Pomoc w treningu

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Markolio
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć wszystkim ! Jestem nowym użytkownikiem tego forum :)
Moja prośba jest następująca:
W czerwcu następnego roku mam zamiar starać się o przyjęcie do Szkoły Pożarniczej w Poznaniu. Na egzaminach sprawnościowych jest między innymi bieg na 1000 metrów. I właśnie z tym wiąże się moja wielka prośba do Was :)
Do egzaminów pozostało ponad 9 miesięcy i prosiłbym o rozpisanie planu treningowego na ten okres czasu.
Obecnie 1 km pokonuje w czasie 3:28 min. chciałbym zejść do poniżej 3:00.
Wiem, że ten temat na pewno poruszany był wiele razy ale nigdzie nie mogłem znaleźć jednoznacznej, zadowalającej mnie odpowiedzi...
Bieganie ćwiczę (3-4 razy w tygodniu z pulsometrem) od 2 miesięcy jednak bez żadnego planu i nie widzę zadowalających mnie postępów :/
Mam 19 lat, wzrost 184 cm. i waga 70 km... jeżeli to w czymś pomoże :)
I mam jeszcze pytanie: czy trenując bieganie do egzaminu na 1 km poprawią się tym samym moje osiągnięcia do biegów krótkich (50 metrów) ?
PKO
Buki15
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

napisz na gg 7651521 a wyszkole cię na 2:50 sam posiadam wynik 2:42 w wieku 16 lat ale wiem o bieganiu dużo :D jak chcesz napisz :)
Awatar użytkownika
Tomaszzz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Buki15, podziel się z nami swoją wiedzą tutaj, na pewno wszyscy na tym skorzystamy.
Granicą wytrzymałości fizycznej jest granica twojej wytrzymałości psychicznej.

.............Dziennik treningowy autorstwa Konrada Różyckiego, polecam wersję 1.1.

..........................Dokładny pomiar odległości.
Buki15
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

nie ponieważ sprawa indiwidualna jak kto bedzie biegał !!
Awatar użytkownika
Tomaszzz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No i właśnie od tego jest ten temat poświęcony temu koledze.

.............Dziennik treningowy autorstwa Konrada Różyckiego, polecam wersję 1.1.

Awatar użytkownika
Tomaszzz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Markolio pisze:Cześć wszystkim ! Jestem nowym użytkownikiem tego forum :)
Moja prośba jest następująca:
W czerwcu następnego roku mam zamiar starać się o przyjęcie do Szkoły Pożarniczej w Poznaniu. Na egzaminach sprawnościowych jest między innymi bieg na 1000 metrów. I właśnie z tym wiąże się moja wielka prośba do Was :)
Do egzaminów pozostało ponad 9 miesięcy i prosiłbym o rozpisanie planu treningowego na ten okres czasu.
Obecnie 1 km pokonuje w czasie 3:28 min. chciałbym zejść do poniżej 3:00.
Wiem, że ten temat na pewno poruszany był wiele razy ale nigdzie nie mogłem znaleźć jednoznacznej, zadowalającej mnie odpowiedzi...
Bieganie ćwiczę (3-4 razy w tygodniu z pulsometrem) od 2 miesięcy jednak bez żadnego planu i nie widzę zadowalających mnie postępów :/
Mam 19 lat, wzrost 184 cm. i waga 70 km... jeżeli to w czymś pomoże :)
I mam jeszcze pytanie: czy trenując bieganie do egzaminu na 1 km poprawią się tym samym moje osiągnięcia do biegów krótkich (50 metrów) ?
Bieganie na 1km to dużo ćwiczenia szybkości, więc zapewne zrobisz jakieś postępy tylko trzeba mieć dobry plan. ;p

Zaglądałeś tu?

http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=385

Masz dostęp do bieżni?

Buki15
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

ja mu już pomoge spokojnie :)
Markolio
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Już wcześniej przeglądałem tą stronkę.... tylko plan jest ułożony na 12 tygodni... czyli ok. 3 miesiące. A ja potrzebuje najlepiej takiego dłuższego. Chyba, że oczywiście jest sposób na przekształcenie tego planu :)
Z dostępem do bieżni będzie bardzo ciężko, bardziej ścieżki i drogi leśne.

Buki15, mimo wszystko wydaje mi się, że najlepiej będzie wysłuchać opinii kilku osób :)
Awatar użytkownika
kulawy pies
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: słaba
Życiówka w maratonie: megasłaba

Nieprzeczytany post

Buki, nie pomógłbyś mi też?
2:50 na kilometr mnie też całkowicie odpowiada.

Pliz.
mastering the art of losing. even more.
kamilos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:30

Nieprzeczytany post

Jejku ludzie gdzie wy macie mózg? :ojoj:
Myślicie, że 15latek trenujący na 99% u trenera, który nie ma za krzty skromności powie wam jak biegać na 2:50?
To jest indywidualna sprawa i myślę, że są tutaj o wieeeele bardziej doświadczeni biegacze od "naszego profesjonalisty"
Napisz TU - na forum co biegasz, ile, jakie typy(wytrzymałość, sprawności, siła, wt itp. Jeżeli cos takiego w ogóle robisz)

Pozdro
ŻYJ ABY BIEGAĆ, BIEGAJ BY ŻYĆ
Buki15
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

kulawy pies napisz an gg 7651521 a mówie ci pomogę ci we wszytskim a jednym słowem PIPEPSZYC PLANY TRENINGOWE ZAWSZE MOZE SIE COS ZMINUEC CZY COS WYPAJSC
Awatar użytkownika
Tomaszzz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Markolio pisze:Już wcześniej przeglądałem tą stronkę.... tylko plan jest ułożony na 12 tygodni... czyli ok. 3 miesiące. A ja potrzebuje najlepiej takiego dłuższego. Chyba, że oczywiście jest sposób na przekształcenie tego planu :)
Z dostępem do bieżni będzie bardzo ciężko, bardziej ścieżki i drogi leśne.

Buki15, mimo wszystko wydaje mi się, że najlepiej będzie wysłuchać opinii kilku osób :)
Planu na 9 miesięcy raczej nie znajdziesz, ale wiem o co ci chodzi. ;)

Tu by się przydało coś na kształt planu rocznego... Więc może byś zrobił ten plan teraz, to są niecałe 3 miesiące, na początku grudnia sprawdzian. Jeżeli biegałbyś przez zimę to tak ogólnie grudzień - styczeń -> rozbiegania + ćwiczenia siłowe, luty - marzec - dochodzą mocniejsze jednostki, kwiecień - maj -> bezpośrednie przygotowanie startowe, czyli już mniej km, ale dużo elementów szybkościowych.

Ale na razie lepiej wykonaj ten plan, sprawdź się, a wtedy pomyślimy o planie na czas dalszy.

Markolio
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

kamilos.... biegam po terenach leśnych. 1 miesiąc biegania był zwyczajnym biegiem... po prostu wyznaczyłem sobie cel że dzisiaj przebiegnę 7km i biegłem truchtem.
Po zakupie pulsometru biegałem już w taki sposób, że dzisiaj biegam np. 40 min z tętnem 75-80% czyli wychodził mi puls gdzieś ok 145 + do tego treningu jeszcze ćwiczenia 100 metrów takiego kontrolowanego sprintu i 100 metrów truchtu x 5 powtórzeń.
Nie mam pojęcia czy dobrze trenowałem, nie znam się na tym, dlatego mam prośbę do was żebyście mi poradzili, pomogli jak najlepiej umiecie :)
Markolio
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Tomaszzz...
Właśnie o to mniej więcej mi chodziło... co mam robić w poszczególne miesiące do egzaminu :)
Myślę, że zrobię na początek ten plan 3 miesięczny. A później ew pomożesz mi odnośnie pozostałych miesięcy trenowania ? :)
Awatar użytkownika
Tomaszzz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Markolio pisze:Tomaszzz...
Właśnie o to mniej więcej mi chodziło... co mam robić w poszczególne miesiące do egzaminu :)
Myślę, że zrobię na początek ten plan 3 miesięczny. A później ew pomożesz mi odnośnie pozostałych miesięcy trenowania ? :)
Mam nadzieję, że nie tylko ja. ;) Na pewno ciągle będę aktywny na forum także postaram się pomóc.

New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ