budowanie bazy przez zime

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
worarek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, wprawdzie do zimy jeszcze daleko ale chcialbym juz wczesniej wszystko sobie ulozyc i zaplanowac
w tym roku po 3 letniej przerwie wrocilem do jazdy na rowerze. chcialbym przez jesien/zime zbudowac porzadna baze tlenowa ktorej w tym roku mi brakowalo

mam 22 lata
chiclabym przeznaczyc okolo 10 godzin tygodniowo na biegi
oprocz tego 1-2 razy w tygodniu bede chodzil na basen
przegniecie 30 minut nie sprawia mi problemu

z gory dzieki za wszystkie informacje
PKO
mariusz k
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Przy 10 godzinach spokojnego biegu biegu tygodniowo wyjdzie Ci kilometraż ok 100km. Nie polecałbym takiego trenowania nikomu kto nie ma biegowego doświadczenia. Owszem możesz robić te 10 godz. tygodniowo, ale w twoim przypadku gdy ma to na celu budowanie bazy pod rower powinny to być raczej marszobiegi.
Druga sprawa: bieganie jednak znacznie różni się od jazdy na rowerze, i choćbyś nie wiem ile biegał zimą, to jeżeli nie będziesz te 2-3 razy w tygodniu jeździł na rowerze to na wiosnę i tak będziesz słaby. Zależy jaki masz cel jeśli chodzi o rower ?, na tym powinny być oparte zimowe przygotowania.
PAC
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Kiedyś wyczynowo trenowałem kolarstwo.
Na zimę polecam:
2xw tyg. siłownia: małe obciążenia ale dużo w serii i dynamicznie. Nie tylko nogi, ale inne partie też.
2xw tyg. marszobieg: po równym spokojnie, na górkach, schodach itp. na maxa, później odpoczynek truchtem
2xrower: wbrew pozorom nawet w 20st mrozu można przejechać 100km. Trzeba tylko co jakiś czas schodzić i biegiem rozgrzewać skostniałe stopy. Ale tego jednak nie polecam bez porządnego ubioru i wstępnego zahartowania.
Można pobawić się w przełaj, również z wbieganiem pod stromą górę z rowerem na plecach - niesamowicie wzmacnia nogi.

Nie wiem na jakim poziomie jest Twoje kolarstwo, ale na wyścigach tempo jest szarpane, więc treningi równym tempem mogą nie zdać egzaminu.

Sorry, że o tym na forum dla biegaczy, ale nie ja wywołałem temat :)
Pozdr
PAC
kamilj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:40

Nieprzeczytany post

Jak bazę tlenową to polecam 2 treningi, każdy raz w tygodniu mocno: 1. wycieczka biegowa, najlepiej po pagórach, około 2 i pól godz., 2. mocniejszy bieg w terenie około 1:00 - 1:15 Dzień przed tymi treningami daj sobie spokój z rowerem(strasznie zamula). No i możesz oczywiście dołożyć parę luźnych rozbiegań.
oczywiście, mam nadzieję, nie zamierzasz zarzucić w zimie pedałowania na rzecz biegania?
Sam bardzo lubię rowerować i zaświadczam, że bieganie po górkach daje moc do pedałowania
jack warski
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

moja propozycjia
2x w tyg. siłownia +cardio
2x w tyg. indoor cycling (spinning, schwinn,tomahawk)
2x w tyg. bieganie po 6-8 km
pomyśl o basenie aby rościągnąć dwugłowy uda bo strasznie jest pospinany po sezonie
+sauna
pozdrawiam
harpaganzwola
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32.55
Życiówka w maratonie: 2.38

Nieprzeczytany post

W zimę budujesz siłę i bazę tlenową. 3 razu\yw tyg siłownia, może być trening ze sztangą, dużo sprawności. Jeśli chodzi o biegi to możesz biegać krosy w terenie urozmaiconym, też raz/dwa w tyg, mogą być aktywne, czyli angażujesz się na podbiegach, możesz biegać zabawy biegowe-tlenowe wysiłki, powiedzmy 10 razy 2 min na przerwie w truchcie też 2min. Tutaj nie chodzi o a jakieś intensywności ale wystarczy biegać je na 80-85 procent tętna. Możesz też biegać same drugie zakresy ok 10km. Też wycieczka biegowa raz w tyg. Tak poukładaj to wszystko, wybierz co ci będzie pasowało abyś to dostosował do swoich możliwości
R.S.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ