plan treningowy na półmaraton

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
pirat0x
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

witam,

jestem zdecydowany poprawić swoj czas w półmaratonie. chciałbym osiągnąć 1h20min. mam czas zeby trenowac(i chce) 6 razy w tyg, chodzi mi o jakaś rozpiskę, co trenować, np jaki rodzaj biegu w jakie dni i w jakiej ilości. potrzebuje samego planu, wg ktorego mogłbym trenować.

z góry dziekuję za odpowiedzi

ps moj dotychczasowy trening wyglada nastepująco:

poniedzialek wb (tak mi sie wydaje że to wb), wtorek wb1, sroda pilka halowa, czwartek 10 km raczej wb, piatek wolne, sobota zazwyczaj ok 15 - 20 km raczej wb, czasem start w pólmaratonie, niedziela piłka halowa

taki mało profesjonalny plan pozwolił mi dzis na osiagniecie czasu 1h28 minut w półmaratonie, moj rekord na 5km to 18min 25 sek. a na 10 km ok 40 min
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Masz tu różne plany:
http://www.bieganie.pl/?cat=19
harpaganzwola
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32.55
Życiówka w maratonie: 2.38

Nieprzeczytany post

Masz mało określony trening. Plany są po to aby się zorientować jak trenować, ale musisz sam w oparciu o te wskazówki ułożyć sobie plan który będzie ci pasował. Musisz podzielić plan przygotowań na etapy:
1) przygotowanie ogólne,
2) przygotowanie przedstartowe
3) starty

W przygotowaniu ogólnym możesz biegać krosy, zabawy biegowe, trening sprawnościowy, siłowy. No i oczywiście ważne są km bo to baza pod przyszłe mocne treningi. Później zamiast krosów i zabaw biegowych możesz włączyć drugi zakres i bieg z narastającą prędkością, oraz siła biegowa. To robi się w zimie.

W okresie przedstartowym, około 5-8 tyg zaczynasz biegać tempo, powiedzmy powtórzenia 400m, 1km, 2km, czy 3km. Pod połówkę dobre by było raz w tyg w tym okresie pobiec tempo i raz ciągły.
R.S.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ