... po czym nastepuje delikatny obrzek lydki z prawej strony, ktory ustepuje na drugi dzien juz nic nie ma. Dodam ze kiedys kiedys dawno uzadlila mnie pszczola, ktorej jad prawdopodobnie zabil poniekad jakis moj nerw w tym miejscu w lydce... czy to moze byc przyczyna? Oczywiscie mam zamiar wybrac sie do lekarza, ale moze ktos z was mial podobny przypadek?
I kogo polecilibyscie bardziej- ortopede czy chirurga?

Dzieki za odpowiedzi
PKO
Awatar użytkownika
piotrek92
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Ja bym poszedł do ortopedy, najwyżej dostaniesz skierowanie do innego specjalisty. Nigdy z czymś takim się nie spotkałem (osobiście i w necie).
pozdrawiam :hejhej:
"A co zdobyte nigdy nie będzie szczytem." - PFK
100 - 12.11 (2011)
400- 53.78 (2011)
600- 1.26.72 (2010)
800- 1.59.36 (2010)
1000- 2.43.4 R (2011)
1500- 4.18.18 (2009)
2000- 6.05.00 (2009)
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jakiś ucisk na nerw lub żyłę.
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
Awatar użytkownika
Bawareczka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 59'47''

Nieprzeczytany post

ja mialam na wiosne bol w lydce, mozetroche inaczej, bo nie az do palcow ale bolalo tak, ze nie dalam rady biegac. Zrobilam wiec przerwe, w tym czasie smarowalam mascia rozgrzewajaca. Nie biegalam chyba z 2 tygodnie, potem powoli zaczelam. zasami czuje w tym miescu troche bola ale juz nie tak intensywny. Moj maz mowi, ze powinnam tez robic cwiczenia rozciagajace ale mi sie nie chce.
Tchórzofretka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

dzięki za Wasze odpowiedzi, ja oczywiscie sie rozciagam, co zapomnialam dodac :)
pewno tak, jakis glupi ucisk, no nic, pojde przebadam o napisze, co to bylo

pzdr
Tchórzofretka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Byłam u ortopedy, notabene poleconego przez mojego znajomego (ze to ortopeda zajmujacy sie sportowcami) i uspokoil mnie twierdzac, ze to normalny stan, zaczal opisywac procesy jakie zachodza w trakcie w czasie biegania, co na co ma wplyw, co na co promieniuje-niestety niewiele z tego tekstu pamietam, uspokoil tylko , ze tak czasem bywa i ze sie rozbiega :)
Przepisal lej bez recepty w postaci tabletek z diosminą i tyle.
Faktem jest ze boli coraz mniej albo wcale, musiala sie pewnie noga przyzwyczaic do nowej, biegowej sytuacji :)

Pozdro dla wszystkich
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ