jak można przeczytać w temacie jestem początkującym biegaczem. Biegam mniej lub bardziej regularnie (zazwyczaj 3-4x w tygodniu ) od 6 miesięcy. Cały ten czas korzystałem ze starych butów Nike, na których ku uciesze kiedy zacząłem biegać doszukałem się emblematu "Running", żaden konkretny model, myślę, że na początek były wporządku. Teraz moim zdaniem nadszedł czas na delikatne zmiany poczynając od obuwia. Teren po którym biegam (wiocha Kiełczów niedaleko granic Wrocławia) to w większości szutrowe drogi, kostka, nierówny i stary asfalt, ostre kamienie, którymi wysypane są niektóre boczne drogi. Tutaj pojawia się pytanie czy na takie warunki jest sens kupować buty z kategorii Trial ? Na oku mam Mizuno WAVE CABRAKAN, które powinny odpowiadać mojej raczej pronującej niż neutralnej stopie. Poza tym są w promocji w pewnym dużym sklepie sportowym

Uciesze się kiedy ktoś nieco bardziej doświadczony podpowie mi :
- czy buty te są warte swojej ceny ? + krótko i na temat o butkach, obiektywnie jak i subiektywnie, whatever
- czy warto inwestować w te lub inne 'trialówki' patrząc przez pryzmat szlaków raczej 'nieasfaltowych' jednak równie pewnie 'nieleśo-hardcore'owych' + jak sprawują się w zimie ?
- ogólnie o butach biegowych, można w nich uprawiać również inne sportowe czynności (szkolny wf) ? czy lepiej do tych celów kupić oddzielne obuwie w obawie o zniszczenie biegówek poprzez dodatkową eksploatacje w sposób dla nich nieprzeznaczoną
pozdrawiam i dziekuję,
Kuba