Witam. Temat nie biegowy ale sportowy.
Czy znacie jakiegoś optyka w Poznaniu, który ma wybór w oprawkach sportowych i jeszcze dla dzieci. Mój 11 letni syn lubi grać w piłkę, biega i w ogóle udziela się w sporcie . Niestety jest krótkowidzem i jest ryzyko w sportach kontaktowych. Wiadomo szkła plastikowe ale same oprawi powinny być trwałe i dobrze trzymające. W internecie można sporo znaleźć ale najlepiej wiadomo to przymierzyć - tak jak z butami.
Pozdrawiam
Okulary sportowe
- glootech
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Niestety, w temacie okularów nie mogę za bardzo pomóc, ale mam inną sugestię... Może soczewki kontaktowe? Ja w dzieciństwie miałem spore problemy na wfie z powodu swojej wady wzroku. Właśnie ze względu na obawę, że mogę je zniszczyć nie nosiłem okularów, więc moje wyniki sportowe były dośc opłakane. Wszystko się zmieniło kiedy zacząłem nosić szkła kontaktowe (nagle okazało się, że umiem grać w siatkówkę
).
Oczywiście nie każdy może nosić szkła kontaktowe, nie wiem czy 11 lat to też odpowiedni wiek (chociaż chyba akurat pod tym względem nie ma przeciwwskazań). Wadą jest też to, że zanim człowiek się nauczy zakładać szkła kontaktowe, to musi wstawać dobrą godzinkę, albo pół, wcześniej niż zwykle. Do tego dochodzą koszty, przynajmniej raz na 3 miesiące trzeba kupować nową parę (a zdecydowanie lepiej kupować jest przynajmniej miesięczne). Ale moim zdaniem szkła kontaktowe mają zdecydowanie więcej zalet niż wad i są zdecydowanie lepsze od okularów
.
W każdym razie, z osobistego doświadczenia - warto rozważyć taką opcję.

Oczywiście nie każdy może nosić szkła kontaktowe, nie wiem czy 11 lat to też odpowiedni wiek (chociaż chyba akurat pod tym względem nie ma przeciwwskazań). Wadą jest też to, że zanim człowiek się nauczy zakładać szkła kontaktowe, to musi wstawać dobrą godzinkę, albo pół, wcześniej niż zwykle. Do tego dochodzą koszty, przynajmniej raz na 3 miesiące trzeba kupować nową parę (a zdecydowanie lepiej kupować jest przynajmniej miesięczne). Ale moim zdaniem szkła kontaktowe mają zdecydowanie więcej zalet niż wad i są zdecydowanie lepsze od okularów

W każdym razie, z osobistego doświadczenia - warto rozważyć taką opcję.