17 lat - nauka w LO + bieganie

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Awatar użytkownika
aerialsky
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 55
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Chodzę do IIkl LO i w tym roku zacząłem biegać. Czy uda mi się połączyć moje hobby z marzeniami o zdaniu Matury z biologii i chemii na wysokim poziomie? http://aerialskyrun.blogspot.com/
Ostatnio zmieniony 17 sie 2010, 10:24 przez aerialsky, łącznie zmieniany 1 raz.
PKO
Awatar użytkownika
miki1-9-8-8
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 47min 46s

Nieprzeczytany post

„Twój los kształtuje się w momentach podejmowania decyzji „-ANTHONY ROBBINS
Bieganie na pewno Ci tego nie utrudni. Wręcz przeciwnie. Powodzenia!
dominik32
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Zwłaszcza po kilku pierwszych biegach chemię i biologię poznasz tak dogłębnie, że żaden atlas anatomiczny nie będzie miał przed tobą tajemnic ;-)
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tez zaczynalem biegac w tym wieku i nie wyrabiajac sie uprzednio z nauka , mialem identyczne rozterki.
Jednak nie ma to jak dotleniony mozg!
Czlowiek polyka wprost wiedze, po cudownym koktajlu z sosnowego powietrza.

Mniej zarwanych nocy przed egzaminami , bo natleniony mozg pochlania jak gabka. Czesto mialem kartkowki z biologi, gdzie szybko musialem wykuc na pamiec kilka stron notatek ( inaczej sie nie da). Zajmowalo mi to gora godzinke. Zanim zaczalem biegac , usypialem w polowie , niewiele zapamietawszy.
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
kamilos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:30

Nieprzeczytany post

Ja jednak tewirdzę, że bedzie Ci bardzo trudno, trening( z ubraniem itd.) zajmuję około półtora godziny(uśredniając), a to przecież baaardzo dużo czasu, zwłaszcza przed maturą;)
ŻYJ ABY BIEGAĆ, BIEGAJ BY ŻYĆ
Diretto
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Bez przesady. Liceum to nie studia. Człowiek nie uczy się od samego przyjścia ze szkoły aż do północy. Wiem jak wygląda nauka w szkole średniej bo sam chodzę do niej. Zawsze jest godzinka czy 2 odpoczynku (conajmniej). Więc równie dobrze może wykorzystać ją na bieganie. Moim zdaniem tak będzie lepiej. Przyjemniej będzie ci się uczyło ze świadomością, że masz też inne ambicje.
"Naucz się zamieniać ból w przyjemność, a nic Cię nie złamie..."
http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... arachowice
Awatar użytkownika
aerialsky
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 55

Nieprzeczytany post

Diretto pisze:Bez przesady. Liceum to nie studia. Człowiek nie uczy się od samego przyjścia ze szkoły aż do północy. Wiem jak wygląda nauka w szkole średniej bo sam chodzę do niej. Zawsze jest godzinka czy 2 odpoczynku (conajmniej). Więc równie dobrze może wykorzystać ją na bieganie. Moim zdaniem tak będzie lepiej. Przyjemniej będzie ci się uczyło ze świadomością, że masz też inne ambicje.
Tak z tym, że szkoły średnie są sobie nierówne. Napisałeś, że chodzisz do "szkoły średniej" - nie wiem więc tak na prawdę do czego chodzisz. Każdy wie, że inaczej uczy się w technikum, inaczej w liceum, a jeszcze inaczej w dobrym liceum. Muszę sobie jakoś dobrze zorganizować czas po przyjściu ze szkoły, ewentualnie nie biegać codziennie. Rzeczywiście bieganie zajmuje trochę czasu, nawet więcej niż to się wydaje - 10min na ubranie się, 60min na bieg, 20min przebranie się i prysznic po powrocie - wychodzi te 1.5h
dominik32
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Można z czegoś zrezygnować. Na przykład wynieść telewizor do piwnicy. Ja tak zrobiłem i od razu czasu jakby przybyło.
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

LO ma wielki plus , a mianowicie regularność to klucz do sukcesu. A że wczesne kończenie zajęć to ułatwia :) Na studiach w porównaniu z LO wszystko jest w powijakach.

Spokojnie dasz sobie radę, wydaje mi się że gdybyś spędzał czas szkoła + nauka bez szkoła + biegnie + nauka to wyniki paradoksalnie mogły by być gorsze.
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
maciejbrs
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 35:10
Życiówka w maratonie: 2:44:18

Nieprzeczytany post

Sam studiuje medycynę, biegać systematycznie zacząłem w kwietniu 2009, byłem na 2 roku, wymagało to sporego samozaparcia, odpoczynek przy komputerze zamieniłem na sport. Po bieganiu zdecydowanie łatwiej jest się uczyć więc polecam rozpocząć!
Awatar użytkownika
huberts
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja trenuje od 2 klasy gimnazjum w klubie, po lekcjach na trening i dopiero do domu wracam w granicach 17-18 i zawsze znajdzie się chwila na naukę, a przyznam że biologię (szczególnie układ mięśniowy, oddychanie, przemiany tlenowe, beztlenowe) widziałem przed lekcją;)
Bieganie to coś więcej niż pasja, to styl życia, miłość oddanie.

KUPIĘ MOTOCYKL WSK, WFM, JUNAK, Z DOKUMENTAMI, NAJDALEJ 150 KM OD POLKOWIC, KONTAKT:

GG: 4373383
TEL: 697110266
Awatar użytkownika
td0
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Diretto pisze:Bez przesady. Liceum to nie studia. Człowiek nie uczy się od samego przyjścia ze szkoły aż do północy. ...
Znasz chociaż jednego studenta, który tak zakuwa? Może tuż przed sesją, ale też tylko na niektórych kierunkach.
:) Tomek
Awatar użytkownika
piotrek92
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Spokojnie dasz rade :) Jesteśmy w tym samym wieku i jeżeli chodzi o mnie to nie mam z tym problemu, a treningi z dojazdem nie rzadko zajmuję mi prawie 3 godziny.
"A co zdobyte nigdy nie będzie szczytem." - PFK
100 - 12.11 (2011)
400- 53.78 (2011)
600- 1.26.72 (2010)
800- 1.59.36 (2010)
1000- 2.43.4 R (2011)
1500- 4.18.18 (2009)
2000- 6.05.00 (2009)
rutra
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

A ja właśnie będę szedł do 2. kl. LO i będę najpóźniej kończył o 16:05, do tego dojście do domu (3min. w ślimaczym tempie :ble: ) załóżmy, że o 22 pójdę spać :orany: wychodzi mi niecałe 6h. Spokojnie 1h na bieganie znajdę + ok. 0,5h reszte co do biegania potrzebne. 4h powinny wystarczyć m. in. na nauke, choć nie zawsze o 16 będę w domu, czasem (często )będę kończył lekcje o 14:30, albo jeszcze wcześniej.

No tak liceum bardzo dużo nauki, ale zauwżyłem, że częściej po nocach to ja się w gimnazjum uczyłem :hej: ponadto dotlenienie mózgu...
mariusz k
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Większość osób mówi że czas nauki szkoła i studia to najlepszy okres jeśli chodzi o inne zajęcia. Sam zresztą od października będę już na 4 roku politechniki na studiach dziennych i jakoś nie narzekam mimo że trenuje kolarstwo które pochłania co najmniej 2 razy więcej czasu niż bieganie. Jak się jedzie na trening to na 3-4 godziny, czasem więcej i tak z 5 razy w tygodniu.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ